måndag 21 juni 2021

MIN BACONLINDADE ÄDELOSTKYCKLING . 4 PORT.



                               HEJSAN  !

Bacon , ädelost  och  broccoli  passar  fint  tillsammans
med  kyckling  i  en  gratäng .  mmm ...!
Himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 K kyckling-FILE'ER
140 g ädelost
140 g bacon 
1 msk smör/margarin
salt, peppar
150 g broccoli
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 msk honung
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost 
TILLBEHÖR :
Haricotsverts + Rostad potatis


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225  grader.
SKÄR ett  snitt  i  varje  FILE och fyll med ädelost .
Osten som blir över smulas ner i såsen .
Linda baconskivorna runt om kycklingen och bryn 
dem runtom i en stekpanna med smör .
Salta och peppra , och över i en ugnsform .
DELA broccolin i mindre buketter och lägg runtom
kycklingen .
HÄLL grädde, fond , honung, senap och riven vitlök i
stekpannan och koka upp .
Häll såsen över kycklingen .
Strö över ost och ädelost .
GRATINERA tills kycklingen är klar ca 25 minuter.
SERVERA  med rostad potatis och kokta 
haricots  Verts  .

ROSTAD  POTATIS :
900 g  Delikatess potatis
2 msk  olivolja
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225  grader .
TVÄTTA och skär potatisen i bitar .
Blanda potatis, olja, salt och peppar .
bred ut på en plåt med bakplåtspapper .
TILLAGA mitt  i  ugnen tills  potatisen  
är klar och fått fin färg  ca 35 minuter .

SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !

TIPS ! - KYCKLING .



TIPS  !

LÅT KYCKLINGEN   bli genomstekt  .
Alla  bakterier  dör  vid  en  temperatur 
på  minst  70  grader .

BEN, LÅR, KLUBBA och  HEL KYCKLING 
är  klara  vid  en  temperatur  på  82  grader .

BRÖST -  och  LÅRFILE' är klara vid 72  grader.

Använd gärna termometer .

TACK !

söndag 20 juni 2021

SMULPAJ MED PÄRON OCH RÖDA VINBÄR, 6 PERS.




                         HEJSAN !

Den här pajen är riktigt smarrig !
Det är min goda vän MONAS som har EXPREMENTERAT lite .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 päron
1 burk APRIKOSPURE'
153 g  (SEMPER)
1 /2 dl vatten
1 dl flagad mandel
1 dl havregryn
4 msk strösocker
50 g flytande smör/margarin

TILLBEHÖR ;
1 dl vispad vaniljvisp
röda vinbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kärna ur och skär päron i klyftor .
Rör ut aprikos -PUREN  med vattnet
och bred över päronen .
Fördela i ugnsfasta formar .
BLANDA samman mandel, havregryn ,
socker och smör till en kletig massa .
Fördela över päronen .
Ugnsbaka mitt i ugnen i 20 minuter tills
det fått fin färg .
SERVERA med en klick vaniljvisp och
en klase röda vinbär .

LYCKA TILL !



lördag 19 juni 2021

RÄKSPETT MED SALLAD, 4 PORT.



                                   HEJSAN  !

Det här gillar jag , vad säger DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 salladshuvud
8 physalis 
8 minimajs
1 1 /2 dl naturell yoghurt
1 lime
1 nypa chilipulver
2 msk hackad persilja
800 g skalade räkor
2 tsk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ salladen och låt den rinna av .
Halvera physalisen .
Låt majsen rinna av och skär dem i 
mindre bitar .
Blanda salladen med physalis och majs .
RÖR ihop yoghurt med 2 tsk pressad lime ,
chilipulver och persilja .
Smaka  av med salt och peppar och häll det 
över salladen .
TRÄ upp räkorna på spett och droppa över
pressad lime ,  krydda med salt och peppar .
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn 
RÄKSPETTEN  runt om ca 3 minuter .
SERVERA med salladen .

Hoppas att det smakar  och  LYCKA TILL !


fredag 18 juni 2021

MACKA MED ROSTBIFF OCH ZUCCHINI, 4 PORT.



                                 HEJSAN  !

Denna macka är också himla god !
Varsågoda att smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor rågbröd grovt med hela korn 
1 zucchini
1 rödlök
1 tsk flytande smör /margarin
2 1/2 dl kvarg 10 %
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk timjan
rucola
200 g rostbiff

SÅ HÄR GÖR DU  :
DELA zucchinin på längden  och skiva .
Strimla löken .
Fräs zucchini och lök mjukt i smör .
Blanda kvarg, vitlök och timjan , krydda
med salt och peppar .
BRED det på brödskivorna.
Fyll på med rucola  , grönsaker och  
tunt skivad rostbiff .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !

MACKA MED TONFISKSALLAD , 4 PORT.




                                         HEJSAN  !


Den här mackan är riktigt saftig och jättegod !
Jag har serverat den både till lunch och som
kvällsrätt .  DU väljer !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor grovt bröd med hela korn, 
2 burkar tonfisk i vatten , a' 140 g
150 g färskost  11%
2 msk kapris
3 msk dill
chilipulver
citronsaft
3 dl skalade räkor
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA avrunnen tonfisk med färskost,
kapris och dill .
Smaka av med chili, svartpeppar och 
pressad citron .
FÖRDELA det på brödet och toppa med
räkor och dill .
SERVERA med en god sallad  .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



torsdag 17 juni 2021

KROSSAD POTATIS, 4 PORT.



               HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis,  t ex  AMANDINE 
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
50 g riven parmesanost
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen nästan klar.
Häll av vattnet och ånga den torr .
LÄGG potatisen på en plåt och tryck till 
dem lite med en gaffel så de går sönder lite .
Krossa vitlöksklyftorna och blanda med potatisen .
Ringla över olja, strö över ost och krydda med
salt och peppar .
TILLAGA i ugnen tills potatisen fått färg , 
ca 15 minuter .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !