tisdag 27 juli 2021

FESTLIG BÅL , 4 GLAS .




                                        HEJSAN  !


SOMMAREN  firar  vi  med  en  festlig  bål  .

"CARIBIAN  BLUE ".
Blanda  8  dl  ananasjuice ,  2  msk  blå  curacao - extrakt
och  isbitar  gärna  i  en  mixer .
Häll  upp i  ca  4  glas  med  ny  is .
Dekorera  med  ananasbitar .

TREVLIG  SOMMAR !


MAUDS, KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT.




                                           HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT  KAN   NI  TRO !

HÄR ÄR RECEPTET :
400  g  blandfärs
1 /2  dl  ströbröd
1 1/2 dl  mjölk
2  ägg 
salt  , peppar
KOKNING :
1 1/2  tsk  salt
SÅS :
2  gula  finhackade  lökar
2  msk  olja
1  burk  krossade  tomater
3  msk  TOMATPURE' 
1  tsk  dragon
3  krm  salt
1  krm  svartpeppar
1/2 - 1  tsk  strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
FRÄS  löken  i  olja  i  en  kastrull  utan  att  den  tar  färg .
Tillsätt  tomaterna ,  med  spad , TOMATPURE' ,  tillsätt  salt, socker
och  kryddor .
Sjud  såsen  i  10  -  15  minuter .
LÅT  ströbrödet  svälla  ca  10  min i  mjölken .
Blanda  ner  färs , ägg,  salt  och  peppar .
Blanda  väl..
FORMA 10 - 12  avlånga  bullar .
Lägg  dem  på  ett  skärbräde.
KOKA  upp  vatten  och  salt .
Koka  hälften  av  bullarna  åt  gången ,
ca  10  minuter  eller tills  de  flyter  upp .
Ta  upp  bullarna  med  hålslev och  lägg 
dem  i  såsen .

Ha gärna broccolibuketter  till och  ris eller potatis .

TREVLIG SOMMAR !

MIN, KYCKLINGFILE' MED VALNÖTSRIS .




                                            HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !

Det hade jag inte riktigt räknat ut ?
Jag tog vad jag hade hemma  .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 Kyckling - FILE'ER 

MARINAD :
1 hackad gul lök
3 msk olja
2 msk  kinesisk soja
3 msk chilisås - på flaska
1 pressad  vitlöksklyfta

VALNÖTSRIS :
2  dl ris
4  dl hönsbuljong
2  msk hackade valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  marinaden , 
lägg  i  kyckling -FILE'ERNA
och  låt  dem  dra  i  ca  30  min .
STEK  FILE'ERNA i  ugnen  tillsammans  med
marinaden i  200  grader  i  ca  20  minuter .
KOKA  riset .
BLANDA ner  kyckling - marinaden  och
valnötterna  i  riset .

SERVERA ,  med de grönsaker NI gillar  .

TREVLIG  SOMMAR !

måndag 26 juli 2021

TORSK PÅ POTATISBÄDD , 4 PORT .




                                         HEJSAN  !

Detta  är  både  enkelt  och  jättegott !
Snabbt  går  det  också .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  potatisar
600 g  torsk -FILE'

KRYDDSMÖR
3 msk smör
1 dl persilja
1 tsk dragon

1 dl matlagningsgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA skivade potatisar i 7 - 8 min
och lägg i en smord form .
Salta och peppra  torsken lätt och 
lägg  ovanpå  potatisen .
BRED över  kryddsmöret .
Slå på  matlagningsgrädde och täck
med  folie .
GRÄDDA  i  200  grader  20 - 25 minuter .
Lägg 8 plommontomater i formen bredvid fisken 
och  koka   gärna några broccoli - buketter till .
mmm...himla gott !

KLART !  TREVLIG SOMMAR !

söndag 25 juli 2021

SOMMARENS GODASTE KANELBULLAR , 40 ST .



                                    HEJSAN  !
  
      Klassiska  Kanelbullar  -  vem  kan  motstå  dem ?
  
   HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  smör 
5  dl  mjölk
50  g  jäst
1/2  tsk  salt
1 1 /4  dl  strösocker
1 1/2  tsk  mald  kardemumma
1  ägg 
13 - 14  dl  vetemjöl - BERTE QVARN
FYLLNING
100 g  smör
1 dl socker
3 tsk mald kanel
PENSLING & GARNERING
1 ägg
pärlsocker
UGN  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll i mjölken , värm  till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bak- bunke och lös den 
med lite av degspadet .
Tillsätt  resten  av  vätskan , salt, socker, kardemumma,
ägg  och  det  mesta  av  mjölet .
ARBETA degen smidig , strö  över lite mjöl  och låt 
degen jäsa under  bakduk ,  ca  30  minuter .
RÖR ihop  ingredienserna  till  fyllningen .
DELA degen i 2  delar .
Knåda  och  kavla  ut  varje  del  till  en  rektangel
ca  20 x 40 cm .
BRED  på  fyllningen  och  rulla  ihop  från  långsidan .
Skär rullen i  ca  2  cm  breda bitar .
Tryck  med  skaftet  av  en  bordskniv  mitt på  varje  bulle 
så  att  en  fördjupning  bildas .
Lägg  bullarna  i  pappers - formar .
LÅT bullarna  jäsa till  dubbel  storlek  under  bakduk ,
ca  30  minuter.
Pensla  med  uppvispat  ägg  och  strö  på  pärlsocker .
GRÄDDA  mitt i  ugnen  8 - 10  minuter .

TREVLIG  SOMMAR  !

VARMRÖKT LAX MED AVOKADOKRÄM , 4 PORT.




                                HEJSAN !

LÄTT fixad  middag som dessutom är väldigt god .
Den kommer nog att bli en självskriven  favorit på
middagsbordet under långa lata sommardagar .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  varmrökt lax 
12 -15  färskpotatisar 

KRÄM :
1 mogen avokado
1 dl matlagningsgrädde 15 %
1 msk citronsaft
salt, peppar

SERVERING :
grönsallad med  vattenmelon 
gröna ärter 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten , ca 15 min.
Rensa och bena ur  laxen .
KRÄM :
Mixa  avokadon  med  grädde .
Tillsätt  citronsaft och smaka av med salt och peppar .

TREVLIG  SOMMAR !


LAXFILE UNDER PESTOTÄCKE , 4 PORT .



                                HEJSAN  !

LAX pasta och pesto - en underbar  kombination
vi aldrig kan få för mycket av !
De spröda sockerärterna blir en fin färgklick .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE
salt, peppar
4 msk pesto
250 g tagliatelle
200 g sockerärter
2 1/2  dl matlagningsgrädde  15 %

SERVERING :
Grönsallad, 
med kulor av vattenmelon (glasskopan )
citronklyftor  
ugn :175 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA laxen i portionsbitar .
Lägg  dem  i  en  smord   ugnssäker  form,
salta och  peppra  och  bred  på  pesto .
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .

KOKA  pastan enligt anvisning på  förpackningen .
Förväll  sockerärterna  i  lättsaltat  vatten 
ett  par  minuter .
Vänd  samman  pasta ,  sockerärter  och  grädde
och  värm  försiktigt .

SMAKLIG MÅLTID !
och 
TREVLIG SOMMAR !