tisdag 6 juli 2021

BULJONGKOKT KYCKLINGFILE' I DILLSÅS , 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

BULJONGKOKT  KYCKLING ,  
var gårdagens middag , förr om  åren gjordes det 
lite då och då , men nu var det längesen.
Det är lite ovanligt,  men  mycket  gott .
Var  försiktig bara  så DU inte  kokar kycklingen 
för länge  för då  blir den torr och tråkig .
15 - 20 minuter räcker .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  KYCKLINGFILE'
1 gul lök
2 stora morötter
5 dl vatten
1/2 tsk salt
6 svartpepparkorn
3 lagerblad

DILLSÅS :
1 msk flytande smör/margarin
2 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
2 - 3 dl buljong  från kycklingen 
salt och peppar
1 dl finhackad dill
 
TILL SERVERING :
Kokt  potatis och sallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA kycklingen en gång på längden .
Skala och skär löken i klyftor .
Dela morötterna i skivor.
Lägg  kyckling,  lök,  morötter,  vatten,
pepparkorn och lagerblad  i  en  kastrull .
Koka  kycklingen  i 15 - 20 minuter ,  
ta upp en  kycklingbit  efter 15 minuter
och kontrollera om den är  färdig .
SILA och spara buljongen .
Värm smöret i en kastrull och strö över
vetemjölet .
Rör så att allt  blandas .
Späd med grädde  och  buljong .
Låt såsen koka under omrörning  i  5  min .
SMAKA av med salt,  peppar  och  dill .
SERVERA kycklingen med kokt potatis,
dillsås  och sallad .

SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !



TILL SERVEING :
Kokt potatis , sallad

söndag 4 juli 2021

MORMORS KNAPRIGA ÄPPELKAKA . 4 - 6 PORT.




                                  HEJSAN !

DENNA knapriga äppelkaka gjorde 
min mamma .
Mamma gillade den mest av oss alla  !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen

KNAPRIGT TÄCKE :
2 dl skorpsmulor
1 - 1 1/2  dl strösocker
ca 1 msk kanel
100 - 125 g kallt smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kärna ur och  klyfta  äpplena .
Lägg  dem  i  en  smord  form .
Blanda  skorpsmulorna  med  strösocker
och  kanel .
Strö  blandningen  över  klyftorna .
Hyvla  eller  skiva  smöret och  lägg  det   överst .
GRÄDDA  i  200 grader  ca  20 - 30  minuter
eller  tills  äpplena  känns  mjuka  och  ytan  är
knaprig .

SERVERA  med  vaniljsås  till .

LYCKA  TILL !


MANGO- OCH MYNTAGLASS, 4 PORT.




                                   HEJSAN  !

Den här glassen har jag gjort två gånger .
Första gången blev det lite för mycket 
av mynta , den andra gången blev den
helt perfekt .
Så var försiktig med myntan , ta inte i resten 
om det blir kvar på skärbrädan .
mmm....himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 äggulor
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 /2 tsk SUKRIN
skal och saft av 1 lime
1 dl naturell yoghurt
1 dl fryst mango
2 msk hackad färsk mynta
1 liten eko-banan 

DEKORATION :
limeklyftor
myntablad

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulor och grädde var för sig och 
lägg sen i en matberedare .
Tillsätt de resterande ingredienserna och
mixa till en jämn smet .
Häll upp i en plastlåda och sätt in i frysen 
minst  4 timmar .

SERVERA  med limeklyftor  och  färska  myntablad .

LYCKA TILL !

lördag 3 juli 2021

JORDGUBBS - CHEESECAKE, 10 BITAR .




                                   HEJSAN  !

mmm...GODARE ÄN GODAST !
Ni  måste smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
125 g mandel-mjöl
125 g hasselnöts-mjöl
100 g smält smör eller  margarin
1 ägg
1/2 dl SUKRIN
FYLLNING : 1
300 g Philadelphia ost
200 g frysta jordgubbar
1 dl SUKRIN 
3 ägg
FYLLNING :2
1 dl CREME FRICHE
1 dl kesella 10 %
1/2 dl SUKRIN
DEKORATION :
1 dl skivade färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda alla ingredienser till botten i en skål .
Bred ut smeten i en pajform med avtagbar kant
med bakplåtspapper i botten .
GRÄDDA i ugnen i 10 minuter.
Låt botten svalna .
MIXA alla ingredienser till fyllning 1 till en 
jämn smet .
Häll på smeten i formen och grädda i 30 min.
BLANDA CREME FRAICHE, kesella och 
SUKRIN i en skål och bred smeten över pajen .
Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter .
Låt svalna och dekorera med skivade jordgubbar .

LYCKA TILL !

TREVLIG FIKASTUND !

fredag 2 juli 2021

MÖRK CHOKLADKAKA MED BÄR OCH GRÄDDE, 8 BITAR .




                                       HEJSAN  !

VARSÅGODA !  
ATT SMAKA DENNA UTSÖKT , SMARRIGA  KAKA 
DEN FÅR GÄRNA VARA LITE KLADDIG I MITTEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad,  70 eller 85 %
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk  kakao

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret ,
tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum .
Rör ned kakao och vänd ihop choklad-smöret med
ägg - grädden .
SMÖRJ  en pajform, gärna med löstagbar kant och 
bröa med mandel -mjöl, kokosflingor eller
hackade nötter . Grädda i 200 grader i 8 -10 min .
Kakan får gärna  vara kladdig i mitten .
LÅT svalna och servera med grädde och bär 
gärna hallon .

LYCKA TILL !







FARMORS RÅGKÄX , 25 - 30 ST .




                                    HEJSAN  !

DESSA  käx  kommer  också  från  Farmors  recept .
Himla goa ' !
Jag skriver med då-tidens skrift , som Farmor gjorde,
(inom parentes , nu-tid .)

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
100 g ( 2 dl ) grovt rågmjöl 
100 g  (2 dl ) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 2 tsk strösocker
1/2  tsk salt
75 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna.
Smält fettet och låt det svalna .
Smörj 1-2 plåtar, ( bakplåtspapper ).
Tag  ifrån  något  av vetemjölet till utbakningen.
Rör väl samman  resten  av  mjölet och bakpulvret .
Tillsätt  övriga  ingredienser .
LÅT  degen  vila  en  stund  på svalt  ställe .
Tag  upp  den  på  bakbordet .
Kavla  ut  degen  och  nagga  den .
Sporra den i bitar  eller  tag ut kakor  med  ett  runt ,
slätt  eller  krusigt  mått .
Tag med ett litet, runt mått (ÄPPELPIPEN )
ut ett hål på varje kaka  något åt sidan .
LÄGG kakorna på  lätt  smord  plåt (bakplåtspapper)
och grädda i svag - medelgod  ugnsvärme  175 - 225 grader.

LYCKA  TILL !



onsdag 30 juni 2021

FARMORS,. LÄTTA SOCKERKAKA .




                                 HEJSAN  !

Denna  kaka  är  verkligen  lätt,  men  ack  så  god !
Farmor  gjorde den när jag var liten flicka .
Och nu har  jag Farmors  olika recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g vetemjöl (1 dl )
80 g potatismjöl (1 dl )
1  tsk bakpulver
4 ägg
180 g strösocker (2 dl )

Smaktillsats :1 tsk vanillinsocker
eller det rivna skalet  av 1/2 citron.

Smör eller Margarin
till formen + skorpsmulor

SÅ HÄR GÖR DU :
Smöra  och  bröa  en rund eller avlång kakform .
Tag fram alla ingredienserna .
Sikta eller rör väl samman de båda  mjöl - sorterna
och bakpulvret .
Vispa vitorna till hårt skum,  tillsätt  efter hand 
sockret och gulorna .
Sätt  till  den  önskade  smaktillsatsen .
Rör till sist försiktigt ner mjöl - blandningen  och
häll smeten i formen .
Grädda  kakan  i  svag  - medelgod ugnsvärme .
175 - 225 grader , omkring  30 minuter .
Pröva med sticka .
Låt kakan stå kvar i formen en kort stund , innan
den stjälps upp .

LYCKA TILL !