söndag 3 oktober 2021

PASTA MED KYCKLING; GORGONZOLA & PÄRON 4 PORTIONER:

 


                                             HEJSAN !

HÄR ÄR EN GODING SOM GÅR HEM I ALLA LÄGEN .  VARDAG SOM FEST .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl valnötter

2 kyckling - FILE'ER

2 1/2 dl matlagningsgrädde

100 g gorgonzola

2 mogna päron

salt och svartpeppar

300 g spagetti

timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  valnötterna  i  en  stekpanna  ett  par  minuter.

STRIMLA  kycklingfile'erna  och  stek  dem  i  smör/margarin i  en  stekpanna .

KOKA  upp  grädden  och  smula  ner  osten .

DRA  kastrullen  från  värmen  och  rör  tills  osten  smält .

KRYDDA  med  salt  och  peppar,  gärna pepparmix .

KOKA  spagettin  och  lägg  upp  i  djupa  tallrikar .

FÖRDELA  kycklingstrimlor,  nötter,  sås  och  finskuret  päron  över pastan.

KRYDDA  ett  extra  varv  med  svartpeppar  eller  pepparmix, 

garnera  med  timjan  och  servera  direkt .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !







torsdag 30 september 2021

VARMA BÄR MED VISPAD GRÄDDE , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN !

Kanske har DU  lagt in, bären från sommar och  höst i frysen ?

Så DU har att ta fram  lite då och då , som till denna  supergoda dessert .

HÄR ÄR RECEPTET :

225 g frysta hallon och blåbär

225 g frysta  björnbär

strösocker

2 dl vispgrädde

mandelbiskvier 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp bären i en kastrull .  Smaka  av med socker.

SERVERA  bären med iskall vispad grädde och strö över mandelbiskvier.

VARSÅGODA  och LYCKA TILL !

OKTOBERGRYTA FÖR 2 PERSONER .

 


                                   HEJSAN !

När  hösten  kommer  är  det  gott  med  lite  mer  varm  mat  än  tidigare .

Smaka  på  denna  goda  gryta .  Allt i ett !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g vitkål

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

300 g nötfärs

1/2 msk smör /margarin  till stekning

1 msk tomat - PURE'

2 tsk kinesisk soja 

1 tsk strösocker

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk hela kummin-frön

salt och pepparmix

2 dl vatten 

150 g små tomater

TILLBEHÖR ,  grönsallad och 100 g bröd .


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  kålen .  Skölj och skiva purjolöken .

Skala och finhacka vitlöken .  Stek färsen smulig i smör .

Tillsätt  kål, purjolök och vitlök och stek  tills kålen  fått färg .

TILLSÄTT  tomat- PURE' , soja, socker och kryddor .

Häll på  vatten och låt puttra i 5 minuter .

DELA  tomaterna och lägg i . Låt allt bli  varmt .

SERVERA  med  sallad  och  bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


LINGONRUTOR , 20 ST .

 


                                         HEJSAN  !

DESSA  lingonrutor  ska  jag  baka  om  en  stund .

De  är  så  goda, saftiga och  jättegoda, med eller utan  pålägg .

Receptet  kommer  från  min  goda  vän MONAS.

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl fingervarm mjölk

2 tsk salt

1/2  dl rapsolja

3 /4  dl sirap

7 dl rågsikt

8 - 8 1/2  dl vetemjöl

2 dl lingon färska eller frysta.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  ner jästen i en bunke.

Tillsätt  mjölken och blanda tills jästen har lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några min.

KNÅDA  försiktigt in lingonen i degen .

Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timma .

KNÅDA igenom degen på ett mjölat bakbord .

Kavla  eller tryck ut den med mjölade händer på en plåt 

med bakplåtspapper.

Skär degen i ett rutmönster,  5 x 4 rutor .

Sätt ugnen på 230 grader .

LÅT brödet jäsa under bakduk ca 30 minuter. 

Stänk över lite vetemjöl med en sil .

GRÄDDA  brödet  mitt  i  ugnen  i  20 - 25 minuter.

Låt brödet svalna på plåten under bakduk .

ALL LYCKA TILL !


onsdag 29 september 2021

FRUKTSALLAD MED VANILJ , 4 - 5 portioner.

 


                                         HEJSAN  !

TILL DESSERT  blir  det  en  vaniljdoftande  fruktsallad 

med  apelsin,  äpple,  hallon  och  kiwifrukt .

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 apelsiner

1 äpple

2 kiwi

2 - 3  dl hallon

LAG :
1/2  vaniljstång

ca 1 dl pressad apelsinsaft

1 /2  dl vatten

1  msk  rörsocker

pressad citronsaft

TOPPING :

vispad  grädde  smaksatt  med  

vaniljsocker

rivet apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :

LAG :  Skåra  vaniljstången  på  längden  och  skrapa  ur  fröna .  

Koka upp apelsin - saft, vatten ,  socker ,  vaniljstång  och

vanilj - frön .

Smaka  av  med  citronsaft  och  socker .

Låt  kallna .  TA  upp  vaniljstången .

SKALA  och  skär  frukten  i  bitar .

Blanda  försiktigt  frukten i  bitar ,  hallon  och  lag

och  låt  stå  en  stund  .

Fördela i  dessertskålar .

TOPPA  med  vispad  grädde  och  rivet  apelsinskal .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

                                                           LYCKA  TILL !





tisdag 28 september 2021

PASTA MED ÄGG & TONFISK , 4 portioner .

 

                       

                                     HEJSAN !  

 LADDA  PANNAN  MED  MEDELHAVS GOTT:

TONFISK, KRONÄRTSKOCKOR OCH  OLIVER .


I  en  pastapytt  kan  det  mesta från  skåpen  åka  ner 

-  gör  t ex  så  här !  (-gott blev det iallafall) .

Servera  gärna  med  en  god  grönsallad .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g spagetti

2 burkar tonfisk i vatten (a' 170 g )

1 gul lök

1 röd chilifrukt

1 msk smör /margarin

1 burk marinerade kronärtskockor (290 g)

1 dl svarta oliver

6 ägg

1/2 tsk salt

2 krm  nymalen svartpeppar

25 g parmesanost 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KOKA  spagettin  enligt  anvisning  på  paketet .

LÅT  tonfisken  rinna  av  i  en  sil .

Skala  och  finhacka  löken .  Skölj  kärna  ur  och  

finhacka  chilin .

Fräs  lök  och  chili  i  smöret  i  en  stor  stekpanna .

TILLSÄTT  spagetti,  tonfisk,  kronärtskockor  och oliver.

VISPA  ihop ägg , salt  och  peppar  i  en  bunke ,  

häll  ner  i  stekpannan .

Rör  försiktigt   med  en  trägaffel  tills  äggen  stelnar .

RIV  över  parmesanosten  och  servera .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

                                    

                    

                          


måndag 27 september 2021

OST - & SPENATSOPPA, 4 PERSONER .

 


                                               HEJSAN !


SPENAT använder jag ofta i matlagningen ,- så himla gott !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 msk smör /margarin

3 msk vetemjöl

1 dl mellangrädde

5 dl buljong

5 dl mjölk

250 g djupfryst spenat 

salt, peppar

2 dl riven ost

200 g färsk  svamp 

bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT   1 msk  av  smöret  i  en  kastrull .  Rör  ner  mjölet .

Späd  med  grädde ,  buljong  och  mjölk .

Koka  upp  under  omrörning ,  sjud  i  3  minuter .

LÅT  spenaten  tina  i  soppan .  Salta  och  peppra .

Rör  i  osten  och  låt  den  smälta .

STEK  svampen  i  resten  av  smöret .  Salta  och  peppra .

Lägg  i  soppan  vid  servering ,  bjud  gott  bröd  till .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !