lördag 18 september 2021

LÅNGPANNEBULLAR MED ÄPPLE . ca 24 stycken .

 


                                                HEJSAN  !

Härom  dagen  fick jag  för mig att jag skulle baka dessa  

supergoda bullar ,  mm... !  Det här blir med smak av äpple ,

mandel och kanel .

Och  just att  baka dem i långpanna ,  tycker jag är väldigt käckt .

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör eller margarin,  3 1/2  dl mjölk, 50 g jäst,  1 1/2 tsk kardemumma-mald

1 dl strösocker,  ca  10 dl vetemjöl + lite till utbakningen .

FYLLNING :

75 g smör, rumsvarmt,  1 tsk mald kanel,  3/4 dl rörsocker, 2 äpplen

PENSLING : 1 ägg

GARNERING : 1 dl hackad sötmandel,  2 msk rörsocker

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret i en kastrull .  Tillsätt mjölken och värm det till 37 grader.

SMULA  ner jästen i en degbunke.  RÖR ut jästen med degvätskan .

Tillsätt  kardemumma,  socker  och  mjöl .

ARBETA  ihop till en smidig deg  för hand eller i maskin .

Låt degen  jäsa under bakduk  i 40 minuter .

TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .  KAVLA  ut den  till en  platta .

Bred  ut  smöret  på  degen .  Strö  över  kanel  och  rörsocker .

SKALA  äpplena  och  riv  dem  grovt.  FÖRDELA  det  över  degen

och  rulla  ihop  den  från  långsidan .  SKÄR  rullen  i  24  bitar .

LÄGG  bullarna  med  snittet  uppåt  i  en  långpanna,  30 x 40 cm ,

bakplåtspapper .  LÅT  dem  jäsa  under  bakduk i  ca  20  minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 200  GRADER .

PENSLA  bullarna med uppvispat  ägg  och  strö  över mandel  

och rörsocker .

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter .

Skär bullarna  i  rutor  eller  bryt  loss  bitar .

LYCKA  TILL !



onsdag 15 september 2021

GULASCH - SOPPA, 4 port.

 


                                       HEJSAN !


GULASCHSOPPA  har aldrig varit min starka sida .

Den  säger mig inget  liksom .Och smakar nja..!

Men jag får försöka igen , alla i min omgivning 

gillar den skarpt .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika 

smör

250 g köttfärs

2 tsk paprikapulver

2 msk TOMAT - PURE'

1 tsk malen kummin

1 1/2 tsk mejram

1 burk krossade tomater,  400 g

1 liter vatten 

3 tärningar köttbuljong

eventuellt  salt

pepparmix

1 dl hackad persilja

TILL SERVERING :  gräddfil eller turkisk yoghurt 

SÅ HÄR GÖR DU :

Hacka lök, vitlök och paprika .  Fräs grönsakerna i smör 

utan att det tar färg .  Lägg i köttfärsen och låt den bryna med .

Pudra över paprikapulvret och låt det fräsa med en stund .

Tillsätt tomat-pure' , kryddor, tomater, vatten och buljongtärningar .

Låt koka under lock ca 20 minuter . Smaka av med salt och peppar

och blanda i persilja .

Toppa soppan med gräddfil eller turkisk yoghurt.

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


tisdag 14 september 2021

POTATIS - OCH PURJOLÖKSSOPPA, 4 portioner.

 

                             HEJSAN  !

Jag var hemma hos min son och hans familj och  hade köpt med mig ingredienser för att göra 

denna  soppa , ett av barnbarnen säger jag gillar inte sån soppa, nej Du behöver inte äta den

säger jag , men Du kan smaka !  Efter en stund säger hon ,farmor vad gott det luktar  är

soppan klar snart ?

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g potatis

2 purjolökar

smör

1 liter vatten

2 tärningar höns- och  grönsaksbuljong , en av varje

1 1/2 tsk timjan

salt å vitpeppar

TILL SERVERING :

knaperstekt bacon och hackad gräslök 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  potatisen  och skär den i mindre bitar .

SKÖLJ  och strimla  purjolöken .

FRÄS potatis och purjolök i smör utan att det tar färg .

TILLSÄTT  buljong och timjan .

KOKA  under lock  tills potatisen är sönderkokt , ca 20 min.

VISPA soppan tjock och simmig, t ex med ballongvisp .

SMAKA av med salt och peppar .

STRÖ över knaperstekt bacon och gräslök .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL 


PATE ' 4 personer .

 


                     HEJSAN !

Det här är det GODASTE jag vet ,

smaka NI  också ?

Så  enkelt att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g frusen kycklinglever - lätt tinad 

200 g nötfärs

1 dl Creme fraiche 

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 kryddmått pepparmix

rosmarin, smula mellan fingrarna

1 vitlöksklyfta - pressad

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

Häll allt i matberedaren , kör tills allt är sönderdelat .

Häll upp i en vattensköljd  form .

Sätt in formen i ugnen i 1 timma .

SERVERA gärna med kokt ris  och broccoli 

+ tomater i olika färger .

SÅS gör DU av spadet i formen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


SVISKON = KATRINPLOMMON -KOMPOTT. till många .

 


                                     HEJSAN !

När jag gick min praktik fick jag komma till ett gruppboende,  i 8 veckor .

En dag skulle vi göra den godaste efterrätten ! Alla  svarade i gemensam kör..

Sviskonkompott  !!

HÄR ÄR RECEPTET :

2 paket sviskon 

vatten så det täcker

+ sötningsmedel 

SÅ HÄR GÖR DU :

Sviskon och vatten  ska koka kraftigt ca 5-6 min.

Söta med sötningsmedel  stöt samman något med  potatispress.

SERVERA  med mjölk eller vispgrädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !



PURJOLÖKS LÅDA , 2 port .

 


                             HEJSAN !

Det här lådan är god som den är  eller som tillbehör 

till köttfärsbiffar   eller  korv,  mm...så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

150  g  färskost - keso

2 ägg

200 g purjolök

1 dl lättmjölk

2 tsk vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Förväll purjolöken i lättsaltat vatten sedan den delats 

i mindre bitar .

Bred ut färskosten i en ugnsfast form .

Låt purjolöken rinna av och lägg den ovanpå färskosten .

Blanda till ägg, mjölk och mjöl samt häll över .

GRÄDDA  25 minuter !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

VEGETARISK RISOTTO , 4 port.

 


                                   HEJSAN  !  

Smaka på det här ...inte dumt alls !

HÄR ÄR RECEPTET :

100  g  gul  lök

1 vitlöksklyfta

100 g champinjoner

200 g squash

100 g paprika

4 tsk olja

80 g långkorniga  risgryn

2 1/2 dl grönsaksbuljong av tärning

100 g tomater,  hela  på burk 

salt, peppar,  hackad persilja 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök .

SKÖLJ  och skiva champinjoner  och  squash .

SKÖLJ  gärna ur och strimla paprikan .

HETTA upp oljan i en låg vid kastrull .

LÄGG i grönsakerna (utom tomaterna)

och låt dem fräsa på svag värme under

omrörning ca 5 minuter .

BLANDA ner risgrynen .

SPÄD med buljongen och låt alltsammans 

koka på svag värme under lock  20 - 25 minuter .

SKÄR  tomaterna i bitar och låt dem koka med

under lock ca 5 minuter .

SMAKSÄTT med salt och pepparmix,  strö över persilja .

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !