måndag 26 juli 2021

TORSK PÅ POTATISBÄDD , 4 PORT .




                                         HEJSAN  !

Detta  är  både  enkelt  och  jättegott !
Snabbt  går  det  också .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  potatisar
600 g  torsk -FILE'

KRYDDSMÖR
3 msk smör
1 dl persilja
1 tsk dragon

1 dl matlagningsgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA skivade potatisar i 7 - 8 min
och lägg i en smord form .
Salta och peppra  torsken lätt och 
lägg  ovanpå  potatisen .
BRED över  kryddsmöret .
Slå på  matlagningsgrädde och täck
med  folie .
GRÄDDA  i  200  grader  20 - 25 minuter .
Lägg 8 plommontomater i formen bredvid fisken 
och  koka   gärna några broccoli - buketter till .
mmm...himla gott !

KLART !  TREVLIG SOMMAR !

söndag 25 juli 2021

SOMMARENS GODASTE KANELBULLAR , 40 ST .



                                    HEJSAN  !
  
      Klassiska  Kanelbullar  -  vem  kan  motstå  dem ?
  
   HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  smör 
5  dl  mjölk
50  g  jäst
1/2  tsk  salt
1 1 /4  dl  strösocker
1 1/2  tsk  mald  kardemumma
1  ägg 
13 - 14  dl  vetemjöl - BERTE QVARN
FYLLNING
100 g  smör
1 dl socker
3 tsk mald kanel
PENSLING & GARNERING
1 ägg
pärlsocker
UGN  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll i mjölken , värm  till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bak- bunke och lös den 
med lite av degspadet .
Tillsätt  resten  av  vätskan , salt, socker, kardemumma,
ägg  och  det  mesta  av  mjölet .
ARBETA degen smidig , strö  över lite mjöl  och låt 
degen jäsa under  bakduk ,  ca  30  minuter .
RÖR ihop  ingredienserna  till  fyllningen .
DELA degen i 2  delar .
Knåda  och  kavla  ut  varje  del  till  en  rektangel
ca  20 x 40 cm .
BRED  på  fyllningen  och  rulla  ihop  från  långsidan .
Skär rullen i  ca  2  cm  breda bitar .
Tryck  med  skaftet  av  en  bordskniv  mitt på  varje  bulle 
så  att  en  fördjupning  bildas .
Lägg  bullarna  i  pappers - formar .
LÅT bullarna  jäsa till  dubbel  storlek  under  bakduk ,
ca  30  minuter.
Pensla  med  uppvispat  ägg  och  strö  på  pärlsocker .
GRÄDDA  mitt i  ugnen  8 - 10  minuter .

TREVLIG  SOMMAR  !

VARMRÖKT LAX MED AVOKADOKRÄM , 4 PORT.




                                HEJSAN !

LÄTT fixad  middag som dessutom är väldigt god .
Den kommer nog att bli en självskriven  favorit på
middagsbordet under långa lata sommardagar .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  varmrökt lax 
12 -15  färskpotatisar 

KRÄM :
1 mogen avokado
1 dl matlagningsgrädde 15 %
1 msk citronsaft
salt, peppar

SERVERING :
grönsallad med  vattenmelon 
gröna ärter 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten , ca 15 min.
Rensa och bena ur  laxen .
KRÄM :
Mixa  avokadon  med  grädde .
Tillsätt  citronsaft och smaka av med salt och peppar .

TREVLIG  SOMMAR !


LAXFILE UNDER PESTOTÄCKE , 4 PORT .



                                HEJSAN  !

LAX pasta och pesto - en underbar  kombination
vi aldrig kan få för mycket av !
De spröda sockerärterna blir en fin färgklick .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE
salt, peppar
4 msk pesto
250 g tagliatelle
200 g sockerärter
2 1/2  dl matlagningsgrädde  15 %

SERVERING :
Grönsallad, 
med kulor av vattenmelon (glasskopan )
citronklyftor  
ugn :175 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA laxen i portionsbitar .
Lägg  dem  i  en  smord   ugnssäker  form,
salta och  peppra  och  bred  på  pesto .
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .

KOKA  pastan enligt anvisning på  förpackningen .
Förväll  sockerärterna  i  lättsaltat  vatten 
ett  par  minuter .
Vänd  samman  pasta ,  sockerärter  och  grädde
och  värm  försiktigt .

SMAKLIG MÅLTID !
och 
TREVLIG SOMMAR !

fredag 23 juli 2021

TIPS !

TIPS  !

                                 HEJSAN !

ÄPPELKESO ,

Ta  två  mellanmålspauser  under  dagen .
Varva ner några minuter  och  ät  något  gott .
Det  gör  susen för både  kropp  och  själ !

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda 1/2  dl  keso  med  1  rivet  äpple.
Fördela  på  1  skiva  grovt  knäckebröd 
pudra  över  kanel .

TACK !

torsdag 22 juli 2021

ROMSÅS , 4 PORT.




                                HEJSAN !

Det  var  så  längesen jag  gjorde  jag  gjorde denna  sås ,
så  jag  hade  nästan glömt  bort den 
Men , ,,

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  CREME FRAICHE
2  dl  Gräddfil
1 /2  dl  Majonnäs
2  msk  finhackad  Gräslök
1  burk  Röd  Stenbitsrom
1 /2  tsk  Salt

SÅ HÄR GÖR  DU  :
Blanda  CREME FRAICHE ,  Gräddfil  och  Majonnäs .
Tillsätt  Gräslök  och  Stenbitsrom.
Rör  om  och  smaka  av  med  salt .

Så  var  det  klart !

LYCKA  TILL !





tisdag 20 juli 2021

MAKENS, GODA MELONSALLAD MED SKINKA OCH FETAOST. - 4-6 PERS.



                                         HEJSAN  !

MAKEN skulle laga  middag  en  smaskig sallad , -  bra  gjort !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  salladshuvuden
gärna  olika  sort
1 /2  nät- eller  honungsmelon
1 /2  vattenmelon
4 - 8  skivor  lufttorkad  skinka
1  dl  svarta  oliver
ca  1  msk  balsamicovinäger
ca  3  msk  olivolja
salt,  svartpeppar

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
LÄGG  salladsbladen  på  ett  stort  fat.
Kärna  ur  och  skär  meloner  i  klyftor
eller  stora  kuber  och  lägg  dem  ovanpå
salladen .
Fördela  skinka,  oliver  och  bitar  av 
fetaost  över .
RINGLA  över  vinäger  och  olivolja .
Krydda  med  salt  och  peppar  från  kvarn .

SMAKLIG MÅLTID   och  LYCKA  TILL !