söndag 26 september 2021

MANGOKYCKLING , 4 PERSONER .

 


                                           HEJSAN !


Det  här  var  gårdagens  middag .   Så  himla  gott !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor  purjolök

1 - 2  mangor

1  apelsin

4  kyckling file'er  ca 250 g

3 tsk smör/margarin

2 dl vatten

2 tsk kycklingfond  eller  1/2  hönsbuljong-

tärning

4  tsk  maizena redning

salt,  peppar

kokt ris 

haricots  verts

mango  chutney

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  och  strimla  purjolöken .  Skala  mangorna  och  skär  dem  i  små  bitar .

Fin-riv  skalet  på  apelsinen  och  pressa  ur  saften .

STRIMLA  kycklingköttet .  Bryn  i  smöret  på  medelstark  värme .

Sänk  värmen .   Lägg  i  purjolök  och  mango .  Låt  allt fräsa  några  minuter .

SPÄD  med  vatten   och  buljong .  Koka  ca  5  minuter . Rör  ner  redningen .

Tillsätt  apelsinskal  och  - saft .  Smaka  av  med  salt  och  peppar,  servera  med  ris ,

haricots verts  och  mango  chutney .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !






lördag 25 september 2021

LINGON - TOSCAKAKA ca 10 bitar .

 


                                  HEJSAN !

Lärje- åns  trädgårdar  och  kafe'  är en prunkande  oas i  förorten .

SANDRAS  bakverk  får  humöret  att  gå  i  topp  såsom ,

- LINGON-TOSCAKAKA .

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

50 g  smält  smör/margarin

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk  bakpulver

1 dl mjölk

MELLANFYLLNING :
1 dl  lingonsylt 

TOPPING :

50 g smör

2/3 dl socker

1 msk mjölk

1 msk vetemjöl

50 g hackad mandel

SERVERING :
lättvispad  grädde

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa därefter ägg och socker pösigt .

Rör  ner  smör  och mjöl  blandat med bakpulver .

Tillsätt  mjölken  sist .

HÄLL  blandningen  i  en  smord  och  bröad  form 

med  löstagbar  botten , ca  22  cm  i  diameter .

Grädda  i  ca  30  minuter  i  175  grader  varm ugn .

BLANDA  ingredienserna  till  toppingen   i  en

liten  rostfri  kastrull .  Låt  toppingen få  ett  uppkok

och  låt  den  sedan  sjuda  några  minuter .

TA UT  den  nästan  färdiga  kakan  och  bred  lingon-

sylten  över  och  sist  toppingen .

GRÄDDA  ytterligare  5 - 10  minuter .

SERVERA  med  lättvispad  grädde .

LYCKA TILL  !



TOMATMARMELAD , ca 15 dl , mm.....!

 

                            HEJSAN  !

Har  Ni ,  precis som vi , haft många tomatplantor,

så nu är det dags  för den goda marmeladen .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  röda  eller  gröna  tomater

rivet  skal + saft  av  1  citron

3 /4  - 1 kg  Dansukker  syltsocker.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA  och  skala  tomaterna .  Skär  i  bitar .

BLANDA  samman  ingredienserna  i  en  gryta

och  koka  i  10 - 15  minuter  under  omrörning .

Ta  kastrullen  från  värmen  och  skumma  noga .

HÄLL  upp  marmeladen  på  varma  rengjorda

burkar .  Förslut .  Förvara  svalt .

LYCKA  TILL !


fredag 24 september 2021

BAKAD POTATIS MED SVAMP - & SPENATRÖRA , 2 - 3 pers.

 


                                            HEJSAN !

Smaka på det här,  Så himla gott !

Det tar en stund i ugnen  ca 1 timma, - men det är det värt !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 stora  bakpotatisar

2 schalottenlökar 

250 g  kantareller,  trattkantareller

eller  champinjoner

3 msk smör/margarin

150 g  färsk  spenat 

2 dl  matlagningsgrädde

1 krossad  vitlöksklyfta 

salt , peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  225  grader .

Baka  potatisen  mjuk  i  ugnen  ca  1  timme .

SKALA  och  hacka  löken .   Dela  svampen  i  bitar .

Fräs  lök  och  svamp  i  1  msk  smör .

Tillsätt  spenat,  häll  på  grädde .

Låt  puttra  ett  par  minuter,  salta ,  peppra .

SKÄR  av  toppen  på  de  varma  potatisarna  och  

gröp  ur  dem .

Mosa  inkråmet ,  smaksätt  med  vitlök,  resten  av 

smöret,  salt ,  peppar .

Fyll  potatisarna  med  moset,  lägg  på  svampröran.

SERVERA  med en god sallad .

LYCKA TILL !

KANTARELL - & OLIVBRÖD , 1 bröd .

 


                                     HEJSAN !  

" Har Du sett herr kantarell, bort i ene- backen,  han kom dit 

i förrgår kväll med sin hatt på nacken ... "

Så lyder "kantarellvisan ".

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst

4 dl  vatten , fingervarmt

2 tsk salt

1 tsk lätt stött fänkål

1/2  dl  rapsolja

2 msk sirap

6 dl  lantvetemjöl

ca 5  dl vetemjöl Special 

1 dl svarta hackade oliver

2 dl hackade & smörfrästa kantareller

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i en bunke .   Häll på vattnet och rör ut jästen .

Tillsätt salt,  fänkål, olja, sirap och det mesta av mjölet .

Arbeta till smidig deg som släpper bunkens kanter .

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter .

ARBETA  degen , tillsätt oliver och  kantareller och mer mjöl

om det behövs .

Forma till en längd  och  lägg  på bakplåtspapper  på plåt.

Gör några skåror med en vass kniv .

Låt jäsa ca 30 minuter .

GRÄDDA  i 225  grader  10 minuter .

Sänk värmen  till  190 grader och grädda ytterligare 20 min.

Låt svalna på galler under bakduk .

SÅ HIMLA GOTT och SMAKRIKT !  LYCKA TILL !


torsdag 23 september 2021

KRYDDIG KÖTTFÄRS, 4 personer.

 


                                 HEJSAN  !

BARNBARN  på besök ,  då  får det gå  undan  med maten 

Den  här  rätten  tar  bara  20  minuter,  - och  himla gott  dessutom.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula  lökar

2 paprikor

 3 tsk rapsolja

600 g nötfärs

1 tsk salt

ca 4 dl krossade tomater

1 tsk malen koriander

1 tsk Garam Masala  eller curry

Turkisk yoghurt eller matyoghurt

kokt  ris  + kokt broccoli 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och hacka löken .

Kärna ur ,  skölj och hacka paprikan .

FRÄS  lök och paprika i matfettet  på  ganska  svag  värme .

Öka värmen  och  lägg  i  färsen .   Fräs den grynig .

TILLSÄTT  salt ,  tomatkross  och  kryddor .

Låt  puttra  några  minuter .

SERVERA  med  yoghurt  och  kokt  ris + kokt  broccoli .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



UGNSBAKAD TORSK MED ÄPPLE OCH PEPPARROT, 4 pers.

 


                                        HEJSAN !

Smaka  på  den  här  godingen !  Den  gör  vi  lite  då och  då   .

Jag kallar  den  för  min  fantasi -torsk ,- det  blev  inte  så  som  

jag  hade tänkt  mig ,  men  DU  kan tro att det blev  gott  ändå.

HÄR ÄR RECEPTET :

800 g  väster - havs - torsk 

citron

2 äpplen 

1 msk  honung

1 msk färskriven  ingefära

pepparrot

äppelmust

SÅ HÄR GÖR DU :

KÖP  en  mittenbit  västerhavs-torsk  på ca  800 g,  med  skinnet  kvar .

SMÖRA  en  lagom  stor  ugnsfast  form .

SALTA  och  peppra  fisken  rejält  med  färskmalen  svartpeppar  och

täck  den  med  citronskivor  och  smörklickar,  stoppa  in  i  ugnen 

på  180  grader  i  ca  45  minuter .

SKALA  2  äpplen  och  lägg  i  en  kastrull  med  1  msk  honung  och

låt  koka  ihop  till  mos  under  lock .

Krydda  med  eventuellt mer salt och peppar ,  1  msk färskriven 

pepparrot  och häll på spadet från den färdiga fisken .

TUNNA  ut  den  med  lite  äppelmust  och  vispa  i  en  klick  smör.

SERVERA  med  kokt  potatis  och  massor  av  hackad  persilja  i

skålar  bredvid .

mm...så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !