söndag 12 september 2021

OST - OCH MANDELSCONES, 12 st .

 


                                     HEJSAN !

SMAKA  på dessa, -  så himla  goda !

min goda vän MONAS,  delar med sig .

HÄR ÄR RECEPTET :

65  g  mandel

7 dl  vetemjöl

1  msk  krossade  linfrö 

1/2  tsk  salt

3 1/2  tsk bakpulver 

3  dl  grovriven,  lagrad  ost 

100 g  kallt  smör

3 1/2  dl  mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225  grader .

HACKA  mandeln  grovt .  BLANDA  hackad  mandel, 

vetemjöl,  linfrön,  salt  och bakpulver  i  en  bunke .

RÖR  ner osten .  TÄRNA  ner  smöret, nyp  ihop  allt

till  en  grynig  massa.  TILLSÄTT  mjölken .

ARBETA  snabbt ihop  till  en  jämn  deg .

PLATTA  ut degen till en ca  3 cm tjock rektangel på

mjölat bakbord, skär den  i 12 trekanter.

LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt .

GRÄDDA  i  mitten av ugnen  10 - 15 minuter .


HOPPAS  NI GILLAR  DEM / LYCKA TILL !

SOMMARENS GODASTE MELLIS, 1 stort glas .

 


                                        HEJSAN !

Visst,  jag  vet  att  sommaren  är  slut  .

Men jag tänkte ändå bjuda på denna jättegoda  mellis .

HÄR ÄR RECEPTET :

3/4  dl  sötmandel

2 dl vatten

1 dl hallon

1 avokado

1 msk flytande honung  

1/2  lime, saften 

SÅ HÄR GÖR DU :

MIXA  hallon och vatten .

TILLSÄTT  sedan  hallon,  avokado,  limesaft och honung 

och  mixa  till  en  len  SMOOTHIE .

TOPPA  med  hallon .

LYCKA TILL !





lördag 11 september 2021

TIPS !

 


                 TIPS !

ROMRÖRA  MED CHIPS !

1 dl  KRÄM FRAICHE

1/2  finhackad rödlök

1 burk stenbitsrom ,  - röd

1/2 msk dill, hackad

1 dillkvist till dekoration 

1/2 påse lantchips , naturella 


BLANDA  alla ingredienser i en skål .

Dekorera med dill .

Ställ  på en större tallrik och häll upp 

chipsen  vid sidan om .

Till "bubblet"  serveras  rom-röra och lantchips .

4 pers.

TACK !





LÄTTBAKAD KAVRING , 2 st bröd .

 


                                           HEJSAN !

HEMBAKAT  bröd är trevligt att bjuda på  till  frukosten .

Så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :

9 dl  rågsikt

3 dl vetemjöl

2 msk bikarbonat

1 tsk salt

3 1/2  dl mörk sirap

6  dl  filmjölk

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  rågsikt,  vetemjöl,  bikarbonat  och salt i en skål .

Rör samman  med sirap  och  filmjölk .

FÖRDELA  smeten i 2 smorda  formar  ca 1 1/2 liter  vardera .

GRÄDDA  kavringen i nedre delen av ugnen  ca  1 timma .

LÅT svalna något i formen, innan DU väller upp den på  bakduk

över och under .

LYCKA TILL !




MANGORULLE MED TOBLERONE , 10 - 12 bitar .

 


                                  HEJSAN !

Här är en annan av mina  "godisar ".

Gott  ihop :  söt  TOBLERONE  och  frisk  mango .

Använd gärna  fryst  mango,  tina den lite först .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,  1 1/2  dl  strösocker,  3/4  dl potatismjöl,

3  msk  kakao,  1  tsk  bakpulver 

FYLLNING :

2 - 2 1/2 dl  vispgrädde,  100 g  TOBLERONE,  225 g  tärnad mango.

UGN : 250  grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och strösocker  riktigt  pösigt .

Sikta  samman  potatismjöl,  kakao  och  bakpulver . RÖR ner det i smeten .

BRED  ut smeten  i en långpanna ca 30 x 40 cm ,  täckt med ett bakpapper .

GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  ca  5  minuter .

STJÄLP  upp kakan  på  ett  sockrat  bakpapper .

Ta bort papperet som rulltårtan  gräddats på.  Låt svalna under långpannan 

eller under en fuktig bakduk .

FYLLNING :

Vispa grädden  och bred den på  bottnen .  HACKA  TOBLERONE .

Strö över choklad och mangotärningar  över bottnen .

Rulla ihop  från  långsidan .

LYCKA TILL !


MIN GODA CHOKLADKAKA , AFTER EIGHT - chokladplattor, 12- 14 bitar .

 


                               HEJSAN !

idag är det en riktig bakdag !

 Jag  ska göra denna supergoda, choklad -kaka med 

AFTER  EIGHT  .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,  2 dl strösocker,  150 g  mörk choklad,  150 g  mjukt  smör,

1 1/2 - 2 dl  vetemjöl,  1 tsk bakpulver,  1 tsk vaniljsocker,  

10  st  chokladplattor .

GARNERING :  2 dl vispgrädde,  5 - 6  chokladplattor, mynta eller citronmeliss.

UGN :  200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

Vispa ägg och socker lätt pösigt .

Hacka och smält chokladen över vattenbad .

Klicka  i  smöret och rör till en jämn smet .

BLANDA  mjöl, bakpulver  och  vaniljsocker .

Rör ner det i äggsmeten  tillsammans med chokladblandningen .

Häll  smeten i en smord form  med löstagbar botten, ca 24 cm 

i diameter .

Dela chokladplattorna diagonalt  och fördela dem ovanpå smeten .

GRÄDDA  i ca 20 minuter.  LÅT svalna och sedan stelna i kylen .

GARNERING : VISPA  grädden  och spritsa  små toppar på  kakan .

DEKORERA  med halverade chokladplattor  och citronmeliss / mynta .

ALL LYCKA TILL .

fredag 10 september 2021

FIBERGRÖT MED ÄGGSMÖRGÅS , 1 portion.

 

                                 HEJSAN !

För tillfället  är  detta  min  godaste  frukost .

Fräscht  och vackert !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl fiberhavregryn + 1/2 kryddmått salt

2 dl vatten ,  + 5 rivna sötmandlar

1 tvättat , skalat och rivet äpple

2 msk hallon(frusna, som jag ställer fram kvällen innan)

2 dl lättmjölk

1 skiva fullkornsbröd , 1 kokt ägg, 2 tsk kaviar   (kokt ägg 7-9 min)

gurka och tomat i olika färger + kaffe

och 4 dl vatten .

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  Fiberhavregrynen med vatten och lite salt  i 3 minuter.

SERVERA  gröten med 1 rivet äpple , lite kanel, hallon och lättmjölk .

SKALA och  skiva ägget  och  lägg  det  och  kaviar på brödet .

SERVERA  med gurka , tomat  och kaffe eller te.


HOPPAS Du får en GOD MORGON  !