måndag 11 oktober 2021

RÄKGRYTA MED FÄNKÅL , 4 PORT .

 


                                           HEJSAN !

Å,  vad det här var gott !  Här ska DU krydda med saffran .

Det var  KRISTIN , på arbetet  som älskade fänkål i alla former

 för att det inte skulle vara samma mat varje gång hade hon 

köpt en  påse  räkor att  blanda  i.

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

700 g räkor med skal

1 msk olivolja

1 dl vatten 

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

1 röd paprika

1 msk olivolja

0.5 g saffran

1 dl grädde

salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna  och lägg skalen i en stekpanna  med olivolja .

BRYN  skalen i några minuter och häll på vatten och låt det koka i 3 min.

SILA  buljongen och kasta skalen och spar vätskan .

Skala och finhacka lök och vitlök.

SKÄR fänkål och paprika i strimlor .

HETTA upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, fänkål 

och paprika i någon minut .

TILLSÄTT saffran ,  räkbuljongen , räkor  och grädde .

KOKA upp och smaka av med salt och peppar .

HIMLA GOTT !

och  SMAKLIG MÅLTID !


söndag 10 oktober 2021

TIPS !

 


                         TIPS  !

Mjölkdrink  med  Frukt , 1 port.

2 dl lättmjölk

1 portion frukt

1 kryddmått  vaniljessens 

1 tsk strösocker

3 - 4 iskuber

Blanda alla ingredienser utom isen i en mixer och kör tills det är slätt .

Tillsätt isbitarna en och en och kör väl mellan varje isbit .

Tack !


MOROTSGRATÄNG 4 PORT .



                                          HEJSAN  !

Återigen ,  en  MONAS  - gratäng  .

Vad ska vi göra idag ?  var frågan när vi kom till  MONAS !

Det stod  en  morotsgratäng  färdig,  för att skickas in i ugnen 

 på 200 grader,  i  40  minuter .Vi andra hackade sallad , tog 

fram rökt skinka , några köttbullar,  bacon  eller  korv .

mm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  morötter ,  300 g  potatis,  50 g  gul  lök,  1/2  dl hackad persilja

200 g ost, 1 1/2 - 2 tsk salt,  2 kryddmått  pepparmix / eller fem peppar.

1 1/4  dl  lättmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .  Skala  morötter, potatis och lök .

Finhacka löken .  RIV  morötter,  potatis, och  ost  på den grova 

sidan  på rivjärnet .

Varva  grönsaker och ost i en ugnssäker form, ett lager ost överst .

Salta och peppra mellan  lagren .  Häll på  mjölken .

GRATINERA  i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka och ytan fått

fin färg , ca  40 minuter .

SERVERA  med en god grönsallad och 25 g rökt skinka  eller

köttbullar eller bacon , eller korv .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


lördag 9 oktober 2021

KÖTTFÄRSSÅS , 2 -3 port.

 


                                HEJSAN !

Detta är en "smal" variant av köttfärssås .

Riktigt god får  jag nog säga .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g renfärs, älgfärs eller vanlig nötfärs 

200 g lök ,  röd / gul

4 tsk  vetemjöl

1 dl vatten , salt , peppar , soja

1 1/2  dl krossade tomater

8 tsk  tomat -pure'

2 krossade vitlöksklyftor .

SÅ HÄR GÖR DU :

TORRSTEK  färsen  och smula den . (utan fett )

Finhacka  löken och  torr - bryn,  den .

Blanda färsen  och  löken  med  kryddor  och  vatten .

Red  med  mjölet .  

Blanda  i  tomater  och  tomat- pure'  och vitlök .

Sjud  tills  såsen  tjocknat .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



MONAS , LINSGRYTA 2 port .

 


                                  HEJSAN !

MONAS ,  Står för den här jättegoda grytan ,...mm !

HÄR ÄR RECEPTET  :

25 g gul lök 

100 g morot 

25 g bladselleri

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1/2 - 1 tsk curry

1/2 dl röda linser (motsvarande 100 g kokta linser )

1 1/4 dl köttbuljong eller grönsaksbuljong av 1/4 tärning 

1 1/2 dl krossade tomater .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och finhacka löken .  Skala och grovriv moroten . Strimla sellerin .

Skala och krossa vitlöken .  Värm oljan i en kastrull .  

Tillsätt  lök, morot ,  selleri ,  vitlök  samt curry .

Låt det fräsa  någon  minut  under omrörning .

Lägg i linserna  och tillsätt buljongen .  LÅT  alltsammans  koka på svag 

värme  under lock  ca 10 minuter .  Tillsätt  tomaterna .

LÅT  grytan koka upp på nytt.  Smaksätt med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


HAVREPANNKAKOR MED BLÅBÄR , 2 PORTIONER .- 6 små pannkakor.

 


                                     HEJSAN !

VARSÅGODA !

Morgondagens  lunch , gör jag så här ,

HÄR ÄR RECEPTET :

60 g havregryn

2 ägg

100 g keso

1 tsk mald kanel

1/4 tsk bakpulver

50 g blåbär

1 - 2  tsk kokosolja/ rapsolja

85 g blåbär 

eventuellt lite honung .


SÅ HÄR GÖR DU :

KÖR  havregryn , ägg, keso, kanel  och  bakpulver 

i en mixer eller matberedare  till en jämn smet .

HÄLL  smeten i en bunke och rör försiktigt ner blåbären .

HETTA  upp 1 tsk  kokosolja i en stekpanna på medelvärme .

Häll 2 msk smet per pannkaka i pannan och bred ut smeten 

så att varje pannkaka är ca 1 cm tjock .

Stek pannkakorna i 3 - 4 minuter eller tills de är gyllenbruna ,

vänd  och stek i ytterligare 3 - 4 minuter .

LÄGG  upp pannkakorna på ett fat och strö över blåbären .

Ringla eventuellt över honung vid servering .


LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID  !




fredag 8 oktober 2021

PEPPARFILE', 4 personer .

 


                                            HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !  

Man  kan  inte  tro  att  det  är  sant !

Enkelt  att  göra ,  inte tusen ingredienser,  för  att  få  ihop  en  middag .

Och  med  den  jättegoda  potatisen  till - då kan  det  inte  bli  annat  än ..

mm...!   SÅ  VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  fläsk-file'

2 msk  Fem  peppar eller pepparmix

2 msk sesamfrön

1 msk smör / margarin

1/2  gurka

2 dl naturell  yoghurt

2 msk hackad  körvel

1 - 2 vitlöksklyftor, pressade

4 bakpotatisar

2 msk olivolja

salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225 grader .

PUTSA  köttet,  krydda med krossad peppar  och salt .

Strö över sesamfrön .

Bryn  köttet i smöret så den får färg runtom .

Lägg  över i ugnsform och ställ in i ugn ca 15 minuter,

tills köttet är  genomstekt .  Innertemperaturen  ska vara 70 grader.

TVÄTTA  potatisen  och skär i centimetertjocka  skivor.

Lägg  i en långpanna  med  bakplåtspapper,  ringla över  olivolja

och strö över lite salt .

Ställ in  i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills potatisen är klar.

RIV  gurkan  grovt  och blanda  med yoghurt,  hackad körvel  och

pressad  vitlök .

SERVERA  köttet med  potatisskivorna  i ett torn ,  lite sallad  och

en  rejäl  klick  av  såsen .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !