TIPS !
Smält smör med lite krondill i en kastrull .
Låt det bli ljusbrunt och dofta härligt nötigt !
Servera till Räkor eller Hummer .
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
Smält smör med lite krondill i en kastrull .
Låt det bli ljusbrunt och dofta härligt nötigt !
Servera till Räkor eller Hummer .
TACK !
HEJSAN !
Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet
när vi träffades här hemma . Vacker form och hög kant .
HÄR ÄR RECEPTET :
30 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1/2 msk salt
1 tsk ättikssprit (12 %)
2 msk honung
4 dl siktat dinkelmjöl
5 - 6 dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en degassistent .
TILLSÄTT kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .
Rör ut jästen väl .
TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min
helst i maskin .
LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .
Arbeta degen i ca 1 minut i bunken , täck med bakduk
och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .
SMÖRJ en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.
TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .
Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten . Tryck till väl .
Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .
Låt jäsa under bakduk i 1 timme .
SÄTT ugnen på 225 grader. Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.
Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på . GRÄDDA i 20 minuter .
TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .
GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .
LÅT svalna på galler under bakduk .
HIMLA GOTT BRÖD, TILL SOPPA eller SKALDJUR
- tillsammans med lite smör och en god ost !
LYCKA TILL !
TIPS !
1 Portion .
1/2 burk naturell keso , ca 125 g
1/2 dl frusna blåbär
1 msk rostade mandelspån
Häll upp keson i en skål och häll på blåbär .
Låt tina en liten stund och strö på torr-rostade mandelspån .
Kanske ett mellanmål .
TACK !
HEJSAN !
KOLLA HÄR !
Visst är den väl nyttig , med banan,kesella, kakao och mörk choklad eller ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter vaniljyoghurt
1 mogen banan
1 /2 dl kesella vanilj
2 msk kakao
3 tsk maizenamjöl
100 g mörk choklad 70 %
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT yoghurten rinna av genom en kökshandduk i en sil i kylen över natten .
Mosa bananen . Rör ihop kesellan med den avrunna yoghurten , banan
och kakao . HACKA chokladen fint och blanda ner i smeten .
Lägg plastfolie i en bakform . Bred ut smeten och ställ in i frysen i 2 timmar.
SKIVA upp och servera med chokladsås och färska bär .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Läste i GP, att vi slänger för mycket mat ?
Jag kollade min grönsakslåda och där var potatis, lök, rödbetor , morötter, palsternacka
och lite av varje .
Sagt och gjort , tog upp allt sköljde och rensade , tog fram ett recept som jag gjort
tidigare. Det här blev så himla gott ! En grönsaks rätt lite då och då får vi ha !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor
2 morötter
2 gulbetor
1 palsternacka
1 liten aubergine
4 kvistar färsk rosmarin
lite örtsalt
pepparmix
1-2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
200 g fetaost
1/2 dl pumpafrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skär alla rotfrukter i lagom stora bitar .
Fördela dem på en ugnsplåt eller en stor vid ugnssäker form .
HACKA rosmarin fint (spara hälften till garneringen ) och
strö över rotfrukterna tillsammans med örtsalt och pepparmix.
Häll olivolja och balsamvinäger över och blanda om ordentligt.
Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter .
STRÖ på pumpafrön och garnera med rosmarin .
SMAKLIG MÅLTID
och LYCKA TILL !
HEJSAN !
Å, vad det här var gott ! Här ska DU krydda med saffran .
Det var KRISTIN , på arbetet som älskade fänkål i alla former
för att det inte skulle vara samma mat varje gång hade hon
köpt en påse räkor att blanda i.
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
700 g räkor med skal
1 msk olivolja
1 dl vatten
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 röd paprika
1 msk olivolja
0.5 g saffran
1 dl grädde
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna och lägg skalen i en stekpanna med olivolja .
BRYN skalen i några minuter och häll på vatten och låt det koka i 3 min.
SILA buljongen och kasta skalen och spar vätskan .
Skala och finhacka lök och vitlök.
SKÄR fänkål och paprika i strimlor .
HETTA upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, fänkål
och paprika i någon minut .
TILLSÄTT saffran , räkbuljongen , räkor och grädde .
KOKA upp och smaka av med salt och peppar .
HIMLA GOTT !
och SMAKLIG MÅLTID !
TIPS !
Mjölkdrink med Frukt , 1 port.
2 dl lättmjölk
1 portion frukt
1 kryddmått vaniljessens
1 tsk strösocker
3 - 4 iskuber
Blanda alla ingredienser utom isen i en mixer och kör tills det är slätt .
Tillsätt isbitarna en och en och kör väl mellan varje isbit .
Tack !