tisdag 25 maj 2021

FIRA MAMMA MED EN LJUVLIG P...10 - 12 BITAR.


                                           HEJSAN  !

PÄRONKAKA,

EN LÄTTBAKAD  MJUK KAKA MED SMAK 
AV PÄRON OCH CITRON .
HÅLLER SIG SAFTIG FLERA DAGAR .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt smör / margarin
2 1 /2  dl strösocker
3  ägg
2  tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
skal av 1/2 citron
1/2  dl  drickfärdig päronsaft
2 stora päron 
saft av 1/2 citron

DEKORATION :
75 g  mörk choklad
UGN  175 GRADER 

 SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget,  rör kraftigt .
BLANDA  mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt  mjöl-blandningen , citronskal  och 
päronsaft .  RÖR till en jämn  smet .
Skala och kärna ur päronen .
Skär dem i klyftor, droppa citronsaft över 
päronklyftorna .
Stick ner klyftorna i smeten , RÖR INTE OM NÄR
DU  HAR STUCKIT NER PÄRONEN I SMETEN 
SMÖRJ och bröa  en sockerkaka -form 
eller en ringform med hål i mitten som
rymmer ca  2 liter. HÄLL smeten i formen .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40 - 45 min ,
känn efter med sticka att kakan känns torr.
Stjälp upp kakan och låt den svalna med 
formen som lock .
DEKORATION :  SMÄLT chokladen 
över vattenbad .
RINGLA  chokladen över kakan .

LYCKA TILL !



måndag 24 maj 2021

HJÄRTLIG FRUKOSTMACKA , 1 PORT.



                                      HEJSAN  !

KOLLA HÄR DÅ !  Så fint med ett hjärta i brödet !

SÅ HÄR GÖR DU :
TRYCK med ett pepparkakshjärta ut ett hjärta ur 
1 SKIVA FORMFRANSKA.
Lägg brödet i en ugnsfast form med bakplåtspapper
i botten .
Knäck 1 LITET ÄGG och häll det i HJÄRTAT PÅ  BRÖDET.
Ställ in i  200 graders varm ugn tillsammans  med HJÄRTAT
som blev uttaget ur  brödet  i 6-7 minuter tills ägget har stelnat 

SERVERA med NÅGRA SKIVOR KNAPERSTEKT BACON .

TREVLIG FRUKOST och LYCKA TILL !

FIRA MAMMA MED TÅRTKALAS , 10 - 12 BITAR.



                                                   HEJSAN  !

EN  BLÅBÄRSCHEESECAKE  i  HJÄRTFORM  ÄR EN RIKTIG ÖNSKETÅRTA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 Digestivekex 
125 g  rumsvarmt  smör / margarin
FYLLNING :
3  dl  vispgrädde
200 g  rumsvarm  färskost
1 1/2  dl  blåbär
5  msk  florsocker
DEKORATION :
1 1/2  dl  vispgrädde
blåbär
citronmeliss
syrenblommor .

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR Digestivekex och smör i matberedaren 
tills en deg bildats .
Klä en form som rymmer 1 1/2 liter (gärna hjärtform)
med plastfolie .
Tryck ut degen till en jämn botten .
Ställ formen i frysen . 
FYLLNING :
VISPA  grädden och blanda  i  färskosten .
Mixa blåbär och florsocker .
Vänd försiktigt ner  bärmoset i grädden .
TA FORMEN UR FRYSEN  
och häll i  fyllningen .
LÅT KAKAN STELNA UNDER NATTEN I KYLEN .

DEKORATION :
VISPA grädden, spritsa eller klicka ut den på kakan .
Dekorera med bär,  citronmeliss och syrenblommor .

LYCKA TILL 

     

söndag 23 maj 2021

KRÄMIG CHEESECAKE MED BJÖRNBÄR, 12 BITAR .



                                           HEJSAN !

HAR DU BJÖRNBÄR I FRYSEN ,  DÅ ÄR DET DAGS FÖR DENNA 
KRÄMIGA CHEESECAKE ,  mmm...!  himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g DIGESTIVEKEX 
100  g smör/margarin

FYLLNING :
400 g  PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2  dl strösocker
finrivet skal från 1 citron

Med CREME FRAICHE blir glasyren krämig 
med frisk smak .
GLASYR :
4 dl CREME FRAICHE
1 dl florsocker
3 dl björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR digestivekex i en matberedare
eller stöt dem i en mortel .
Smält matfett och häll det över smulorna .
TRYCK ut smulorna i en smord form med
avtagbar kant, 24 cm i diameter.
GRÄDDA bottnen i nedre delen  av ugnen i
200 grader , ca 5 - 10 minuter .
VISPA färskost , ägg och strösocker med elvisp 
till en slät smet .
Rör ner citronskalet och bred ut smeten i formen .
GRÄDDA  CHEESECAKEN i nedre delen av ugnen 
30 - 35 minuter och låt den svalna .
BLANDA CREME FRAICHE och florsocker och 
bred det ovanpå .
TOPPA med björnbär .

