måndag 31 maj 2021

SALLAD MED MORÖTTER, APELSINER OCH VATTENKRASSE , 4 PORT.




                                     HEJSAN !

Med fler än 15 vitaminer och mineraler har vattenkrasse
länge varit känd som ett superlivsmedel .
Vattenkrasse  innehåller mer kalcium per gram än mjölk,
mer järn än spenat och lika mycket C-vitamin som apelsiner.

Himla god är salladen med vattenkrasse .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 knippe vattenkrasse , putsat 
2 morötter , skalade och rivna
1 apelsin,  skalad  och hackad
1 avokado,  skalad , urkärnad  och  hackad
1  näve  valnötter
1  msk  hackad  oregano
1  msk  hackad  persilja
2  msk  kallpressad  solrosolja
saften av 1/2  citron
havssalt och  malen svartpeppar 
SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg  vattenkrassen ,  morötterna, 
apelsinen,  avokadon, valnötterna
och  örterna  i  en  stor  skål .
Tillsätt solrosoljan,  citronsaften , salt
och peppar och blanda väl .

SERVERA direkt  till grillat  eller vad DU har  !

LYCKA TILL !


söndag 30 maj 2021

BLÅBÄRSGINO MED VISPAD GRÄDDE, 4 PORT.



      HEJSAN !

DET HÄR MÅSTE NI SMAKA...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g blåbär, färska eller frysta
3  msk  strösocker
2  msk  potatismjöl
200 g  vit  choklad 

TILL SERVERING :
3  dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250  grader .
Blanda  blåbär  med  socker och  potatismjöl och
lägg  i  ugnsfasta  små  portionsformar.
RIV den vita chokladen och strö ett rejält  lager 
över  varje  form .
Gratinera i ca 5 min , tills  chokladen blir ljusbrun
och  knäckig .
TA ut formarna försiktigt .

SERVERA  med  lättvispad  grädde .

LYCKA TILL !

ÄPPELKAKA MED FIBERHAVREGRYN , 4 PERS.


           



      HEJSAN  !

GRATTIS  ALLA  MAMMOR !

DENNA ÄPPELKAKA , är så  Himla  god  
så man tror inte det är sant  !
Att  det  är  så  få  ingredienser i .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 5  äpplen 
3  dl  fiberhavregryn
1 1/2  dl  strösocker
100 g  smör eller margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
SKALA och  skär  äpplena  i  klyftor  eller i  bitar ,
och  lägg  dem  i  en  smord  ugnssäker  form .
Sätt  in  äpplena  i  ugnen ca  10  minuter  tills  de 
blivit  lite  mjuka.
SMÄLT  fettet i  en  kastrull  och  blanda  i  socker
och  havregryn .
Rör  om  ordentligt  och  bred  massan  över  äpplena.
GRÄDDA  mitt i  ugnen  ca  20  minuter  tills  kakan 
är  vackert  guldbrun .

SERVERA med  vaniljsås eller  vaniljglass .

LYCKA  TILL !
       

fredag 28 maj 2021

MANDEL - OCH POTATISKAKA, MED CITRON OCH MYNTAGRÄDDE, 8 BITAR.




           HEJSAN !

SMAKA PÅ DEN HÄR GODINGEN !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g sötmandel
100g smör
margarin
3 dl strösocker
4 äggulor
4 äggvitor
200 g kokt potatis

CITRON- OCH MYNTAGRÄDDE
2 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal
20 myntablad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och mal mandeln .
Rör smör och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggulorna en i taget under 
kraftig omrörning .
PRESSA eller riv potatisen och rör ner
tillsammans med mandeln .
Vispa äggvitorna till hårt skum och 
blanda försiktigt ner dem i smeten .
HÄLL smeten i en smord form , ca 24 cm i diameter
och grädda i ugn , 175 grader ,  ca 45 minuter.
Vispa grädden och rör ner citronskal och finhackad 
mynta .
Låt stå och dra i minst 15 minuter.

LYCKA TILL !


KNAPRIGA GODISKAKOR. HALLONKYSSAR , 30 ST .




HEJSAN !

HÄR KOMMER  HALLONKYSSAR MED VIT CHOKLAD !
VAD SÄGS OM DET ?
ENKLA SOM KLICKKAKOR OCH GODA SOM KALAS-
KAKOR - KAN DET BLI BÄTTRE ?

HÄR ÄR RECEPTET  :
100 g smör /margarin
2 1/2 dl strösocker
4 ägg 
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g vit choklad
ca 75 g frysta  hallon 
UGN  175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt äggen, ett i taget .
Blanda mjölet med bakpulvret 
och vänd ner det i smeten .
Riv  chokladen och tillsätt den .
KLICKA  ut smeten på plåtar 
med bakplåtspapper.
FÖRDELA  de frysta  hallonen 
(gärna lite sönder-smulade)
över kakorna .

GRÄDDA  mitt i ugnen ca 12 minuter .

NJUT !  LYCKA TILL !

onsdag 26 maj 2021

URIS, GODA KYCKLING-GRYTA , 4 PORT .



                               HEJSAN  !

SÅ HIMLA GOTT !  KYCCKLINGGRYTAN INNEHÅLLER  OCKSÅ
KOKOSRIS  OCH  MANGOSALLAD .

URI ,  
Var en arbetskamrat från Nederländerna .
Han gillade  att  laga  mat  när  han  var  ledig .
Sedan tog han med maten till arbetet nästa dag
och bjöd oss som  stod han närmast .
Så jättegott  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER
3  kycklingklubbor
3  msk SAMBAL OELEK
5  msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk  kanel
1 msk rörsocker
5  dl  matlagningsgrädde
4  dl  jasminris
1  dl  riven  kokos (kokosflingor)
salt och svartpeppar

MANGOSALLAD :
250 g mangotärningar
(frysta eller färska)
saft av 2 lime
1 tsk rörsocker
1 röd chili 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på  225  grader .
Gör en röra med SAMBAL OELEK , olja, ingefära,
kanel  och  rörsocker .
LÄGG kycklingdelarna  i en ugnsform  och  arbeta 
in  röran  i  köttet .  BRYN i  ugnen i  10  minuter .
TA sedan ut formen och häll över  grädden .
Sänk  värmen  till  150  grader  och låt stå i ugnen  i
30  minuter.
Smaka av med salt och peppar .
KOKA under tiden riset .
Blanda det färdigkokta riset med kokos .
BLANDA  tärnad mango med pressad limesaft, rörsocker
och fint hackad röd chili .
SERVERA ris och kyckling och den goda gräddiga såsen 
från  formen  på en tallrik.
TOPPA med  mangosalladen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




















































SEN TOG HAN MED SIG DET TILL ARBETET OCH BJÖD OSS 
SOM VAR HONOM NÄRMAST .
DEN HÄR GRYTAN HAR  MERSMAK !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER 

VETEGRODDSBULLAR, MATBRÖD ,14- 15 ST .



                                         HEJSAN !


FÖRUTOM VETEGRODDAR, ÄR DET APELSIN OCH HONUNG I DEGEN
DET GER  FIN SMAK ÅT FRUKOSTBULLARNA .
HIMLA GODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  vetekross
1 1/2  dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice (spädd)
1 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar 
ca 450 g kärnvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross  med  1 1/2 dl vatten i en kastrull
och  koka  i  ca  10  minuter  till  en  tjock  gröt .
Låt gröten svalna och bli ljummen .
SMULA ner  jästen  i  en  degbunke .
Värm  vattnet  fingervarmt.
Häll lite  av  vattnet  över  jästen .
Rör  ut den .
Tillsätt resten  av  vattnet,  gröt,  apelsinjuice,  olja,
honung,  salt,  vetegroddar  och  det  mesta av  mjölet.
KNÅDA  degen  ordentligt  .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur (ca 20 grader)
till  dubbel  storlek .
DELA  degen i  14- 15 bitar .  FORMA dem  till  bullar .
Lägg dem  på  en  plåt  med bakplåtspapper  och  låt dem
jäsa  till  dubbel  storlek .
GRÄDDA  långt  ner i  ugnen i 200 grader , ca  20  min.
Låt svalna på galler .

LYCKA  TILL !