lördag 3 juli 2021

JORDGUBBS - CHEESECAKE, 10 BITAR .




                                   HEJSAN  !

mmm...GODARE ÄN GODAST !
Ni  måste smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
125 g mandel-mjöl
125 g hasselnöts-mjöl
100 g smält smör eller  margarin
1 ägg
1/2 dl SUKRIN
FYLLNING : 1
300 g Philadelphia ost
200 g frysta jordgubbar
1 dl SUKRIN 
3 ägg
FYLLNING :2
1 dl CREME FRICHE
1 dl kesella 10 %
1/2 dl SUKRIN
DEKORATION :
1 dl skivade färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda alla ingredienser till botten i en skål .
Bred ut smeten i en pajform med avtagbar kant
med bakplåtspapper i botten .
GRÄDDA i ugnen i 10 minuter.
Låt botten svalna .
MIXA alla ingredienser till fyllning 1 till en 
jämn smet .
Häll på smeten i formen och grädda i 30 min.
BLANDA CREME FRAICHE, kesella och 
SUKRIN i en skål och bred smeten över pajen .
Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter .
Låt svalna och dekorera med skivade jordgubbar .

LYCKA TILL !

TREVLIG FIKASTUND !

fredag 2 juli 2021

MÖRK CHOKLADKAKA MED BÄR OCH GRÄDDE, 8 BITAR .




                                       HEJSAN  !

VARSÅGODA !  
ATT SMAKA DENNA UTSÖKT , SMARRIGA  KAKA 
DEN FÅR GÄRNA VARA LITE KLADDIG I MITTEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad,  70 eller 85 %
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk  kakao

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret ,
tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum .
Rör ned kakao och vänd ihop choklad-smöret med
ägg - grädden .
SMÖRJ  en pajform, gärna med löstagbar kant och 
bröa med mandel -mjöl, kokosflingor eller
hackade nötter . Grädda i 200 grader i 8 -10 min .
Kakan får gärna  vara kladdig i mitten .
LÅT svalna och servera med grädde och bär 
gärna hallon .

LYCKA TILL !







FARMORS RÅGKÄX , 25 - 30 ST .




                                    HEJSAN  !

DESSA  käx  kommer  också  från  Farmors  recept .
Himla goa ' !
Jag skriver med då-tidens skrift , som Farmor gjorde,
(inom parentes , nu-tid .)

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
100 g ( 2 dl ) grovt rågmjöl 
100 g  (2 dl ) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 2 tsk strösocker
1/2  tsk salt
75 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna.
Smält fettet och låt det svalna .
Smörj 1-2 plåtar, ( bakplåtspapper ).
Tag  ifrån  något  av vetemjölet till utbakningen.
Rör väl samman  resten  av  mjölet och bakpulvret .
Tillsätt  övriga  ingredienser .
LÅT  degen  vila  en  stund  på svalt  ställe .
Tag  upp  den  på  bakbordet .
Kavla  ut  degen  och  nagga  den .
Sporra den i bitar  eller  tag ut kakor  med  ett  runt ,
slätt  eller  krusigt  mått .
Tag med ett litet, runt mått (ÄPPELPIPEN )
ut ett hål på varje kaka  något åt sidan .
LÄGG kakorna på  lätt  smord  plåt (bakplåtspapper)
och grädda i svag - medelgod  ugnsvärme  175 - 225 grader.

LYCKA  TILL !



onsdag 30 juni 2021

FARMORS,. LÄTTA SOCKERKAKA .




                                 HEJSAN  !

Denna  kaka  är  verkligen  lätt,  men  ack  så  god !
Farmor  gjorde den när jag var liten flicka .
Och nu har  jag Farmors  olika recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g vetemjöl (1 dl )
80 g potatismjöl (1 dl )
1  tsk bakpulver
4 ägg
180 g strösocker (2 dl )

Smaktillsats :1 tsk vanillinsocker
eller det rivna skalet  av 1/2 citron.

Smör eller Margarin
till formen + skorpsmulor

SÅ HÄR GÖR DU :
Smöra  och  bröa  en rund eller avlång kakform .
Tag fram alla ingredienserna .
Sikta eller rör väl samman de båda  mjöl - sorterna
och bakpulvret .
Vispa vitorna till hårt skum,  tillsätt  efter hand 
sockret och gulorna .
Sätt  till  den  önskade  smaktillsatsen .
Rör till sist försiktigt ner mjöl - blandningen  och
häll smeten i formen .
Grädda  kakan  i  svag  - medelgod ugnsvärme .
175 - 225 grader , omkring  30 minuter .
Pröva med sticka .
Låt kakan stå kvar i formen en kort stund , innan
den stjälps upp .

LYCKA TILL !





tisdag 29 juni 2021

MIN GODA MANDELKAKA MED HALLON, 10 BITAR .




                                         HEJSAN  !

Himla  god  ska  Du  veta !
Fin  och  saftig  kaka  på  Mandel-mjöl
Med  dekorativa  röda  hallon  som  DU kan
ta  direkt  ur  frysen .
Ingredienserna  rörs ihop som en vanlig sockerkaka ,
som gräddas i en pajform .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  hel skållad  sötmandel
100 g smör  RUMSTEMPERERAT
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl  mandel-mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl frysta  hallon (behöver inte tinas)
florsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
SMÖRJ  en pajform, ca 24 cm i diameter,
med lite smör .
HACKA  mandeln grovt .
SKÖLJ  citronen och riv skalet fint .
RÖR smör, socker och vaniljsocker smidigt .
RÖR ner ett ägg i taget .
Vänd ner mandel och citronskal .
Blanda mandel-mjöl och bakpulver och rör 
ner i smeten .
Vänd sist ner hallonen .  Bred ut smeten i formen .
GRÄDDA  mitt i  ugnen  ca 30 minuter .
LÅT  kakan  kallna .  Sikta florsocker över kakan .

SERVERA med lättvispad  grädde .

LYCKA  TILL !

söndag 27 juni 2021

PERSIKOR PÅ JORDGUBBSSPEGEL, 3 - 4 PERS.



                               HEJSAN !

Lätt  att  åstadkomma  av  sådant  man  
alltid  kan  ha  hemma .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8  konserverade  persika-halvor
1  paket  frysta  jordgubbar,  250 g
eventuellt  2  msk  florsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  jordgubbarna  och  mosa  dem  i  matberedare .
Om  bären  är  osockrade  så  smaksätt  med  florsocker.
HÄLL  upp  såsen  på  ett  serveringsfat  och  lägg
persikahalvorna  med  de  kupade  sidorna  uppåt .

Det  ser  så  elegant  ut  !

LYCKA  TILL !

                     

FRUKTIG OSTSALLAD , 4 PERS.




                                    HEJSAN  !

Den  här  salladen  slår  alla  rekord !
Bjud ostsalladen  med  såsen  och  gott  bröd .

HÄR ÄR RECEPTET  :
Blandade  salladssorter 
1 röd paprika 
1 gul paprika
2 päron
1/2 gurka 
200 g  vindruvor 
200 g  hårdost
100 g  tunt skivad 
parmaskinka 

DRESSING-SÅS :
1/2  dl  majonnäs
1 1 /2  dl grädde
2  msk  krossad  ananas 

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  salladen  och  bottna  ett 
uppläggningsfat  med  den .
Kärna  ur  paprikan  och  skär  den  i
ringar .
Fördela  paprikaringarna över  salladen .
KÄRNA  ur  och  tärna  päronen  och 
gurkan .
Halvera  och  kärna  ur  druvorna .
Skär  osten  i  tärningar .
Blanda  ihop  alltsammans .
Fördela  ostblandningen  över  salladsbädden .
VISPA  grädden och  rör  samman  den  med 
majonnäsen.
Tillsätt  krossad  ananas .
BJUD  ostsalladen  med  såsen  och  gott  bröd .

SMAKLIG MÅLTID  OCH   LYCKA TILL !