lördag 8 maj 2021

MIN, BÖN- OCH MANDELDIPP , 4 PERS.





                                           HEJSAN !

ATT  DIPPA  MED  ELLER  ANVÄND  SOM 
MÄTTANDE  SMÖRGÅSPÅLÄGG .
mmm... ! så  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  burk  vita  bönor
1 - 2  vitlöksklyftor
1 - 2  msk (oliv) olja
1/2  citron
ca  1  dl  naturell  yoghurt
50  g  skalad  mandel
rostade  mandelflagor  till  garnering

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KÖR  bönorna  i  mixer  med  vitlök, olja,  citronsaft,  yoghurt  och 
skalad  mandel  till  en  grovhackad  dip .
SPÄD  eventuellt  med  lite  ljummet  vatten .
HÄLL  upp  i  skål,  garnera  med  rostade  mandelflagor  och servera
med  grönsaksstavar .

- ett recept sen 70- talet , då var detta mycket  populärt !
HOPPAS ATT DET SMAKAR / LYCKA  TILL !

fredag 7 maj 2021

MIN , COUSCOUSRÖRA MED VARMRÖKT LAX OCH ÄRTER, 4 PERSONER.





                                                 HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DET GODASTE ! TYCKER JAG.
DU KAN BYTA UT COUSCOUSEN MOT BULGUR 
OCH DEN VARMRÖKTA LAXEN MOT FÄRDIGGRILLAD 
KYCKLING . MEN DU KAN ANVÄNDA SAMMA SÅS SOM
STÅR I RECEPTET .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  gula  lökar
2  vitlöksklyftor
rapsolja  till  stekning
1  tsk  senapsfrön
2  dl  couscousgryn
2  dl gröna  ärter
2  morötter
400 g varmrökt  lax
SERVERING :
CITRONSÅS.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  lök och  vitlök.
HÄLL  olja i en  stekpanna  och 
tillsätt  senapsfröna .
STEK  tills fröna börjar poppa , ca  30  sekunder.
TILLSÄTT  lök  och  vitlök ,  sänk  värmen  och 
låt  löken  mjukna  i  oljan .
KOKA couscousen  enligt anvisning på  paketet .
FÖRVÄLL  ärterna  några  minuter .
Skala  och  riv  morötterna .
RÖR  ner  lök- och  senapsröran , ärter och morötter
och  laxen i bitar  i couscousen .

CITRONSÅS :
BLANDA  2  dl  CREME FRAICHE
och rivet skal från 1 citron  och 1-2 kläm på citronen 
1 smulad fiskbuljongtärning
SMAKA av med lite svartpeppar.

SMAKLIG  MÅLTID 
LYCKA TILL !



torsdag 6 maj 2021

LÄCKRA KOKOSMUFFINS , 20 ST .





                                                      HEJSAN !


HÄR ÄR ETT ANNAT RECEPT PÅ  MUFFINS  ISTÄLLET  MED  KOKOS 
OCH  INTE SÅ MYCKET VETEMJÖL .
SAFTIGA  OCH  JÄTTEGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4  dl vetemjöl
1/2  tsk bakpulver
4 dl  kokosflingor 

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret eller margarinet  och låt det svalna .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt.
Blanda samman de torra ingredienserna  och  rör
ner  dessa  i  äggsmeten .
TILLSÄTT  det  smälta  smöret och rör om .
FÖRDELA smeten i  folieformar / pappers-formar .   
Fyll  dem till 2/3  och grädda dem i  200  grader 10-12 min.

VARSÅGODA 
LYCKA TILL !
Fyll

CHOKLADMUFFINS, 20 ST .




                             
                                                 HEJSAN  !

FÖR EN LITEN STUND SEN BAKADE JAG DESSA VÄLDIGT GODA MUFFINS
RIKTIGT GOD CHOKLADSMAK !
PROVA NI OCKSÅ !  DET TAR UNGEFÄR 10 MIN  ATT RÖRA IHOP OCH
LIKA LÅNG TID I UGNEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
eller1 tsk VANILA

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  och  låt  det  svalna .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Blanda  vetemjöl,  bakpulver, kakao och
vaniljsocker  och rör  ner  detta  tillsammans
med  det  smälta  smöret  i  smeten .
FYLL PAPPERSFORMAR   till  2/3  med 
smet  och  grädda  dem  i  200  grader  i ca 10  minuter .

VARSÅGODA !

LYCKA  TILL !
 


onsdag 5 maj 2021

MEDELHAVSGRATÄNG MED FÄRS , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

SMAKA PÅ DEN HÄR  GODINGEN !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g pasta , t ex pastaskruvar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
500 g  färs  av valfri sort
500 g krossade tomater
3 msk TOMATPURE'
1 tsk salt + 1 krm svartpeppar
10 strimlade soltorkade tomater
200 g körsbärstomater
gärna i olika färger 
1 dl svarta oliver
GARNERING :
Basilika

SÅ HÄR GÖR DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka  pastan och låt den rinna av .
SKALA och finhacka lök och vitlök .
Kärna ur och tärna paprikorna .
Fräs vitlök, lök och paprika blankt och smidigt 
utan att det tar färg i en stekpanna med smör .
Tillsätt färsen och fräs den smulig .
TILLSÄTT krossade tomater, TOMATPURE',
salt och peppar och låt allt puttra ett par minuter.
VARVA köttfärsröra  kokt pasta och soltorkade 
tomater i en smord ugnsform .
Toppa  med halverade tomater, tärnad fetaost 
och urkärnade oliver.
GRATINERA mitt i ugnen ,  15 -20 minuter.
GARNERA med basilika och servera med sallad 
och ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




GROVA FULLKORNSBRÖD, 2 ST .




                                   HEJSAN  !

FYRKORNSKROSS,  ÄR EN BLANDNING AV VETE, RÅG,
KORN  OCH  HAVRE .
DET HAR  HÖGT KOSTFIBERINNEHÅLL  OCH ÄR RIKT PÅ
MAGNESIUM  OCH  JÄRN .

Idag hade jag Leverpastej och skivad gurka på detta jättegoda , 
hembakta bröd !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  4 - kornskross, t ex  från Saltå Kvarn 
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2  dl flytande  honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl DINKELMJÖL
3  msk  solrosfrön
2 msk linfrön
1 rivet äpple

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  200 GRADER .
KOKA ihop  4 - kornskross  och  vatten  under  omrörning till en lös gröt .
Häll  över i en  bunke och blanda ner  filmjölken  .
Låt  svalna  till  fingervarmt .
SMULA  ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp .
Tillsätt  honung , salt,  olja , rivet äpple och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt jäsa övertäckt  1 timme .
KNÅDA degen  lätt  på  mjölat  bakbord och dela  den i 2 delar .
FÖRDELA  solros- och linfrön i botten  och på sidorna  i
två väl smorda  formar  på  vardera 1 1/2  liter .
Lägg i degen och låt jäsa ,  ca  30 minuter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .

LYCKA  TILL !

tisdag 4 maj 2021

BANANGRATÄNG , 6 PORT .





                                              HEJSAN !

DEN HÄR GRATÄNGEN KOMMER FRÅN  " ULLAS LILLA GRÖNA"
SOM FINNS ATT LÅNA PÅ BIBBAN .VISSERLIGEN ÄR DET NÅGRA
ÅR SEN JAG LÅNADE DEN , MEN JAG SKREV AV RECEPTET .
FÖR ATT DEN VAR SÅ HIMLA GOD !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 purjolökar
4 små bananer
4 tomater
2 dl grädde, visp
1 dl salta jordnötter
2  tsk curry
UGN :250 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR PURJON i skivor och förväll några min,
i lättsaltat vatten .
LÅT rinna av och lägg den i en smord ugnsfast
form .
DELA BANANERNA  på längden och skär dem
i bitar .
SKÄR TOMATERNA i skivor.
LÄGG  tomaterna över purjon  och täck med 
bananerna .
VISPA upp GRÄDDEN lätt och smaksätt den 
med CURRYN.
BRED  grädden över gratängen och strö över
jordnötterna

GRATINERA i 250 grader  10 -12 minuter .
SERVERA med kokt ris  och en god sallad .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !