onsdag 9 juni 2021

STORA FRUKTSALLADEN 8 PORTIONER .




                       HEJSAN!

En gång i tiden när jag gick en kurs
vars namn var Livsstilsgruppen .
Där fick jag receptet på Stora Fruktsalladen .
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ananas
1 ask jordgubbar
2 apelsiner
1 banan
1 äpple
1 päron
1 lime
2 msk flisad mandel
1 msk kokos

SÅ HÄR GÖR DU :
Skär frukterna i olika former 
och lägg upp dem trevligt, på ett stort fat .
Riv skalet från limen och pressa juicen över .
Rosta mandel och kokos i en teflon-stekpanna 
till en  gyllenbrun färg.
Strö det över frukterna,  Servera gärna lätt-
vaniljglass till .

LYCKA TILL !




tisdag 8 juni 2021

KOKT TORSK MED ÄGG, PERSILJA OCH GROV POTISPURE' 4 PORT.




                               HEJSAN !

TORSK är en av ledarna i det svenska köket .
Ibland kan det vara svårt och dyrt att komma över.
MEN det går lika bra med  sej, kolja eller kubb .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  torsk-FILE' + 1 msk salt
10 potatisar
2 ägg
1 knippe dill
1 knippe persilja
2 dl minifraiche
1 msk skånsk senap
1 citron
peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Koka  äggen 7 minuter och grovhacka dem .
Finhacka dill och persilja .
Lägg torsk-FILE'ERNA i en vid kastrull och
slå på vatten så att det precis täcker .
Strö över saltet .
Lägg på ett lock och låt fisken koka upp .
Dra kastrullen åt sidan och låt den stå med
locket på i ca 5 minuter så blir fisken klar .
STÖT den kokta potatisen grovt med PURE'-STÖT .
Värm minifraiche med senapen .
Smaka av med salt och svartpeppar .
LÄGG upp torsk-FILE'EN med senapskrämen över .
Strö ägg, dill och persilja över och servera med 
potatis-PURE'N och en citronklyfta  .
HA gärna 1 riven morot + 1/2 rivet äpple,- blanda samman .

SMAKLIG MÅLTID,   LYCKA TILL !



DIJONSENAPSTEKT STRÖMMING MED CITRONPRESSAD POTATIS, 4 PORT.




                      HEJSAN !

NU VAR DET LÄNGESEN VI ÅT DENNA SUPERGODA 
RÄTT, FRÅN FÖRR I TIDEN .  DÅ ÅTS DEN OFTA .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  STRÖMMINGSFILE'
2 msk dijonsenap
2 msk minifraiche
ströbröd
2 msk smör

12 potatisar
1 citron
dill
1 morot + 1/2 äpple

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ strömmingen och låt den rinna av .
Blanda dijonsenap och minifraiche .
Lägg i strömmingarna och låt det gärna 
marinera över natten .
Vänd FILE'ERNA i ströbröd och stek i smör ca 3 min
på var sida på låg värme .
Koka potatisen med skalen på, när potatisen är klar ,
ta bort skalen och pressa den direkt .

SERVERA med citronklyftor och garnera med 
 rivna morötter, rivet äpple och kvistar av dill
blanda samman morötter, äpple och dill .

SMAKLIG MÅLTID !    LYCKA TILL ! 

måndag 7 juni 2021

MIN GODA TORSK - OCH LAXGRYTA , 4 PORT.



                                   HEJSAN !

Det här blev väldigt gott , kan NI  tro !
Och snabbt gick det också .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk rapsolja
400 g Green DELI Italien Pesto (Findus)
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten 
1 dl grädde
600 g frysta torsk - och laxtärningar
250 g  PÄRLTOMATER
salt och vitpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
Hetta upp en  stekpanna med olja och
lägg i den frysta grönsaksblandningen.
Smula ner en buljongtärning och häll
på vatten och grädde .
Låt koka upp och tillsätt fisk och tomater.
Låt sjuda några minuter och smaka av med 
salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 6 juni 2021

BRA MELLANMÅL 1 PORT.



                         HEJSAN !

FÖRR om åren när jag åkte in till  Göteborg,
hade jag alltid med mig ett kokt ägg i väskan 
att ta till .  

När jag är hemma blir det ibland ;
50 g brieost ,  10 valnötter  och 5  oliver.

eller

1 dl turkisk yoghurt med 1/2  dl färska bär
och lite frön .

eller
1 dl naturell  keso, 1/2 röd grapefrukt
och 1 dl jordgubbar och hallon.

eller
1/2  avokado,  salt och svartpeppar
1 tsk majonnäs,  1/2 burk makrill i tomatsås .

eller den godaste av dem alla ;

100 g brieost , 50 g ekologiska mandlar,
2 msk pumpakärnor, 1/2 dl torkade tranbär,
2 msk flytande honung .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Lägg brieosten i en ugnsform.
Blanda mandel, pumpakärnor, tranbär
och honung .
Bred blandningen över osten och
gratinera i ca 10 minuter .

TACK för mig !




TACK för mig !

PARMASKINKA OCH MELONTALLRIK, 4 PORT. Lunch .



                         HEJSAN !

DETTA är en jättegod  lunch !
Snabbt och enkelt att göra iordning .

HÄR ÄR RECEPTET  :
12  skivor  parmaskinka
1  honungsmelon
1/2 gurka
1 knippe  gräslök
1 tsk örtsalt
50 g hyvlad parmesan 
50 g saltade cashewnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
Fördela skinkan på 4 tallrikar .
Skär melon och gurka i tärningar och
blanda ihop i en skål.
Hacka gräslök och strö över och krydda 
med örtsalt .
Lägg melon-blandningen bredvid skinkan 
och toppa med hyvlad parmesan och nötter.

LYCKA TILL !

GUBBRÖRA PÅ SALLADSBLAD, 4 PORT.



                                      HEJSAN  !

mmm...så gott ,, njut.   FÖRRÄTT /KVÄLLSRÄTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g konserverade  ansjovis-FILE'ER
4 hårdkokta ägg
1/2 dl CREME FRAICHE
1/2 dl hackad dill 
1/2 dl hackad gräslök
1 liten rödlök
salt och vitpeppar
4 stora salladsblad , gärna KRISP -sallad
4 tomater
4 dillkvistar 

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ansjovisen och lägg i en skål .
Skala och hacka äggen och blanda ner i skålen
tillsammans med CREME FRAICHE  och örter.
Finhacka rödlöken och banda ner .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG  upp ett salladsblad på varje tallrik och
lägg på en klick gubbröra .
Skiva  tomater och lägg vid sidan av och dekorera 
med en dillkvist .

HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !