lördag 16 oktober 2021

MONAS , SNABBA KRYDDÄPPELKAKA .

 


                                          HEJSAN  !

  Min goda vän  MONAS undrade ,  - sockerkaka är ju sockerkaka ,  

kan jag lägga i äpple , eller någon krydda , äpple smakar inte så mycket ,

resonerar MONAS.  Jag får prova mig fram . ..!

Kanel och ingefära ger en härligt kryddig smak till äpplena .

En kaka för den som har bråttom ,  men ändå vill ha något hembakat 

till kaffe eller te .


HÄR  ÄR  RECEPTET  :

3 dl vetemjöl

1 1 /2 tsk bakpulver

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk ingefära 

1/2 tsk kanel

75 g smör /margarin

1 1/2 dl  kaffegrädde eller gräddmjölk

3 - 4 äpplen .


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en skål .

Arbeta in matfettet så att det blir smuligt.

Tillsätt grädden och arbeta hastigt ihop till en deg , som 

hälls i smord, bröad  rund  form , ca  22 cm i diameter .

KÄRNA  ur äpplena ,  dela dem mitt itu  och skär skivor .

Ställ dem på kant i degen .

STRÖ över lite socker och lägg på några små smörklickar .

GRÄDDA i 225 - 250 grader ca 20 minuter .

Låt kakan svalna något innan den lossas ur formen .

LYCKA TILL !



fredag 15 oktober 2021

KNAPRIGA KYCKLINGBRÖST , 1-2 PORT.

 


                                                 HEJSAN  !

i förra veckan gjorde vi den här rätten ,  så nu är det dags igen - himla gott och knaprigt .

det serverades med små citronklyftor och en fräsch  sallad,  med kokt brysselkål . ...mm !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 - 100 g  grillat  kycklingbröst 

skinn- och benfritt 

3 msk osötat ströbröd

2 -3 tsk parmesanost 


SÅ HÄR GÖR DU :

UGN :  225 grader .   Lägg kycklingbitarna på en bit aluminiumfolie .

Blanda samman ströbröd och parmesanost .

STRÖ  blandningen över kycklingbitarna och grädda i 10 minuter  eller

tills  ytan blivit  knaprigt  brun .

SERVERAS ;  med  små citronklyftor och en fräsch sallad , med kokt brysselkål.

mm...! så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

(om Du vill kan Du ta lite yoghurt  till , smaksatt med lite curry ) .



torsdag 14 oktober 2021

TIPS !

 


               TIPS  !

Smält smör med lite krondill  i en kastrull .

Låt det bli ljusbrunt och dofta härligt nötigt !

Servera  till Räkor eller Hummer .

TACK !

BRÖD i GRYTA , 1 STORT BRÖD .

 


                                           HEJSAN  !

Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet 

när vi träffades här hemma .  Vacker form och hög kant .

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g jäst

3 dl kallt vatten

1/2 dl olivolja

1/2  msk salt 

1 tsk ättikssprit (12 %)

2 msk honung

4 dl siktat dinkelmjöl 

5 - 6  dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en  degassistent .

TILLSÄTT  kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .

Rör ut jästen väl .

TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min

helst i maskin .

LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .

Arbeta degen i ca 1 minut i bunken ,  täck med bakduk 

och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .

SMÖRJ  en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.

TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .

Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten .  Tryck till väl .

Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .

Låt jäsa under bakduk i 1 timme .

SÄTT ugnen på 225 grader.  Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.

Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på .  GRÄDDA i 20 minuter .

TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .

GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter  tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .

LÅT svalna på galler under bakduk .

HIMLA GOTT BRÖD,  TILL SOPPA  eller SKALDJUR 

 - tillsammans med  lite smör och en god ost !

LYCKA TILL !


tisdag 12 oktober 2021

TIPS !

 

TIPS !

1 Portion .

1/2 burk  naturell keso , ca 125 g

1/2  dl frusna blåbär 

1 msk rostade mandelspån 


Häll upp keson i en skål och häll på blåbär .

Låt tina en liten stund och strö på torr-rostade mandelspån .

Kanske ett mellanmål .

TACK !

CHOKLADGLASS , 4 port . (nyttig ?)

 


                                             HEJSAN  !

KOLLA HÄR !

Visst är den väl nyttig ,  med  banan,kesella, kakao och mörk choklad  eller ?

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter vaniljyoghurt

1 mogen banan

1 /2 dl kesella vanilj

2 msk kakao

3 tsk maizenamjöl

100 g mörk choklad  70 %

SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT yoghurten rinna av genom en kökshandduk i en sil i kylen över natten .

Mosa  bananen .  Rör ihop kesellan  med den avrunna  yoghurten , banan 

och  kakao .  HACKA  chokladen fint och blanda ner i smeten .

Lägg plastfolie i en bakform .  Bred ut smeten och ställ in i frysen i 2 timmar.

SKIVA  upp och servera med chokladsås och färska bär .

LYCKA TILL !


MAUDS , ROSTADE ROTFRUKTER OCH FETAOST . 2 - 3 port.

 


                                                HEJSAN !

Läste i GP,  att vi slänger för mycket mat ?

Jag  kollade min grönsakslåda  och där var  potatis, lök, rödbetor , morötter, palsternacka 

och  lite av varje .

Sagt och gjort , tog upp allt sköljde och rensade , tog fram ett recept som jag gjort 

tidigare. Det här blev så himla gott !  En grönsaks rätt lite då och då får vi ha !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor

2 morötter

2 gulbetor

1 palsternacka

1 liten aubergine

4 kvistar färsk rosmarin

lite örtsalt

pepparmix

1-2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

200 g fetaost

1/2 dl pumpafrön

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader.

Skala och skär alla rotfrukter i lagom stora bitar .

Fördela dem på en ugnsplåt eller en stor vid ugnssäker form .

HACKA rosmarin fint (spara hälften till garneringen ) och 

strö över rotfrukterna tillsammans med örtsalt och pepparmix.

Häll olivolja och balsamvinäger över och blanda om ordentligt.

Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter .

STRÖ på pumpafrön  och garnera med rosmarin .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !