lördag 9 oktober 2021

KÖTTFÄRSSÅS , 2 -3 port.

 


                                HEJSAN !

Detta är en "smal" variant av köttfärssås .

Riktigt god får  jag nog säga .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g renfärs, älgfärs eller vanlig nötfärs 

200 g lök ,  röd / gul

4 tsk  vetemjöl

1 dl vatten , salt , peppar , soja

1 1/2  dl krossade tomater

8 tsk  tomat -pure'

2 krossade vitlöksklyftor .

SÅ HÄR GÖR DU :

TORRSTEK  färsen  och smula den . (utan fett )

Finhacka  löken och  torr - bryn,  den .

Blanda färsen  och  löken  med  kryddor  och  vatten .

Red  med  mjölet .  

Blanda  i  tomater  och  tomat- pure'  och vitlök .

Sjud  tills  såsen  tjocknat .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



MONAS , LINSGRYTA 2 port .

 


                                  HEJSAN !

MONAS ,  Står för den här jättegoda grytan ,...mm !

HÄR ÄR RECEPTET  :

25 g gul lök 

100 g morot 

25 g bladselleri

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1/2 - 1 tsk curry

1/2 dl röda linser (motsvarande 100 g kokta linser )

1 1/4 dl köttbuljong eller grönsaksbuljong av 1/4 tärning 

1 1/2 dl krossade tomater .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och finhacka löken .  Skala och grovriv moroten . Strimla sellerin .

Skala och krossa vitlöken .  Värm oljan i en kastrull .  

Tillsätt  lök, morot ,  selleri ,  vitlök  samt curry .

Låt det fräsa  någon  minut  under omrörning .

Lägg i linserna  och tillsätt buljongen .  LÅT  alltsammans  koka på svag 

värme  under lock  ca 10 minuter .  Tillsätt  tomaterna .

LÅT  grytan koka upp på nytt.  Smaksätt med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


HAVREPANNKAKOR MED BLÅBÄR , 2 PORTIONER .- 6 små pannkakor.

 


                                     HEJSAN !

VARSÅGODA !

Morgondagens  lunch , gör jag så här ,

HÄR ÄR RECEPTET :

60 g havregryn

2 ägg

100 g keso

1 tsk mald kanel

1/4 tsk bakpulver

50 g blåbär

1 - 2  tsk kokosolja/ rapsolja

85 g blåbär 

eventuellt lite honung .


SÅ HÄR GÖR DU :

KÖR  havregryn , ägg, keso, kanel  och  bakpulver 

i en mixer eller matberedare  till en jämn smet .

HÄLL  smeten i en bunke och rör försiktigt ner blåbären .

HETTA  upp 1 tsk  kokosolja i en stekpanna på medelvärme .

Häll 2 msk smet per pannkaka i pannan och bred ut smeten 

så att varje pannkaka är ca 1 cm tjock .

Stek pannkakorna i 3 - 4 minuter eller tills de är gyllenbruna ,

vänd  och stek i ytterligare 3 - 4 minuter .

LÄGG  upp pannkakorna på ett fat och strö över blåbären .

Ringla eventuellt över honung vid servering .


LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID  !




fredag 8 oktober 2021

PEPPARFILE', 4 personer .

 


                                            HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !  

Man  kan  inte  tro  att  det  är  sant !

Enkelt  att  göra ,  inte tusen ingredienser,  för  att  få  ihop  en  middag .

Och  med  den  jättegoda  potatisen  till - då kan  det  inte  bli  annat  än ..

mm...!   SÅ  VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  fläsk-file'

2 msk  Fem  peppar eller pepparmix

2 msk sesamfrön

1 msk smör / margarin

1/2  gurka

2 dl naturell  yoghurt

2 msk hackad  körvel

1 - 2 vitlöksklyftor, pressade

4 bakpotatisar

2 msk olivolja

salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225 grader .

PUTSA  köttet,  krydda med krossad peppar  och salt .

Strö över sesamfrön .

Bryn  köttet i smöret så den får färg runtom .

Lägg  över i ugnsform och ställ in i ugn ca 15 minuter,

tills köttet är  genomstekt .  Innertemperaturen  ska vara 70 grader.

