fredag 10 september 2021

FIBERGRÖT MED ÄGGSMÖRGÅS , 1 portion.

 

                                 HEJSAN !

För tillfället  är  detta  min  godaste  frukost .

Fräscht  och vackert !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl fiberhavregryn + 1/2 kryddmått salt

2 dl vatten ,  + 5 rivna sötmandlar

1 tvättat , skalat och rivet äpple

2 msk hallon(frusna, som jag ställer fram kvällen innan)

2 dl lättmjölk

1 skiva fullkornsbröd , 1 kokt ägg, 2 tsk kaviar   (kokt ägg 7-9 min)

gurka och tomat i olika färger + kaffe

och 4 dl vatten .

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  Fiberhavregrynen med vatten och lite salt  i 3 minuter.

SERVERA  gröten med 1 rivet äpple , lite kanel, hallon och lättmjölk .

SKALA och  skiva ägget  och  lägg  det  och  kaviar på brödet .

SERVERA  med gurka , tomat  och kaffe eller te.


HOPPAS Du får en GOD MORGON  !



MINA, ÄDELOST GRATINERADE FLÄSKKOTLETTER 4 pers.

 


                                  HEJSAN !

Kotletter  är  goda  som  de  är,  men ännu  bättre

med  ädelostsås  ovanpå  .

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

4  fläskkotletter,  salt och peppar ,  1  msk  smör till  stekning

3  dl  grädde,  75 g ädelost,  1 gul lök,  300 g  broccoli,

GARNERING :
1/2  dl  rostade  skivade  sötmandlar 

SERVERING :

kokt potatis,   en god sallad .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  200  grader .

KRYDDA  kotletterna med  salt och  peppar .  STEK  dem  gyllenbruna

i  en  klick  smör  på  bägge  sidor .

KOKA  upp  grädden i  en  kastrull .  MOSA  ner  ädelosten  och  låt  den

smälta  i  grädden .  SALTA  och  peppra .

SKALA  löken  och  skär  i  klyftor . DELA  broccolin  i buketter .

VARVA  löken  och  broccolin  med  kotletterna  i  en eldfast form .

HÄLL  över  såsen  och  grädda  i  ugnen i  ca  25  minuter .

TA  ut  formen  och  strö  mandel  över .

SERVERA  med  kokt  potatis  och  en  sallad .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

RULLTÅRTA MED BANAN OCH KOLA -SMÖRKRÄM , ca 12 bitar .



                                      HEJSAN !

Rulltårtan  håller i  flera  dagar i kylen inlindad i plastfolie .

Den går också bra att frysa i upp till 2 månader.

Den tinar snabbt om Du skär upp den i bitar .

Här har jag använt  mej av färdigköpt kolasås .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,  1 1/2  dl strösocker,  1 banan,  2 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver,  3 msk  strösocker,  3 /4  dl  hackade hasselnötter .

FYLLNING :

75 g  rumsvarmt  smör,  2 - 3  msk  kolasås,  1/2  dl  florsocker,

1 knivsudd  salt .

SÅ HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen på  250  grader .  VISPA  ägg  och  socker  pösigt med elvisp.

Rör ner mosad banan och  mjöl  blandat  med  bakpulver .

Bre ut smeten  på  en  bakplåtspappersklädd  plåt .

Grädda  mitt i  ugnen  ca  5  minuter .

STRÖ  socker och nöt- hack  på  den  nygräddade  kakan .

Stjälp  upp  på  ett  bakpapper och  dra  av  pappret  som  kakan 

gräddats  på .

Låt  svalna  under det  avdragna  papperet .

FYLLNING :

VISPA  smöret  luftigt,  tillsätt  resten  av  ingredienserna  och  vispa 

till  en  smidig  kräm .  BRE  ut  över  kakan  och  rulla  ihop  från

långsidan .  KYL  gärna  rulltårtan  någon  timme  före  servering.

*mosad banan gör kakan saftig,  kolasåsen i smörkrämen gör 

rullen  alldeles  oemotståndlig .*

TREVLIG  FIKASTUND !


LENAS MOROTSPESTO , 3 dl .

 


                                          HEJSAN  !

Den  här  läckra  morotspeston  på  cashewnötter

gör  DU  enkelt  själv !

