tisdag 28 september 2021

PASTA MED ÄGG & TONFISK , 4 portioner .

 

                       

                                     HEJSAN !  

 LADDA  PANNAN  MED  MEDELHAVS GOTT:

TONFISK, KRONÄRTSKOCKOR OCH  OLIVER .


I  en  pastapytt  kan  det  mesta från  skåpen  åka  ner 

-  gör  t ex  så  här !  (-gott blev det iallafall) .

Servera  gärna  med  en  god  grönsallad .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g spagetti

2 burkar tonfisk i vatten (a' 170 g )

1 gul lök

1 röd chilifrukt

1 msk smör /margarin

1 burk marinerade kronärtskockor (290 g)

1 dl svarta oliver

6 ägg

1/2 tsk salt

2 krm  nymalen svartpeppar

25 g parmesanost 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KOKA  spagettin  enligt  anvisning  på  paketet .

LÅT  tonfisken  rinna  av  i  en  sil .

Skala  och  finhacka  löken .  Skölj  kärna  ur  och  

finhacka  chilin .

Fräs  lök  och  chili  i  smöret  i  en  stor  stekpanna .

TILLSÄTT  spagetti,  tonfisk,  kronärtskockor  och oliver.

VISPA  ihop ägg , salt  och  peppar  i  en  bunke ,  

häll  ner  i  stekpannan .

Rör  försiktigt   med  en  trägaffel  tills  äggen  stelnar .

RIV  över  parmesanosten  och  servera .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

                                    

                    

                          


måndag 27 september 2021

OST - & SPENATSOPPA, 4 PERSONER .

 


                                               HEJSAN !


SPENAT använder jag ofta i matlagningen ,- så himla gott !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 msk smör /margarin

3 msk vetemjöl

1 dl mellangrädde

5 dl buljong

5 dl mjölk

250 g djupfryst spenat 

salt, peppar

2 dl riven ost

200 g färsk  svamp 

bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT   1 msk  av  smöret  i  en  kastrull .  Rör  ner  mjölet .

Späd  med  grädde ,  buljong  och  mjölk .

Koka  upp  under  omrörning ,  sjud  i  3  minuter .

LÅT  spenaten  tina  i  soppan .  Salta  och  peppra .

Rör  i  osten  och  låt  den  smälta .

STEK  svampen  i  resten  av  smöret .  Salta  och  peppra .

Lägg  i  soppan  vid  servering ,  bjud  gott  bröd  till .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

COUSCOUS - SALLAD & GRILLAD KYCKLING , 4 PERSONER .

 


                                                 HEJSAN  !

Det  här  är  snabbt   gjort ,  och  riktigt  gott !

När  jag  har  ont  om  tid  kan det bli  något  enkelt  som  det här .

Ibland  har  jag  Turkisk  yoghurt  till,  blandat  med....

HÄR ÄR RECEPTET :

1 färdig  grillad  kyckling

4 dl  hönsbuljong

4  dl  couscous- gryn

1 tsk salt

1 krm  svartpeppar  (krm  =  kryddmått )

2 pressade  vitlöksklyftor

1  hackad  avokado

100 g  fetaost  i  små  tärningar 

2 hackade  tomater

gröna  ärter 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  upp  buljongen .  Tillsätt  couscous , salt och peppar .

Dra  kastrullen  från  plattan , rör  om ,  låt  svälla  under lock 5 min.

RÖR  couscousen  luftig .  Vänd  försiktigt  ner  vitlök,  avokado ,

tomat  och  fetaost .

SKÄR  kycklingen  i  bitar ,  värm  i  mikrougn  några  minuter .

SERVERA  med  couscoussallad  och  gröna  ärter .

TURKISK YOGHURT :

1 dl  turkisk yoghurt ,  + 1/2 - 1 tsk riven  ingefära

1  vitlöksklyfta -skalad å pressad

2 kläm  på  AKACIA  honung ,  rör ihop .

(jag tycker det är väldigt gott till kycklingsalladen )

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



söndag 26 september 2021

MANGOKYCKLING , 4 PERSONER .

 


                                           HEJSAN !


Det  här  var  gårdagens  middag .   Så  himla  gott !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor  purjolök

1 - 2  mangor

1  apelsin

4  kyckling file'er  ca 250 g

3 tsk smör/margarin

2 dl vatten

2 tsk kycklingfond  eller  1/2  hönsbuljong-

tärning

4  tsk  maizena redning

salt,  peppar

kokt ris 

haricots  verts

mango  chutney

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  och  strimla  purjolöken .  Skala  mangorna  och  skär  dem  i  små  bitar .

Fin-riv  skalet  på  apelsinen  och  pressa  ur  saften .

STRIMLA  kycklingköttet .  Bryn  i  smöret  på  medelstark  värme .

Sänk  värmen .   Lägg  i  purjolök  och  mango .  Låt  allt fräsa  några  minuter .

SPÄD  med  vatten   och  buljong .  Koka  ca  5  minuter . Rör  ner  redningen .

Tillsätt  apelsinskal  och  - saft .  Smaka  av  med  salt  och  peppar,  servera  med  ris ,

haricots verts  och  mango  chutney .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !






lördag 25 september 2021

LINGON - TOSCAKAKA ca 10 bitar .

 


                                  HEJSAN !

Lärje- åns  trädgårdar  och  kafe'  är en prunkande  oas i  förorten .

SANDRAS  bakverk  får  humöret  att  gå  i  topp  såsom ,

- LINGON-TOSCAKAKA .

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

50 g  smält  smör/margarin

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk  bakpulver

1 dl mjölk

MELLANFYLLNING :
1 dl  lingonsylt 

TOPPING :

50 g smör

2/3 dl socker

1 msk mjölk

1 msk vetemjöl

50 g hackad mandel

SERVERING :
lättvispad  grädde

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa därefter ägg och socker pösigt .

Rör  ner  smör  och mjöl  blandat med bakpulver .

Tillsätt  mjölken  sist .

HÄLL  blandningen  i  en  smord  och  bröad  form 

med  löstagbar  botten , ca  22  cm  i  diameter .

Grädda  i  ca  30  minuter  i  175  grader  varm ugn .

BLANDA  ingredienserna  till  toppingen   i  en

liten  rostfri  kastrull .  Låt  toppingen få  ett  uppkok

och  låt  den  sedan  sjuda  några  minuter .

TA UT  den  nästan  färdiga  kakan  och  bred  lingon-

sylten  över  och  sist  toppingen .

GRÄDDA  ytterligare  5 - 10  minuter .

SERVERA  med  lättvispad  grädde .

LYCKA TILL  !



TOMATMARMELAD , ca 15 dl , mm.....!

 

                            HEJSAN  !

Har  Ni ,  precis som vi , haft många tomatplantor,

så nu är det dags  för den goda marmeladen .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  röda  eller  gröna  tomater

rivet  skal + saft  av  1  citron

3 /4  - 1 kg  Dansukker  syltsocker.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA  och  skala  tomaterna .  Skär  i  bitar .

BLANDA  samman  ingredienserna  i  en  gryta

och  koka  i  10 - 15  minuter  under  omrörning .

Ta  kastrullen  från  värmen  och  skumma  noga .

HÄLL  upp  marmeladen  på  varma  rengjorda

burkar .  Förslut .  Förvara  svalt .

LYCKA  TILL !


fredag 24 september 2021

BAKAD POTATIS MED SVAMP - & SPENATRÖRA , 2 - 3 pers.

 


                                            HEJSAN !

Smaka på det här,  Så himla gott !

Det tar en stund i ugnen  ca 1 timma, - men det är det värt !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 stora  bakpotatisar

2 schalottenlökar 

250 g  kantareller,  trattkantareller

eller  champinjoner

3 msk smör/margarin

150 g  färsk  spenat 

2 dl  matlagningsgrädde

1 krossad  vitlöksklyfta 

salt , peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  225  grader .

Baka  potatisen  mjuk  i  ugnen  ca  1  timme .

SKALA  och  hacka  löken .   Dela  svampen  i  bitar .

Fräs  lök  och  svamp  i  1  msk  smör .

Tillsätt  spenat,  häll  på  grädde .

Låt  puttra  ett  par  minuter,  salta ,  peppra .

SKÄR  av  toppen  på  de  varma  potatisarna  och  

gröp  ur  dem .

Mosa  inkråmet ,  smaksätt  med  vitlök,  resten  av 

smöret,  salt ,  peppar .

Fyll  potatisarna  med  moset,  lägg  på  svampröran.

SERVERA  med en god sallad .

LYCKA TILL !