TVÄTTA  potatisen  och skär i centimetertjocka  skivor.

Lägg  i en långpanna  med  bakplåtspapper,  ringla över  olivolja

och strö över lite salt .

Ställ in  i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills potatisen är klar.

RIV  gurkan  grovt  och blanda  med yoghurt,  hackad körvel  och

pressad  vitlök .

SERVERA  köttet med  potatisskivorna  i ett torn ,  lite sallad  och

en  rejäl  klick  av  såsen .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !


onsdag 6 oktober 2021

UGNSOMELETT MED POTATIS ; RÄKOR OCH DILL . 4 - 5 port.

 


                                                   HEJSAN !

Detta är ett recept , jag fick stucket i min hand 

när jag skulle gå in i en affär .

Det var gårdagens  middag , - så himla gott !

VARSÅGODA  Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :

6 potatisar,  skalade och tunt skivade 

1 zucchini , skivad

1 rödlök , skivad

2 msk smör/margarin

1 kryddmått - krm salt

1 krm svartpeppar eller pepparmix

8 ägg

4  msk  mjölk

2 krm svartpeppar eller pepparmix

SERVERING :

200 g räkor ,  skalade

2 msk dill , finhackad 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  potatis  och  grönsaker mjuka  i  

hälften av  smöret i en stekpanna .

Salta och peppra .

Smöra en ugnsfast form med resten av 

smöret och lägg i grönsakerna .

VISPA  samman ägg, mjölk, salt och peppar 

och häll smeten över grönsakerna .

GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 25 minuter 

tills  omeletten  har  stelnat .

Strö  över räkor och finhackad dill  och

servera  genast .

LYCKA TILL !




tisdag 5 oktober 2021

KARDEMUMMAKAKA .

 


                                           HEJSAN !

DETTA  är  ett  gammaldags  recept ,  som  gjordes  mycket  

förr  om  åren ,  receptet  kommer  från  min  mormor ,  då  använde  

man sur grädde  i receptet , men på nyare tid  tar jag  gräddfil  .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  smör /margarin

2 1/2  dl  strösocker

3  ägg

4  dl  vetemjöl

2  tsk  bakpulver

1 1/2  msk  kardemumma 

2  dl  gräddfil 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR  smör och socker krämigt .

Tillsätt  äggen  ett i  taget .

Blanda  mjöl ,bakpulver + kardemumma .

Rör ner i smeten ,  Rör ner  gräddfilen 

Häll  i  formen , en 2 liters form 

smörad och bröad .

GRÄDDA  i 50  minuter  i  175 grader .

LYCKA TILL !

måndag 4 oktober 2021

KANELBULLENS DAG , -IDAG 4 OKTOBER .

 


                                          HEJSAN !


IDAG  SKA VI FIRA  KANELBULLENS DAG !

DET  blir  48  stycken  bullar .   Så himla goda mm...!

Mycket  smör är knepet med det hela , (margarin ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst,  4 1/2  dl  kall  mjölk,   1 dl  strösocker,  

1  tsk  stött  kardemumma,  12- 13  dl  vetemjöl

175 g  smör , rumstempererat ,  3/4 tsk salt

FYLLNING :

200 g  rumstempererat  smör,   1 1/4  dl  strösocker,  2 1/2  msk malen kanel.

PENSLING  & GARNERING :

1 uppvispat  ägg ,  1 1/2  dl  pärlsocker .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i mjölken .

Blanda socker, kardemumma och det mesta av mjölet + salt .

KLICKA  i smöret och arbeta samman tills degen lossnar 

från kanten på skålen .

Låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme.  Sätt ugnen på  225 grader.

FYLLNING :

DELA  degen på mitten .

Kavla ut varje del till en rektangel ca 35 x 45 cm .

Blanda och bred på fyllningen .

RULLA samman från långsidorna .

Skär i bitar och lägg i pappersformar .

Låt jäsa under bakduk 30 - 40 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg .

Strö på pärlsocker .  GRÄDDA  i mitten av ugnen 8 - 10 min.

LYCKA TILL på Kanelbullens dag !