Perfekt  på  en  skiva  surdegsbröd ,  till  pasta

eller  på  charkbrickan .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 stora morötter, ca 200 g 

50 g osaltade  cashewnötter

2 dl  riven parmesanost 

1/2 dl rapsolja

3/4 dl olivolja

salt och peppar

några droppar citronsaft

1 vitlöksklyfta 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  morötterna  och  riv  dem  grovt .

Hacka  cashewnötterna  fint - det  är  skonsammare 

mot  Din  mixerstav .

LÄGG  alla  ingredienserna  i  ett  högt  kärl  och

mixa  det  till  en  grov  konsistens  med en  mixerstav .

Smaka  av  med  salt  och  peppar ,  och  om  Du  vill

några  droppar  citronsaft  och  1  skalad  och  riven 

vitlöksklyfta .


Hoppas  Du  gillar  det ,  LYCKA  TILL !

torsdag 9 september 2021

TIPS !

 


                               TIPS !

Mitt  bästa  kyckling-tips !

För  saftig  kyckling ,  bryn  först  snabbt  på  hög  värme .

Tillaga  sedan  klart  i  ugn  på  125  grader .

Då  blir  Din  kyckling  saftig  och  mör . 25 -  35  min.

TACK !

MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK & INGEFÄRA, 2 personer.

 


                                           HEJSAN !

Å, det här var längesedan  jag  gjorde ,  jag  blev så väldigt glad när

jag tänkte på doften av denna soppa mm....!

men kom inte ihåg receptet ,   tittade i en receptbok från då-tiden                 

och där var receptet ,  - en  gulnad liten lapp ... ! 


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök,  4 - 5 morötter , 1 msk olivolja ,  1 dl vatten ,  1 burk kokosmjölk (200 ml)

1 grönsaksbuljongtärning , en liten bit ingefära ,  salt , svartpeppar grovhackade  jordnötter .

SÅ HÄR GÖR DU :  SKALA  och hacka  den gula löken .

Skala  morötter  och skär dem i bitar .  FRÄS  löken och morötterna  i  olivoljan .

Rör  i  vatten ,  1 burk kokosmjölk  och smula ner  1 grönsaksbuljongtärning .

Låt  sjuda  under  lock  8 - 10  minuter  tills  morötterna  är  mjuka.

Riv  en  liten  bit  färsk  ingefära  och  tillsätt .  KRYDDA  med  salt  och svartpeppar .

Mixa  soppan  med  stavmixer  eller  elvispen .

Toppa gärna soppan med  lite grovhackade jordnötter vid servering .

Ett  knäckebröd  med ost är gott till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

SMULPAJ MED PÄRON OCH LINGON , 4 portioner.

 


                                              HEJSAN  !

Det  här  är  en  gammal  goding  från  min  ungdoms  tid ,

när  vi  tjejer  6 st,   skulle  bjuda  varandra  på  något  hembakat 

som  vi   gjorde  själva  .   Så  här  blev  det  för  min  del , alla  

tjejerna  gillade  pajen .

HÄR ÄR RECEPTET :

SMULDEG : 1 dl vetemjöl , 1 1/2  dl  havregryn,  1/2  dl  råsocker,

100 g smör ,  

FYLLNING :  4 päron , ca 600 g,  2 dl lingon,  färska eller frysta,

3/4 dl  råsocker,  1 tsk  kanel,  2 tsk potatismjöl .

SERVERING : vaniljglass eller lättvispad grädde .

SÅ HÄR GÖR DU !

SÄTT  ugnen på  225  grader .   BLANDA   mjöl, havregryn och socker.

Lägg i smöret  och  finfördela  till  en  smulig  massa.

Skala  päronen  och  skär  dem  i  tunna  klyftor .

Lägg  päron ,  lingon , socker , kanel, och potatismjöl  i  en  smord 

ugnssäker  form .  BLANDA  om,  men  se  till  att  inte  alla  lingon

ligger  i  botten .  Smula  över  degen .  GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen 

tills  päronen  är  mjuka  och  smultäcket  har  fin  färg  20 - 25  min .

SERVERA  pajen  ljummen  med  glass  eller  vispgrädde  till .


Hoppas  att  det  smakar !  och  LYCKA TILL !