LYCKA TILL !

om DU inte har björnbär , det går  med  blåbär !

lördag 22 maj 2021

ÖVERRASKA MED SÖT FRUKT & BLÅMÖGELSÄLTA ! .....4 PORT.



                                          HEJSAN !

INTE  för  att  det  är  dags att  sätta på  grillen nu !
MEN  när det händer då ska det grillas !
FRUKTIG SALLAD MED GRILLAD NEKTARIN
OCH ÄDELOST TILL GRILLKORV,- så himla gott kan NI tro !

HÄR  ÄR RECEPTET :
6 mogna  nektariner
1 citron
3 msk olivolja
FLINGSALT
och peppar
1 litet isbergssalladshuvud
65 g bladspenat
140 g ädelost
3 dl  CROSTINI 

TILL SERVERING :
Tjock  Grillkorv och bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA, ta ur kärnan och skär varje Nektarin i fyra delar .
BLANDA  1 msk pressad citronsaft med olivoljan .
Smaksätt med salt och peppar.  Ansa och bryt salladen i bitar.
LÄGG spenaten  och salladen på ett fat .
Smula över osten, bryt CROSTININ i bitar och lägg på .
GRILLA nektarinerna ca 1 minut på varje sida och lägg
dem på salladen . Ringla över citrondressingen .

SERVERA salladen med grillad  Grillkorv och grillat bröd .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



fredag 21 maj 2021

MIN, GODA FRUKTBÄGARE MED DAIMGLASS, 4 PORT.

   

                                        HEJSAN  !

EN RIKTIG HÖJDARDESSERT !  STOR , GOD OCH LÄCKER !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl ovispad vaniljvisp (KELDA eller ÄDEL)
1 stycken DAJM, ca 28 g
1/2 liten melon
1 apelsin
1 päron
8 - 10 jordgubbar, inte för stora 
1 dl sockerfri POMMAC 
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
DAJMGLASSEN :
VISPA vaniljvispen och blanda den med grov-hackad DAJM.
Klicka eller spritsa 4 lika stora toppar i 4 muffinsformar och
frys ca 1 timme .
SKALA och kärna ur melonen och skär i små tärningar .
Skala apelsinen, skiva och dela skivorna i små kärnfria trekanter.
Kärna ur päronet och tärna det lika smått som melonen ,
behåll skalet om det är fint .
Skiva eller tärna jordgubbarna .
Det viktiga är att allt är lika smått tärnat .
FÖRDELA frukten i 4 höga glas, varva så att det blir vackert .
Häll på Pommac .  Täck över glasen och ställ i kyl.
SERVERINGSDAGS :
Lägg DAJM-glassen överst i varje glas .
Stick ner en lång sked och en liten kvist citronmeliss .

LYCKA  TILL !

FEST MED HAVETS LÄCKERHETER , 4 PORT .



                                              HEJSAN !

För några år sen skulle vi töser, i symötet träffas här hos mig
och äta något gott till kvällen , som vi skulle laga  tillsammans.
Det blev mycket skratt och bus , precis när maten är klar och
vi ska sätta oss till bords - då kommer våra respektive !!
Å , vad gott det luktar, ska vi äta snart ?? säger grabbarna,
"finns det hjärterum så finns det stjärterum" 
- säger vi töser.!

FISKFILE'ER och SKALDJUR  samsas på ett stort fat 
och serveras  med en god sås bredvid, samt ett gott ljust bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 små FISKFILE'ER av Bergtunga eller Rödspätta
salt, peppar
saft av 1/2 citron
1/2 msk hummerbuljong- fond
SÅS :
Silat fiskspad
4 msk matlagningsyoghurt
2 msk lättmajonnäs
1 krossad vitlöksklyfta
SERVERING :
grönsallad,  2  dl skalade räkor, 2 dl kokta musslor,
konserv i vatten , kokta sockerärter,  eller sparris ,
gurkskivor, citronskivor, dillkvistar , kokt potatis 
eller ljust bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra lätt på FISKFILE'ERNA och rulla 
dem med skinnsidan inåt.
Lägg rullarna i en låg vid panna .
PRESSA över citron och häll hummerbuljongen runt fisken .
Sjud under lock tills fisken är vit och fast, 5-6 min högst .
Låt fisken kallna i spadet .
BLANDA såsen av silat fiskspad, matlagningsyoghurt och
lättmajonnäs, smaksätt med vitlök.  Låt såsen dra i kylen en stund.
LÄGG upp fisk-rullarna på salladsbädd .
Gruppera runtom räkor,  musslor, sockerärter /sparris, gurka , citron
och dill .

HOPPAS NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !