söndag 16 maj 2021

FÄRGSTARK TORSKFILE' , 2 PERS.





                                             HEJSAN !

mmm... ! SÅ  HIMLA  GOTT  MED  FISK !
2 - 3 GÅNGER I VECKAN PASSAR  FÖR OSS .

HÄR ÄR  RECEPTET  :
300 g  TORSKFILE' i  portionsbitar
1/4 röd paprika , tärnad
1/4 grön paprika, tärnad
1 tomat
3  msk  hackad  bladpersilja
1  tsk  finhackad  chili
2  msk  kallpressad  olivolja
1/2 msk  balsamvinäger
1  vitlöksklyfta
salt, peppar
1/2  dl  riven  parmesanost
200 g  broccoli
UGN  90  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  torsken  i  en  ugnssäker  form .
SKÅLLA  och  skala  tomaten .  Tärna den .
Blanda  paprika,  tomat,  2  msk  persilja,
chili  och  vinäger. Pressa i vitlök .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Lägg  röran  på  fisken .  Strö  över  ost .
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  30  minuter .
Strö  över  resten  av  persiljan .
DELA  broccolin  i  buketter.
Koka  dem  några  minuter i lätt- 
saltat  vatten .

HOPPAS,  PÅ  SMAKLIG  MÅLTID !
och 
LYCKA  TILL !






SMOOTHIE MED GRANATÄPPLE OCH HALLON . 4 PORT.




                                           HEJSAN  !

DEN HÄR SMOOTHIEN  ÄR SÅ HIMLA  GO' .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 avokador
1  liter  granatäppeldryck
1  paket  frysta  hallon ,  250 g

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA,  kärna  ur  och  skala  avokadon .
MIXA  alla  ingredienser  i  en  BLENDER /MIXER .
GARNERA  eventuellt  med  granatäppelkärnor  och 
servera .

SOM i ett trollslag  kommer  orken  tillbaks !

LYCKA  TILL !



lördag 15 maj 2021

TIPS !



TIPS !

4 PORT: 
GRÖT MED ÄPPLE OCH KANEL .

4  dl  SPORTGRYN -råg och havre )
9 - 10  dl  VATTEN
1/2  tsk   SALT

GARNERING
2 GRÖNA ÄPPLEN
1 tsk KANEL

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp  alla  ingredienser  till  gröten i en  kastrull,
koka  upp  och  låt  koka i  2 - 5 minuter.
RÖR då  och  då  .

KLYFTA  och  kärna ur äpplena,  hacka grovt .
LÄGG äppelbitarna  på  gröten och strö över kanel .

TACK !


TIPS !



TIPS !

HA  EN  SKÅL TORKAD  FRUKT OCH NÖTTER
PÅ  BORDET  NÄR  DU  LÄSER  LÄXOR.
GER  SNABBT  EXTRA  ENERGI .

TACK !

DINKELMUFFINS MED PUMPAFRÖN OCH APRIKOSER, 1O - 12 ST.




                                     HEJSAN  !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  FULLKORNSDINKELMJÖL
4  dl  DINKELSIKT
4  tsk bakpulver
1 1 /2  tsk salt
2  dl  pumpafrön
1  dl  torkade  aprikoser,  hackade 
2  ägg
1  burk  kesella ,  250 g
3  dl  mjölk

10 - 12 STORA MUFFINSFORMAR .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman  alla  de  torra  ingredienserna  i  en  bunke .
VISPA  ihop  ägg,  kesella  och  mjölk  och  rör  sedan  ner
ägg-blandningen  i  de  torra  ingredienserna .
KLICKA  ut  smeten  med  hjälp av 2  skedar i  muffinsformarna.
GRÄDDA  mitt i  ugnen i  12 - 15  minuter .
SERVERA muffinsen varma  med lite hemlagad sylt  och färskost.
UGN :225  GRADER . 

SÅ HÄR GÖR DU  HEMLAGAD SYLT :
Till  4  port .
1 paket  frysta  hallon , 250 g
1/2  dl  strösocker.

SYLT ,
KOKA bären och sockret i en kastrull tills
det mesta av vätskan kokat bort .
HÄLL  sylten i en ren burk och ställ in i kylskåpet .

LYCKA TILL !
 

MÄTTANDE MELLIS ! 4 PORT.




                                  HEJSAN  !

MAN  BEHÖVER INTE VARA EN SUPERKOCK 
FÖR ATT FIXA ETT KANONMELLIS !


HÄR ÄR ETT RECEPT : ÄGGMACKA 
4  ägg,  hårdkokta ,  mosade 
1 litet knippe persilja
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4  skivor grovt bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg äggen i kokande vatten ,  koka ca 9 min .
Ta upp äggen och spola av dem i kallt vatten .
Skala och mosa äggen med en gaffel+ (gärna 1 tsk smör )
Hacka persiljan grovt och blanda med äggen, salt 1 tsk smör
och peppar .Lägg upp en  klick av äggröran på varje smörgås .
Lägg några skivor skalad gurka först,  sedan äggen .

LYCKA TILL !



torsdag 13 maj 2021

GRILLSPETT MED KYCKLING OCH GRÖNSAKER , 4 PORT





                                                       HEJSAN !

SÅ himla gott att äntligen börja så smått att börja grilla !

VI får väl se hur det blir med vädret ?
TILL  4  SPETT  BEHÖVER  DU :

1 /2  kg  KYCKLINGFILE
1 zucchini 
1 aubergine 
1 gul paprika
1 röd paprika
rapsolja
salt och peppar
färska  örter
t ex , timjan och basilika 

MARINAD TILL KYCKLINGEN  :
flytande  honung
1 dl kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 finhackad färsk chili

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  marinaden  i  en bunke.
Skär kycklingen i bitar och  blanda ner i marinaden .
Låt stå i kylen 1 timme .
SKÄR  grönsakerna grovt och blanda  med rapsolja 
salt , svartpeppar och färska örter i en bunke .
RÖR runt så att allt  blandas och låt ligga en stund 
före  grillning .
Trä upp kött och  grönsaker  på spett och grilla varsamt
över grå KOLBÄDD .
SERVERA  direkt med  GUCKAN till .

GUCKA :
Turkisk  yoghurt blandas med smulad fetaost 
och lite svartpeppar .
TOPPA  med färsk timjan och basilika .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !