onsdag 5 maj 2021

MEDELHAVSGRATÄNG MED FÄRS , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

SMAKA PÅ DEN HÄR  GODINGEN !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g pasta , t ex pastaskruvar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
500 g  färs  av valfri sort
500 g krossade tomater
3 msk TOMATPURE'
1 tsk salt + 1 krm svartpeppar
10 strimlade soltorkade tomater
200 g körsbärstomater
gärna i olika färger 
1 dl svarta oliver
GARNERING :
Basilika

SÅ HÄR GÖR DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka  pastan och låt den rinna av .
SKALA och finhacka lök och vitlök .
Kärna ur och tärna paprikorna .
Fräs vitlök, lök och paprika blankt och smidigt 
utan att det tar färg i en stekpanna med smör .
Tillsätt färsen och fräs den smulig .
TILLSÄTT krossade tomater, TOMATPURE',
salt och peppar och låt allt puttra ett par minuter.
VARVA köttfärsröra  kokt pasta och soltorkade 
tomater i en smord ugnsform .
Toppa  med halverade tomater, tärnad fetaost 
och urkärnade oliver.
GRATINERA mitt i ugnen ,  15 -20 minuter.
GARNERA med basilika och servera med sallad 
och ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




GROVA FULLKORNSBRÖD, 2 ST .




                                   HEJSAN  !

FYRKORNSKROSS,  ÄR EN BLANDNING AV VETE, RÅG,
KORN  OCH  HAVRE .
DET HAR  HÖGT KOSTFIBERINNEHÅLL  OCH ÄR RIKT PÅ
MAGNESIUM  OCH  JÄRN .

Idag hade jag Leverpastej och skivad gurka på detta jättegoda , 
hembakta bröd !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  4 - kornskross, t ex  från Saltå Kvarn 
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2  dl flytande  honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl DINKELMJÖL
3  msk  solrosfrön
2 msk linfrön
1 rivet äpple

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  200 GRADER .
KOKA ihop  4 - kornskross  och  vatten  under  omrörning till en lös gröt .
Häll  över i en  bunke och blanda ner  filmjölken  .
Låt  svalna  till  fingervarmt .
SMULA  ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp .
Tillsätt  honung , salt,  olja , rivet äpple och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt jäsa övertäckt  1 timme .
KNÅDA degen  lätt  på  mjölat  bakbord och dela  den i 2 delar .
FÖRDELA  solros- och linfrön i botten  och på sidorna  i
två väl smorda  formar  på  vardera 1 1/2  liter .
Lägg i degen och låt jäsa ,  ca  30 minuter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .

LYCKA  TILL !

tisdag 4 maj 2021

BANANGRATÄNG , 6 PORT .





                                              HEJSAN !

DEN HÄR GRATÄNGEN KOMMER FRÅN  " ULLAS LILLA GRÖNA"
SOM FINNS ATT LÅNA PÅ BIBBAN .VISSERLIGEN ÄR DET NÅGRA
ÅR SEN JAG LÅNADE DEN , MEN JAG SKREV AV RECEPTET .
FÖR ATT DEN VAR SÅ HIMLA GOD !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 purjolökar
4 små bananer
4 tomater
2 dl grädde, visp
1 dl salta jordnötter
2  tsk curry
UGN :250 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR PURJON i skivor och förväll några min,
i lättsaltat vatten .
LÅT rinna av och lägg den i en smord ugnsfast
form .
DELA BANANERNA  på längden och skär dem
i bitar .
SKÄR TOMATERNA i skivor.
LÄGG  tomaterna över purjon  och täck med 
bananerna .
VISPA upp GRÄDDEN lätt och smaksätt den 
med CURRYN.
BRED  grädden över gratängen och strö över
jordnötterna

GRATINERA i 250 grader  10 -12 minuter .
SERVERA med kokt ris  och en god sallad .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MIN MUSTIGA FALU - RÖRA , 4 PORT.




                                  HEJSAN !

JAG  hade några rester i kylskåpet , något kunde jag väl få ihop ?

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g falukorv 
2 stora morötter
1 liten purjolök
400 g  krossade tomater
1 1/2 dl TOMATPURE
1 tsk basilika
1 pressad vitlöksklyfta
persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR 500 g FALUKORV i små bitar.
SKALA och grov-riv 2 stora  MORÖTTER.
SKÖLJ ansa och skär 1 liten PURJOLÖK i skivor
KOKA upp 400 g  KROSSADE TOMATER och 
1 1/2  dl  TOMATPURE'.
TILLSÄTT 1 tsk torkad BASILIKA och 
eventuellt 1 pressad  VITLÖKSKLYFTA .

