torsdag 14 oktober 2021

TIPS !

 


               TIPS  !

Smält smör med lite krondill  i en kastrull .

Låt det bli ljusbrunt och dofta härligt nötigt !

Servera  till Räkor eller Hummer .

TACK !

BRÖD i GRYTA , 1 STORT BRÖD .

 


                                           HEJSAN  !

Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet 

när vi träffades här hemma .  Vacker form och hög kant .

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g jäst

3 dl kallt vatten

1/2 dl olivolja

1/2  msk salt 

1 tsk ättikssprit (12 %)

2 msk honung

4 dl siktat dinkelmjöl 

5 - 6  dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en  degassistent .

TILLSÄTT  kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .

Rör ut jästen väl .

TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min

helst i maskin .

LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .

Arbeta degen i ca 1 minut i bunken ,  täck med bakduk 

och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .

SMÖRJ  en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.

TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .

Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten .  Tryck till väl .

Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .

Låt jäsa under bakduk i 1 timme .

SÄTT ugnen på 225 grader.  Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.

Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på .  GRÄDDA i 20 minuter .

TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .

GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter  tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .

LÅT svalna på galler under bakduk .

HIMLA GOTT BRÖD,  TILL SOPPA  eller SKALDJUR 

 - tillsammans med  lite smör och en god ost !

LYCKA TILL !


tisdag 12 oktober 2021

TIPS !

 

TIPS !

1 Portion .

1/2 burk  naturell keso , ca 125 g

1/2  dl frusna blåbär 

1 msk rostade mandelspån 


Häll upp keson i en skål och häll på blåbär .

Låt tina en liten stund och strö på torr-rostade mandelspån .

Kanske ett mellanmål .

TACK !

CHOKLADGLASS , 4 port . (nyttig ?)

 


                                             HEJSAN  !

KOLLA HÄR !

Visst är den väl nyttig ,  med  banan,kesella, kakao och mörk choklad  eller ?

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter vaniljyoghurt

1 mogen banan

1 /2 dl kesella vanilj

2 msk kakao

3 tsk maizenamjöl

100 g mörk choklad  70 %

SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT yoghurten rinna av genom en kökshandduk i en sil i kylen över natten .

Mosa  bananen .  Rör ihop kesellan  med den avrunna  yoghurten , banan 

och  kakao .  HACKA  chokladen fint och blanda ner i smeten .

Lägg plastfolie i en bakform .  Bred ut smeten och ställ in i frysen i 2 timmar.

SKIVA  upp och servera med chokladsås och färska bär .

LYCKA TILL !


MAUDS , ROSTADE ROTFRUKTER OCH FETAOST . 2 - 3 port.

 


                                                HEJSAN !

Läste i GP,  att vi slänger för mycket mat ?

Jag  kollade min grönsakslåda  och där var  potatis, lök, rödbetor , morötter, palsternacka 

och  lite av varje .

Sagt och gjort , tog upp allt sköljde och rensade , tog fram ett recept som jag gjort 

tidigare. Det här blev så himla gott !  En grönsaks rätt lite då och då får vi ha !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor

2 morötter

2 gulbetor

1 palsternacka

1 liten aubergine

4 kvistar färsk rosmarin

lite örtsalt

pepparmix

1-2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

200 g fetaost

1/2 dl pumpafrön

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader.

Skala och skär alla rotfrukter i lagom stora bitar .

Fördela dem på en ugnsplåt eller en stor vid ugnssäker form .

HACKA rosmarin fint (spara hälften till garneringen ) och 

strö över rotfrukterna tillsammans med örtsalt och pepparmix.

Häll olivolja och balsamvinäger över och blanda om ordentligt.

Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter .

STRÖ på pumpafrön  och garnera med rosmarin .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !




måndag 11 oktober 2021

RÄKGRYTA MED FÄNKÅL , 4 PORT .

 


                                           HEJSAN !

Å,  vad det här var gott !  Här ska DU krydda med saffran .

Det var  KRISTIN , på arbetet  som älskade fänkål i alla former

 för att det inte skulle vara samma mat varje gång hade hon 

köpt en  påse  räkor att  blanda  i.

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

700 g räkor med skal

1 msk olivolja

1 dl vatten 

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

1 röd paprika

1 msk olivolja

0.5 g saffran

1 dl grädde

salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna  och lägg skalen i en stekpanna  med olivolja .

BRYN  skalen i några minuter och häll på vatten och låt det koka i 3 min.

SILA  buljongen och kasta skalen och spar vätskan .

Skala och finhacka lök och vitlök.

SKÄR fänkål och paprika i strimlor .

HETTA upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, fänkål 

och paprika i någon minut .

TILLSÄTT saffran ,  räkbuljongen , räkor  och grädde .

KOKA upp och smaka av med salt och peppar .

HIMLA GOTT !

och  SMAKLIG MÅLTID !


söndag 10 oktober 2021

TIPS !

 


                         TIPS  !

Mjölkdrink  med  Frukt , 1 port.

2 dl lättmjölk

1 portion frukt

1 kryddmått  vaniljessens 

1 tsk strösocker

3 - 4 iskuber

Blanda alla ingredienser utom isen i en mixer och kör tills det är slätt .

Tillsätt isbitarna en och en och kör väl mellan varje isbit .

Tack !