torsdag 13 maj 2021

GRILLSPETT MED KYCKLING OCH GRÖNSAKER , 4 PORT





                                                       HEJSAN !

SÅ himla gott att äntligen börja så smått att börja grilla !

VI får väl se hur det blir med vädret ?
TILL  4  SPETT  BEHÖVER  DU :

1 /2  kg  KYCKLINGFILE
1 zucchini 
1 aubergine 
1 gul paprika
1 röd paprika
rapsolja
salt och peppar
färska  örter
t ex , timjan och basilika 

MARINAD TILL KYCKLINGEN  :
flytande  honung
1 dl kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 finhackad färsk chili

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  marinaden  i  en bunke.
Skär kycklingen i bitar och  blanda ner i marinaden .
Låt stå i kylen 1 timme .
SKÄR  grönsakerna grovt och blanda  med rapsolja 
salt , svartpeppar och färska örter i en bunke .
RÖR runt så att allt  blandas och låt ligga en stund 
före  grillning .
Trä upp kött och  grönsaker  på spett och grilla varsamt
över grå KOLBÄDD .
SERVERA  direkt med  GUCKAN till .

GUCKA :
Turkisk  yoghurt blandas med smulad fetaost 
och lite svartpeppar .
TOPPA  med färsk timjan och basilika .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !


onsdag 12 maj 2021

QUORN - OCH SPENATGRATÄNG, 4 PORT.




                                            HEJSAN !

HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
300 g  Quornfärs
1 msk  olja
salt och peppar
300 g champinjoner i skivor
1 gul paprika i bitar
225 g hel spenat
salt och peppar
4 tomater i skivor
3/4 dl  riven torkad parmesanost
sallad på 1 ask blandad sallad,
10 cocktailtomater,
1 rödlök  och 1/2  gurka 

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  Quorn  och  all  lök  i olja .
Salta och peppra .
Rör i CREME FRAICHE.
Lägg blandningen i en ugnsfast form .
Lägg på svamp och paprika .
TINA spenaten i en kastrull och låt 
vätskan koka bort .Lägg spenaten ovanpå
Salta och peppra .
TÄCK med tomatskivor och strö på parmesanost .
Stek i ugn i  225  grader  20  - 25  minuter .

SERVERA med salladen .

LYCKA  TILL !

KRÄMIG SALLAD MED MUNGBÖNOR 4 PORT.

 



                                 HEJSAN  !
 
LÄCKERT OCH  FARTFYLLT  TILL  RÖKT  FISK ,
RÖKT  SKINKA  ELLER  BAKAD  POTATIS .
mmm... !
JAG HAR HAFT DENNA SALLAD TILL FÖRRÄTT
MEN HAR ÄVEN ÄTIT DEN TILL LUNCH .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  alla  ingredienser  och
smaka  av  med  salt  och  peppar .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  gräddfil 
1 msk  honung
2 msk  fransk  senap
2 msk  majonnäs
1 msk  pepparrot
2 dl  kokta  mungbönor
1 dl  skivade  rädisor
1 dl  strimlad  purjo
1 dl  tärnad  gurka

SÅ HÄR GÖR DU :

tisdag 11 maj 2021

BANANA SPLIT, 1 PERSON.




                                    HEJSAN !

FÖR  ALLTID  EN  FAVORIT !  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan 
1/2 dl vispgrädde
3  kulor  vaniljglass

CHOKLADSÅS :
1/2  dl kakao
1/2  dl strösocker
1/2  dl vatten 

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ingredienserna  till  chokladsåsen 
i  en  kastrull  och  sjud  upp  på  svag värme.
Låt kallna .
VISPA  grädden .
SKALA ovansidan  av  bananen och gröp ur
den lite längs hela bananen .
LÄGG  glasskulorna på rad i urgröpningen .
SPRITSA på grädden och ringla  chokladsåsen över .

HOPPAS DU GILLAR DET !

TIPS !





                        HEJSAN  !

NYTTIGARE  KÖTTFÄRSSÅS :
BLANDA  ner  1  dl  kokta  röda  linser,  
lite  extra  kryddor  och  låt  puttra  med
de  sista  10  minuterna .

SMAKLIG MÅLTID !

TACK !

MIN, TABBOULEH PÅ BLOMKÅL. 4 - 6 PORT.





                                                     HEJSAN  !

VARSÅGODA  att smaka  denna  goda  grönsaksblandning .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 litet  blomkålshuvud (eller en  påse  blomkålsris , ca 300 g)
citronsaft  och  rivet  skal  från  1  citron
2  strimlade  salladslökar
2  dl  bladpersilja
1  kruka  mynta  hackad
kärnor från  1  litet  granatäpple
3  msk  olivolja
1  tsk  malen  kryddpeppar
salt och peppar 

SÅ HÄR GÖR DU  :
RIV  blomkålen  grovt  och  tunn-skiva  stammen .
LÄGG i  en  stor  skål  tillsammans  med  citronsaft
och  en  tesked  salt .  LÅT  marinera  ca  20  minuter .
TILLSÄTT  resterande  ingredienser  och  blanda  väl,
smaka  av  allt  med  salt  och  peppar.

DU kan servera denna supergoda  blandning  av grönsaker 
till vad  DU  än  serverar  .

SMAKLIG  MÅLTID   och  LYCKA  TILL !

måndag 10 maj 2021

VARDAGSHJÄLTAR , - FALUKORV MED KRÄMIG VITKÅL. 4 PORT.





                                      HEJSAN  !

DENNA  RÄTT  ÄR  FÖR  DE  DÄR  GÅNGERNA 
NÄR  DET ÄR  ONT  OM  TID .
MEN MAN ÄNDÅ  VILL HA  NÅGOT  SUPERGOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
500  g strimlad  vitkål
2  msk  smör/margarin
1  dl vitt  vin /vatten
2  dl  vispgrädde
2  klyftade  rödlökar
400  g  skivad  och  delad  falukorv 
2  msk  god  senap 

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS kålen  på  svag  värme  i  smör,  krydda 
med  salt  och  peppar .
HÄLL på  vatten / vitt vin  och  låt  koka  ett  par  min.
TILLSÄTT grädden  och  koka  ytterligare  ca 10  min.
BRYN lök  och falukorv och  servera  till  krämig  vitkål 
tillsammans  med  lite  senap .

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA  TILL !