fredag 24 september 2021

BAKAD POTATIS MED SVAMP - & SPENATRÖRA , 2 - 3 pers.

 


                                            HEJSAN !

Smaka på det här,  Så himla gott !

Det tar en stund i ugnen  ca 1 timma, - men det är det värt !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 stora  bakpotatisar

2 schalottenlökar 

250 g  kantareller,  trattkantareller

eller  champinjoner

3 msk smör/margarin

150 g  färsk  spenat 

2 dl  matlagningsgrädde

1 krossad  vitlöksklyfta 

salt , peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  225  grader .

Baka  potatisen  mjuk  i  ugnen  ca  1  timme .

SKALA  och  hacka  löken .   Dela  svampen  i  bitar .

Fräs  lök  och  svamp  i  1  msk  smör .

Tillsätt  spenat,  häll  på  grädde .

Låt  puttra  ett  par  minuter,  salta ,  peppra .

SKÄR  av  toppen  på  de  varma  potatisarna  och  

gröp  ur  dem .

Mosa  inkråmet ,  smaksätt  med  vitlök,  resten  av 

smöret,  salt ,  peppar .

Fyll  potatisarna  med  moset,  lägg  på  svampröran.

SERVERA  med en god sallad .

LYCKA TILL !

KANTARELL - & OLIVBRÖD , 1 bröd .

 


                                     HEJSAN !  

" Har Du sett herr kantarell, bort i ene- backen,  han kom dit 

i förrgår kväll med sin hatt på nacken ... "

Så lyder "kantarellvisan ".

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst

4 dl  vatten , fingervarmt

2 tsk salt

1 tsk lätt stött fänkål

1/2  dl  rapsolja

2 msk sirap

6 dl  lantvetemjöl

ca 5  dl vetemjöl Special 

1 dl svarta hackade oliver

2 dl hackade & smörfrästa kantareller

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i en bunke .   Häll på vattnet och rör ut jästen .

Tillsätt salt,  fänkål, olja, sirap och det mesta av mjölet .

Arbeta till smidig deg som släpper bunkens kanter .

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter .

ARBETA  degen , tillsätt oliver och  kantareller och mer mjöl

om det behövs .

Forma till en längd  och  lägg  på bakplåtspapper  på plåt.

Gör några skåror med en vass kniv .

Låt jäsa ca 30 minuter .

GRÄDDA  i 225  grader  10 minuter .

Sänk värmen  till  190 grader och grädda ytterligare 20 min.

Låt svalna på galler under bakduk .

SÅ HIMLA GOTT och SMAKRIKT !  LYCKA TILL !


torsdag 23 september 2021

KRYDDIG KÖTTFÄRS, 4 personer.

 


                                 HEJSAN  !

BARNBARN  på besök ,  då  får det gå  undan  med maten 

Den  här  rätten  tar  bara  20  minuter,  - och  himla gott  dessutom.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula  lökar

2 paprikor

 3 tsk rapsolja

600 g nötfärs

1 tsk salt

ca 4 dl krossade tomater

1 tsk malen koriander

1 tsk Garam Masala  eller curry

Turkisk yoghurt eller matyoghurt

kokt  ris  + kokt broccoli 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och hacka löken .

Kärna ur ,  skölj och hacka paprikan .

FRÄS  lök och paprika i matfettet  på  ganska  svag  värme .

Öka värmen  och  lägg  i  färsen .   Fräs den grynig .

TILLSÄTT  salt ,  tomatkross  och  kryddor .

Låt  puttra  några  minuter .

SERVERA  med  yoghurt  och  kokt  ris + kokt  broccoli .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



UGNSBAKAD TORSK MED ÄPPLE OCH PEPPARROT, 4 pers.

 


                                        HEJSAN !

Smaka  på  den  här  godingen !  Den  gör  vi  lite  då och  då   .

Jag kallar  den  för  min  fantasi -torsk ,- det  blev  inte  så  som  

jag  hade tänkt  mig ,  men  DU  kan tro att det blev  gott  ändå.

HÄR ÄR RECEPTET :

800 g  väster - havs - torsk 

citron

2 äpplen 

1 msk  honung

1 msk färskriven  ingefära

pepparrot

äppelmust

SÅ HÄR GÖR DU :

KÖP  en  mittenbit  västerhavs-torsk  på ca  800 g,  med  skinnet  kvar .

SMÖRA  en  lagom  stor  ugnsfast  form .

SALTA  och  peppra  fisken  rejält  med  färskmalen  svartpeppar  och

täck  den  med  citronskivor  och  smörklickar,  stoppa  in  i  ugnen 

på  180  grader  i  ca  45  minuter .

SKALA  2  äpplen  och  lägg  i  en  kastrull  med  1  msk  honung  och

låt  koka  ihop  till  mos  under  lock .

Krydda  med  eventuellt mer salt och peppar ,  1  msk färskriven 

pepparrot  och häll på spadet från den färdiga fisken .

TUNNA  ut  den  med  lite  äppelmust  och  vispa  i  en  klick  smör.

SERVERA  med  kokt  potatis  och  massor  av  hackad  persilja  i

skålar  bredvid .

mm...så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


                                       



tisdag 21 september 2021

MILD SELLERISOPPA MED ÄDELOST , 4 port .

 


                                     HEJSAN !

Å... om Ni  bara kunde ana vad god denna soppa blev ?

Jag hade förköpt mig på rotselleri ,  så det fick  bli en

chansning och prova mig fram , - smaka och åter smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

ca 500 g  rotselleri

2  potatisar

1 gul lök

smör /margarin

9 dl vatten

2 tärningar  grönsaksbuljong

2 dl mjölk

100 g  ädelost

salt 

vitpeppar 

TILL SERVERING :  Skivade  RÄDISOR  eller  hackade  VALNÖTTER

och  GRÄSLÖK.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  rotselleri  och  potatis  och skär dem i mindre bitar .

SKALA  och hacka löken .  FRÄS  grönsakerna i smör utan att det tar färg .

SPÄD  med buljongen .  KOKA  på svag värme  tills  allt är  mjukt, ca 20 min.

MIXA  soppan  slät  och  häll  tillbaka  den  i  kastrullen .

TILLSÄTT  mjölken och koka ytterligare ett par minuter.

SMULA ner osten och låt den smälta, men låt inte soppan koka mer .

SMAKA av med salt och peppar .

TOPPA  soppan med rädisor eller valnötter och gräslök .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LJUS KLADDKAKA, ca 10 bitar.

 

                                 HEJSAN  !

Här  är  en  kladdkaka  som  bakas  på  mjölkchoklad

i  stället  för  mörk  choklad .  

Dottern hade fått med sig ljus choklad  istället för  mörk ?!

Men man tar vad man har ?

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g mjölkchoklad ,  200 g smör / margarin,  1 tsk  vaniljsocker ,

4 ägg ,  2 dl strösocker,  3 dl  vetemjöl - BERTE  QVARN .

SERVERING :

florsocker,  björnbär,  vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN  på 200 grader .

Hacka  chokladen  fint .

SMÄLT SMÖRET  och blanda ner chokladen  och  vaniljsockret .

VISPA ÄGG  och  socker  fluffigt .

Tillsätt  choklad - smöret  och  vänd  försiktigt  ner  vetemjöl.

SMÖRJ OCH BRÖA  en  form  med  avtagbar  kant , ca  24 cm i diameter 

och  fyll  den  med  smeten .

Grädda  kakan  mitt i  ugnen i  ca  20  minuter.  Låt  svalna .

PUDRA  KAKAN  med  florsocker  och  servera  med  björnbär 

och  vispad  grädde .  mm...himla gott var det + en go kopp kaffe till .

HOPPAS NI GILLAR DET och LYCKA TILL !


måndag 20 september 2021

TIPS !

 

TIPS  !

Lägg  en  massa  kalla  kiwifrukter  i  mixern  tillsammans  

med  vaniljkorn .

Mixa  och  sila - och  vips  så har  DU  en  god  fruktsoppa .

TACK !