lördag 15 maj 2021

TIPS !



TIPS !

4 PORT: 
GRÖT MED ÄPPLE OCH KANEL .

4  dl  SPORTGRYN -råg och havre )
9 - 10  dl  VATTEN
1/2  tsk   SALT

GARNERING
2 GRÖNA ÄPPLEN
1 tsk KANEL

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp  alla  ingredienser  till  gröten i en  kastrull,
koka  upp  och  låt  koka i  2 - 5 minuter.
RÖR då  och  då  .

KLYFTA  och  kärna ur äpplena,  hacka grovt .
LÄGG äppelbitarna  på  gröten och strö över kanel .

TACK !


TIPS !



TIPS !

HA  EN  SKÅL TORKAD  FRUKT OCH NÖTTER
PÅ  BORDET  NÄR  DU  LÄSER  LÄXOR.
GER  SNABBT  EXTRA  ENERGI .

TACK !

DINKELMUFFINS MED PUMPAFRÖN OCH APRIKOSER, 1O - 12 ST.




                                     HEJSAN  !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  FULLKORNSDINKELMJÖL
4  dl  DINKELSIKT
4  tsk bakpulver
1 1 /2  tsk salt
2  dl  pumpafrön
1  dl  torkade  aprikoser,  hackade 
2  ägg
1  burk  kesella ,  250 g
3  dl  mjölk

10 - 12 STORA MUFFINSFORMAR .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman  alla  de  torra  ingredienserna  i  en  bunke .
VISPA  ihop  ägg,  kesella  och  mjölk  och  rör  sedan  ner
ägg-blandningen  i  de  torra  ingredienserna .
KLICKA  ut  smeten  med  hjälp av 2  skedar i  muffinsformarna.
GRÄDDA  mitt i  ugnen i  12 - 15  minuter .
SERVERA muffinsen varma  med lite hemlagad sylt  och färskost.
UGN :225  GRADER . 

SÅ HÄR GÖR DU  HEMLAGAD SYLT :
Till  4  port .
1 paket  frysta  hallon , 250 g
1/2  dl  strösocker.

SYLT ,
KOKA bären och sockret i en kastrull tills
det mesta av vätskan kokat bort .
HÄLL  sylten i en ren burk och ställ in i kylskåpet .

LYCKA TILL !
 

MÄTTANDE MELLIS ! 4 PORT.




                                  HEJSAN  !

MAN  BEHÖVER INTE VARA EN SUPERKOCK 
FÖR ATT FIXA ETT KANONMELLIS !


HÄR ÄR ETT RECEPT : ÄGGMACKA 
4  ägg,  hårdkokta ,  mosade 
1 litet knippe persilja
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4  skivor grovt bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg äggen i kokande vatten ,  koka ca 9 min .
Ta upp äggen och spola av dem i kallt vatten .
Skala och mosa äggen med en gaffel+ (gärna 1 tsk smör )
Hacka persiljan grovt och blanda med äggen, salt 1 tsk smör
och peppar .Lägg upp en  klick av äggröran på varje smörgås .
Lägg några skivor skalad gurka först,  sedan äggen .

LYCKA TILL !



torsdag 13 maj 2021

GRILLSPETT MED KYCKLING OCH GRÖNSAKER , 4 PORT





                                                       HEJSAN !

SÅ himla gott att äntligen börja så smått att börja grilla !

VI får väl se hur det blir med vädret ?
TILL  4  SPETT  BEHÖVER  DU :

1 /2  kg  KYCKLINGFILE
1 zucchini 
1 aubergine 
1 gul paprika
1 röd paprika
rapsolja
salt och peppar
färska  örter
t ex , timjan och basilika 

MARINAD TILL KYCKLINGEN  :
flytande  honung
1 dl kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 finhackad färsk chili

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  marinaden  i  en bunke.
Skär kycklingen i bitar och  blanda ner i marinaden .
Låt stå i kylen 1 timme .
SKÄR  grönsakerna grovt och blanda  med rapsolja 
salt , svartpeppar och färska örter i en bunke .
RÖR runt så att allt  blandas och låt ligga en stund 
före  grillning .
Trä upp kött och  grönsaker  på spett och grilla varsamt
över grå KOLBÄDD .
SERVERA  direkt med  GUCKAN till .

GUCKA :
Turkisk  yoghurt blandas med smulad fetaost 
och lite svartpeppar .
TOPPA  med färsk timjan och basilika .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !


onsdag 12 maj 2021

QUORN - OCH SPENATGRATÄNG, 4 PORT.




                                            HEJSAN !

HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
300 g  Quornfärs
1 msk  olja
salt och peppar
300 g champinjoner i skivor
1 gul paprika i bitar
225 g hel spenat
salt och peppar
4 tomater i skivor
3/4 dl  riven torkad parmesanost
sallad på 1 ask blandad sallad,
10 cocktailtomater,
1 rödlök  och 1/2  gurka 

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  Quorn  och  all  lök  i olja .
Salta och peppra .
Rör i CREME FRAICHE.
Lägg blandningen i en ugnsfast form .
Lägg på svamp och paprika .
TINA spenaten i en kastrull och låt 
vätskan koka bort .Lägg spenaten ovanpå
Salta och peppra .
TÄCK med tomatskivor och strö på parmesanost .
Stek i ugn i  225  grader  20  - 25  minuter .

SERVERA med salladen .

LYCKA  TILL !

KRÄMIG SALLAD MED MUNGBÖNOR 4 PORT.

 



                                 HEJSAN  !
 
LÄCKERT OCH  FARTFYLLT  TILL  RÖKT  FISK ,
RÖKT  SKINKA  ELLER  BAKAD  POTATIS .
mmm... !
JAG HAR HAFT DENNA SALLAD TILL FÖRRÄTT
MEN HAR ÄVEN ÄTIT DEN TILL LUNCH .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  alla  ingredienser  och
smaka  av  med  salt  och  peppar .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  gräddfil 
1 msk  honung
2 msk  fransk  senap
2 msk  majonnäs
1 msk  pepparrot
2 dl  kokta  mungbönor
1 dl  skivade  rädisor
1 dl  strimlad  purjo
1 dl  tärnad  gurka

SÅ HÄR GÖR DU :