VÄND ner korv och morötter och låt puttra ett par min.
SMAKA av med salt och peppar , tillsätt  purjon.
LÅT puttra  ett par minuter till .

SERVERA  rikligt med hackad PERSILJA
till nykokt  pasta  eller  mat-vete .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !




måndag 3 maj 2021

MED EN DOFT AV DET THAILÄNDSKA KÖKET , 4 PORT.




                                        HEJSAN !

EN  gång  i  tiden hade vi en god vän från THAILAND .
LILA, gjorde denna rätt,  många gånger när vi träffades .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  tsk olja
4 kyckling-FILEER
salt, peppar
1/2 purjolök
2 rödlökar
250 g broccoli
1 1/2  dl grönsaksbuljong
tärning eller fond
1  tsk  honung
5  dl pasta , gärna små makaroner

SÅS :
1 dl matlagningsyoghurt
1  msk  riven ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp  hälften  av  oljan  i  en  wok eller annan rymlig panna .
FINSTRIMLA KYCKLINGFILEERNA och bryn dem ett par minuter .
Salta och peppra.  LÄGG strimlorna vid sidan om .
FYLL på med lite mer olja .  STRIMLA och fräs snabbt upp purjolök
och rödlök .  LÄGG i broccoli och låt allt sedan mjuk-stekas utan att ta färg .
BLANDA i kycklingstrimlorna .  HÄLL på buljongen och klicka i honung .
SJUD upp hastigt .  RÖR i den kokta pastan och smaka av med salt å peppar.
 
BLANDA  yoghurten med ingefära och servera till .

SMAKLIG MÅLTID 
och LYCKA TILL !





TIPS !



                                             HEJSAN !

TIPS FÖR EN LYCKAD MJUK  KAKA  !
ÄGG och socker ska vispas vitt och pösigt , men aldrig  längre än 3-4 min,
med elvisp annars kan den färdiggräddade kakan sjunka.
KAKAN kan också sjunka om den gräddas för kort tid eller i för låg ugnsvärme .
FÖR hög värme kan däremot göra att kakan spricker . 

MJÖL och andra torra ingredienser ska vändas ner försiktigt i äggsmeten  så att
den invispade luften inte försvinner . Kakan kan annars bli kompakt.
GRÄDDA  kakan i en välsmord , bröad  form med de mått som anges i receptet.

KAKAN är färdiggräddad när den släpper formens kant och provstickan är torr
när den stuckits i kakans tjockaste del .

LÅT den nygräddade kakan stå i 5 minuter innan den stjälps upp och låt den sedan 
kallna under formen , då blir den saftig och fin .

TACK !

LYCKA  TILL !

ÄPPELFYLLDA PANNKAKOR, - DAGENS DESSERT , 4 PORT.





                                                HEJSAN  !

NÅGOT GOTT  FÅR  MAN  VÄL UNNA SIG  IBLAND !
JAG  BLIR  ALDRIG  TRÖTT  PÅ  PANNKAKOR .  DE  ÄR  GODA  SOM  DE  ÄR 
MEN KANSKE MED  LITE  SYLT  OCH  VISPAD  GRÄDDE, ÄR  INTE DUMT.
 NU  HAR  JAG  FYLLT  PANNKAKORNA  MED ÄPPLEN  OCH  NÖTTER ,
OCKSÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNKAKOR 
3  ägg
1/2  tsk  salt
1  tsk  strösocker
5 - 6  dl  mjölk
2 1/2  dl  vetemjöl,-  BERTE QVARN 
ca  50  g  smör/margarin

FYLLNING :
4 - 6  äpplen
2  msk  smör
2  msk  strösocker 
3 - 4  msk  mandelspån eller 
hackade  hasselnötter
4  msk  ljus  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA ägg  salt  och  socker  i  en  bunke .
TILLSÄTT  2  dl  av  mjölken  och  vispa  till  en  jämn  smet.
BLANDA  i  mjölet .
SPÄD med  resten  av  mjölken lite  i  taget .
SMÄLT smöret  och  rör  ner  det  i  smeten , då behövs det inget 
extra  fett  vid  gräddningen .
GRÄDDA  tunna pannkakor , lägg dem i  en  hög på ett fat .

DELA  klyfta, kärna ur och skiva äpplen .
FRÄS äppleskivorna i smöret ca 5 minuter .
STRÖ över sockret och blanda försiktigt .
LÅT svalna .
SÄTT ugnen på 225 grader .
VIK varje pannkaka dubbelt två gånger, 
fördela fyllningen i dem och lägg pannkakorna
på ett ugnssäkert fat .
STRÖ övermandelspån .  RINGLA över sirapen .

GRATINERA i mitten av ugnen ca 5 minuter .

LYCKA TILL !