fredag 18 juni 2021

MACKA MED ROSTBIFF OCH ZUCCHINI, 4 PORT.



                                 HEJSAN  !

Denna macka är också himla god !
Varsågoda att smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor rågbröd grovt med hela korn 
1 zucchini
1 rödlök
1 tsk flytande smör /margarin
2 1/2 dl kvarg 10 %
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk timjan
rucola
200 g rostbiff

SÅ HÄR GÖR DU  :
DELA zucchinin på längden  och skiva .
Strimla löken .
Fräs zucchini och lök mjukt i smör .
Blanda kvarg, vitlök och timjan , krydda
med salt och peppar .
BRED det på brödskivorna.
Fyll på med rucola  , grönsaker och  
tunt skivad rostbiff .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !

MACKA MED TONFISKSALLAD , 4 PORT.




                                         HEJSAN  !


Den här mackan är riktigt saftig och jättegod !
Jag har serverat den både till lunch och som
kvällsrätt .  DU väljer !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor grovt bröd med hela korn, 
2 burkar tonfisk i vatten , a' 140 g
150 g färskost  11%
2 msk kapris
3 msk dill
chilipulver
citronsaft
3 dl skalade räkor
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA avrunnen tonfisk med färskost,
kapris och dill .
Smaka av med chili, svartpeppar och 
pressad citron .
FÖRDELA det på brödet och toppa med
räkor och dill .
SERVERA med en god sallad  .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



torsdag 17 juni 2021

KROSSAD POTATIS, 4 PORT.



               HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis,  t ex  AMANDINE 
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
50 g riven parmesanost
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen nästan klar.
Häll av vattnet och ånga den torr .
LÄGG potatisen på en plåt och tryck till 
dem lite med en gaffel så de går sönder lite .
Krossa vitlöksklyftorna och blanda med potatisen .
Ringla över olja, strö över ost och krydda med
salt och peppar .
TILLAGA i ugnen tills potatisen fått färg , 
ca 15 minuter .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !

onsdag 16 juni 2021

GRÄDDIG PEPPARKYCKLING , 4 PORT.




                               HEJSAN !

Lite  chilisås och två sorters peppar sätter god smak på såsen .
Om DU bara vill ha en sort av pepparsorterna , ta då dubbel 
mängd av den .  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :
600 g kyckling-FILE'
1 gul lök
1 msk smör/margarin
salt
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 dl  CREME FRAICHE
2 msk chilisås
1 msk ROSE'PEPPAR
1 tsk grönpeppar 
9 körsbärstomater
GARNERING : 
2 msk hackad persilja
ROSEPEPPAR
grönpeppar
TILLBEHÖR :
krossad potatis

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Dela varje kyckling-FILE på längden .
Skala och hacka löken .
Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör .
Tillsätt löken och fräs lite till .  Salta .
Lägg över kycklingen i en ugnsform .
HÄLL i grädde, vatten, fond, CREME FRAICHE
och chilisås i stekpannan och koka upp .
Rör i krossad ROSEPEPPAR  och grönpeppar och
häll såsen över kycklingen .
Lägg i delade tomater .
TLLAGA i ugnen tills kycklingen är genomstekt , ca 
20 minuter .
VID SERVERING :
Strö över persilja och lite extra krossad peppar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

 

tisdag 15 juni 2021

GOTT TILL GRILLAT , 4 - 6 PORT.



                                       HEJSAN  !

INGEFÄRSSMÖR :
150 g  RUMSTEMPERERAT smör / margarin
1 1/ 2 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta 
1 /2 dl hackad citronmeliss
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser till smöret .
Lägg det i en skål eller forma till en 
rulle med hjälp av smörpapper och låt
stelna i kylen .

GOTT  PÅ FLÄSKKARRE' .

LYCKA TILL !

måndag 14 juni 2021

SKÅLLADE GRAHAMSFRALLOR MED RUSSIN OCH LINFRÖ 23 - 25 ST .

                
                  
                       HEJSAN !

Jag var hemma hos en god vän och fick smaka dessa jättegoda frallor 
och fick  sedan  med mig receptet hem .
Frågade om jag fick lägga ut dem på min blogg - javisst, blev svaret !

HÄR ÄR RECEPTET :
SKÅLLNING :  3 dl vatten + 2 dl grahamsmjöl .
Koka upp vattnet och häll det över  grahamsmjölet i en bunke .
Rör om ordentligt .  Låt det svalna .

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt 
2 msk linfrön
1 dl russin
8 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt olja, salt, russin, linfrö och det skållade
grahamsmjölet och vetemjöl lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den
kraftigt i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .
DELA degen i 23-25 bitar .
Rulla ut dem till längder 10 -12 cm långa
och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Pudra över lite vetemjöl och skär 3-4 sneda
snitt i degen på varje fralla .
Låt jäsa 30 minuter under bakduk .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER
 .
GRÄDDA bröden mitt i ugnen 8 -11 min .
Låt svalna  på galler .

LYCKA TILL !





söndag 13 juni 2021

MIN GOA , SOLSKENSKAKA MED- KAFFEGLASYR , - till många .



                          HEJSAN  !

Festlig som  en  tårta  blir  den  här  kakan 
med  sin  goda  kaffeglasyr  och  många
mandlar - mandelspån .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smält smör /margarin
25 g sötmandel
2 msk grädde
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
GLASYR :
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
1 1/2 msk starkt kallt kaffe
rostade mandelspån
till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt smält smör , mald mandel
och grädde .
Sikta ner vetemjölet - BERTE QVARN 
blandat med bakpulvret.
HÄLL smeten i en väl smord, bröad  form
som rymmer ca 1 1/2 liter, och grädda i 
175 grader ca 40 minuter eller tills kakan
känns torr .

GLASYR :
SIKTA florsocker och vaniljsocker och blanda 
och blanda ner det i det smälta smöret .
Tillsätt kaffet och rör till en slät massa .
BRED glasyren  över den ljumma kakan 
och strö på rostad mandel .

SERVERING :  vispad  grädde ,   mm...så himla gott !

LYCKA TILL !