söndag 27 juni 2021

PERSIKOR PÅ JORDGUBBSSPEGEL, 3 - 4 PERS.



                               HEJSAN !

Lätt  att  åstadkomma  av  sådant  man  
alltid  kan  ha  hemma .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8  konserverade  persika-halvor
1  paket  frysta  jordgubbar,  250 g
eventuellt  2  msk  florsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  jordgubbarna  och  mosa  dem  i  matberedare .
Om  bären  är  osockrade  så  smaksätt  med  florsocker.
HÄLL  upp  såsen  på  ett  serveringsfat  och  lägg
persikahalvorna  med  de  kupade  sidorna  uppåt .

Det  ser  så  elegant  ut  !

LYCKA  TILL !

                     

FRUKTIG OSTSALLAD , 4 PERS.




                                    HEJSAN  !

Den  här  salladen  slår  alla  rekord !
Bjud ostsalladen  med  såsen  och  gott  bröd .

HÄR ÄR RECEPTET  :
Blandade  salladssorter 
1 röd paprika 
1 gul paprika
2 päron
1/2 gurka 
200 g  vindruvor 
200 g  hårdost
100 g  tunt skivad 
parmaskinka 

DRESSING-SÅS :
1/2  dl  majonnäs
1 1 /2  dl grädde
2  msk  krossad  ananas 

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  salladen  och  bottna  ett 
uppläggningsfat  med  den .
Kärna  ur  paprikan  och  skär  den  i
ringar .
Fördela  paprikaringarna över  salladen .
KÄRNA  ur  och  tärna  päronen  och 
gurkan .
Halvera  och  kärna  ur  druvorna .
Skär  osten  i  tärningar .
Blanda  ihop  alltsammans .
Fördela  ostblandningen  över  salladsbädden .
VISPA  grädden och  rör  samman  den  med 
majonnäsen.
Tillsätt  krossad  ananas .
BJUD  ostsalladen  med  såsen  och  gott  bröd .

SMAKLIG MÅLTID  OCH   LYCKA TILL !




MIXAD SALLAD MED BACON , 4 PERS.



                                 HEJSAN  !

Detta är  en  riktigt  fraiche  och  jättegod  sallad 
visserligen  med  många komponenter,  men  det
är  väl värt att göra  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 huvud grönsallad
1 näve rucola
1 näve färska spenatblad
2 kokta ägg
1 paket bacon
2 -  3  tomater
50 g färska champinjoner
2 skivor formfranska
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk parmesanost
1 msk hackad  chili 

SENAPSVINÄGRETT :
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk dijonsenap
1 nypa socker
salt, peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT salladen i bitar , blanda med rucola 
och spenat i en skål .
Skär äggen i klyftor , stek baconskivorna 
och låt dem rinna av på hushållspapper .
Skär bacon i bitar ,  tomater i klyftor och
champinjoner i tunna skivor .
Lägg ner  det  bland salladsbladen .
SKÄR  brödet i små tärningar .
Fräs i oljan och låt dem ta färg och bli hårda.
Smaksätt med pressad vitlök .
Blanda  parmesan  och  chili .
Vänd  ner  krutongerna .
Lägg  krutongerna i salladen .
BLANDA ingredienserna till  vinägretten 
och  slå  den  över  salladen .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA  TILL !

fredag 25 juni 2021

TIPS ! MORGONSMOOTHIE , 1 PERS.



TIPS  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  1/2 dl  naturell yoghurt
1 /2 banan
1 dl jordgubbar
1 /2 avokado
1 dl hallon

BLANDA ingredienserna i en mixer.
Drick och Njut !

TACK !

TIPS ! PERSIKO- OCH JORDGUBBSSMOTHIE , 1 PORT.



                        HEJSAN !

I  dessa jordgubbstider,  får man passa på och göra denna 
supergoda  SMOOTHIE .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  avokado
1 cm  färsk  skalad  ingefära
3  persikor
2  dl  jordgubbar
2  dl  vatten  eller  naturell  yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ingredienserna  i  en  mixer .
Drick och njut !

TACK !

torsdag 24 juni 2021

WOW, VILKEN MIDSOMMARTÅRTA , 14 - 16 BITAR .




                                 HEJSAN  !

Säg den  gäst som inte blir imponerad  av denna 
pampiga  jordgubbstårta  !
Grädde , sylt  och  jordgubbar mellan tre mjuka 
chokladbottnar ,  toppat  med  maränger  och  
massor  av  jordgubbar .
Vad  mer  kan  man  önska ?

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
4 ägg 
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
(om DU inte vill göra bottnarna hemma, kan DU köpa färdiga chokladbottnar ,
det går precis lika bra !)

FYLLNING & GARNERING 
6 - 7 dl  vispgrädde
ca 800 g  jordgubbar
3/4 dl  jordgubbssylt
1  msk  grovhackade  pistagenötter
15 små  maränger 
eventuellt jordgubbs- / smultronblad
eller  citronmeliss
UGN : 175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BOTTNAR :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker poröst .
BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker .
Sikta ner  mjöl-blandningen  i  ägg / och socker-blandningen .
Häll i smöret  och  blanda  till  en  jämn  smet .
Bred  ut  smeten  i  en  smord  och bröad  form,  ca  24 cm i diameter ,
helst  med  löstagbar  botten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ca 30  minuter .
LÅT  svalna .  SKÄR kakan i 3 bottnar  .

FYLLNING :
Vispa  grädden  lagom  tjock .
Rensa  och  skiva  jordgubbarna .
VARVA  grädde,  sylt,  jordgubbar  och  nötter 
mellan  de  två  nedersta  bottnarna .
Spara  hälften  av  jordgubbarna  och  lite  grädde
till  garnering .

GARNERING :
LÄGG  på  den  översta  bottnen  och  bred  
grädde  ovanpå .
Lägg  maränger  längs  kanten  och  halverade 
jordgubbar  i  mitten .
LÄGG  gärna  också  halverade  jordgubbar 
som  en  krans  längs  tårtans nederkant , på 
tallriken .
PYNTA med  jordgubbsblad .

TIPS !
LÅT gärna  det  gröna  sitta  kvar  på  jordgubbarna
som  DU  dekorerar  med  så  blir  tårtan  ännu  mer
färgglad  !
TÅRTAN  går  bra  att  frysa .

 TREVLIG  MIDSOMMAR !





onsdag 23 juni 2021

BÄSTEMORS ÄPPELKAKA , - TILL MÅNGA .




                                    HEJSAN  !

Den  här kakan är så god, så god  !
ÄPPELKAKAN  består  av  mördeg  och  
äpplen  i  tunna  skivor .  mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör / margarin
1 /2  dl  strösocker
2 1/2  dl  vetemjöl 
3 - 4 äpplen ,  ca  450  g
kanel 
socker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör  och  socker  poröst .
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder  och  knåda 
samman  till  en  smidig  deg .
Tryck  ut  degen  tunt  i  en  kakform  ca 
20  cm  i  diameter .
SKIVA  äpplena  tunt  och  lägg  skivorna  
tätt  på  mördegen .
Strö  över  kanel  och  strösocker .
GRÄDDA  kakan  i  ugn  vid  200  grader 
ca  20  minuter .
SERVERA  kakan  med  lättvispad  grädde,
eller  vaniljglass , men  DU  kan  också äta
kakan  precis  som  den  är .

LYCKA TILL !