måndag 18 oktober 2021

ROTMOS MED RIMMAD FLÄSKLÄGG, 4 pers.

 

                                     HEJSAN !

Det här med rimmad fläsklägg ,  köper jag aldrig 

 vi köper alltid köttkorv,  kokas i vatten som täcker korven 

och  5 kryddpepparkorn + 1 lagerblad ,  koka 20 minuter .

mm..himla gott !

Receptet är med fläsklägg .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 rimmad fläsklägg  (1 1/4 kg )

2 - 2 1 /2 liter kokande vatten

1 gul lök

1 morot

6 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn 

1 lagerblad

ROTMOS :

ca 7 hg kålrot

2 morötter

5 potatisar

ca 1 1/2 dl buljong - från köttet 

salt, peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ köttet och lägg det i en gryta .

Häll det kokande vattnet över så det täcker köttet .

Låt det koka upp .

SKALA  lök och morot och skär det i bitar .

Lägg ner det i grytan tillsammans med kryddorna .

Sjud köttet mört i ca 1 1/2 timma (prova med sticka )

SKALA kålrötter och morot till rotmoset och lägg dem i en gryta .

Häll över vattnet så det knappt täcker rotfrukterna , tillsätt 1 tsk salt .

Låt det koka ca 20 minuter på svag värme , under lock .

SKALA under tiden potatisen och skär dem i bitar .

Lägg ner det i grytan och koka ytterligare  ca 20 min.eller tills allt är mjukt.

Häll av kokspadet . (spara spadet till rotmoset )

MOSA rotfrukterna och späd med buljongen.  Smaka av med salt och peppar .

SKÄR  köttet i skivor och bjud rotmos till . 

Strö över klippt persilja .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MONAS , KAFFEKAKOR , 32 ST .

 


                                              HEJSAN  !

DETTA  är  en  lättbakad  lite  annorlunda  kaka  

som  får  fin  smak  av  kaffe  blandat med choklad .

MONAS står för receptet .

HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl vetemjöl , 

1 dl strösocker

2 tsk snabbkaffe - pulver 

250 g smör / margarin

DEKORATION :  100 g mörk choklad 

UGN  200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

KÖR  samtliga  ingredienser  i  en  matberedare  tills 

en  degboll  bildas .  DELA degen  i  2  delar.

Kavla  ut  till  2 runda kakor  4 - 5 mm tjocklek .

Använd  en  mattallrik  som  mall .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  5   min.  Ta ut kakorna .

SKÄR de halvgräddade kakorna i 16 tårtbitar .

Grädda ytterligare  5 min.  Låt  kakorna  svalna .

SMÄLT chokladen i vattenbad .  Doppa ner basen av  trekanten

i choklad .  LÄGG dem sedan på bakplåtspapper att stelna .

LYCKA TILL !










lördag 16 oktober 2021

MONAS , SNABBA KRYDDÄPPELKAKA .

 


                                          HEJSAN  !

  Min goda vän  MONAS undrade ,  - sockerkaka är ju sockerkaka ,  

kan jag lägga i äpple , eller någon krydda , äpple smakar inte så mycket ,

resonerar MONAS.  Jag får prova mig fram . ..!

Kanel och ingefära ger en härligt kryddig smak till äpplena .

En kaka för den som har bråttom ,  men ändå vill ha något hembakat 

till kaffe eller te .


HÄR  ÄR  RECEPTET  :

3 dl vetemjöl

1 1 /2 tsk bakpulver

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk ingefära 

1/2 tsk kanel

75 g smör /margarin

1 1/2 dl  kaffegrädde eller gräddmjölk

3 - 4 äpplen .


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en skål .

Arbeta in matfettet så att det blir smuligt.

Tillsätt grädden och arbeta hastigt ihop till en deg , som 

hälls i smord, bröad  rund  form , ca  22 cm i diameter .

KÄRNA  ur äpplena ,  dela dem mitt itu  och skär skivor .

Ställ dem på kant i degen .

STRÖ över lite socker och lägg på några små smörklickar .

GRÄDDA i 225 - 250 grader ca 20 minuter .

Låt kakan svalna något innan den lossas ur formen .

LYCKA TILL !



fredag 15 oktober 2021

KNAPRIGA KYCKLINGBRÖST , 1-2 PORT.

 


                                                 HEJSAN  !

i förra veckan gjorde vi den här rätten ,  så nu är det dags igen - himla gott och knaprigt .

det serverades med små citronklyftor och en fräsch  sallad,  med kokt brysselkål . ...mm !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 - 100 g  grillat  kycklingbröst 

skinn- och benfritt 

3 msk osötat ströbröd

2 -3 tsk parmesanost 


SÅ HÄR GÖR DU :

UGN :  225 grader .   Lägg kycklingbitarna på en bit aluminiumfolie .

Blanda samman ströbröd och parmesanost .

STRÖ  blandningen över kycklingbitarna och grädda i 10 minuter  eller

tills  ytan blivit  knaprigt  brun .

SERVERAS ;  med  små citronklyftor och en fräsch sallad , med kokt brysselkål.

mm...! så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

(om Du vill kan Du ta lite yoghurt  till , smaksatt med lite curry ) .



torsdag 14 oktober 2021

TIPS !

 


               TIPS  !

Smält smör med lite krondill  i en kastrull .

Låt det bli ljusbrunt och dofta härligt nötigt !

Servera  till Räkor eller Hummer .

TACK !

BRÖD i GRYTA , 1 STORT BRÖD .

 


                                           HEJSAN  !

Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet 

när vi träffades här hemma .  Vacker form och hög kant .

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g jäst

3 dl kallt vatten

1/2 dl olivolja

1/2  msk salt 

1 tsk ättikssprit (12 %)

2 msk honung

4 dl siktat dinkelmjöl 

5 - 6  dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en  degassistent .

TILLSÄTT  kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .

Rör ut jästen väl .

TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min

helst i maskin .

LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .

Arbeta degen i ca 1 minut i bunken ,  täck med bakduk 

och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .

SMÖRJ  en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.

TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .

Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten .  Tryck till väl .

Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .

Låt jäsa under bakduk i 1 timme .

SÄTT ugnen på 225 grader.  Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.

Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på .  GRÄDDA i 20 minuter .

TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .

GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter  tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .

LÅT svalna på galler under bakduk .

HIMLA GOTT BRÖD,  TILL SOPPA  eller SKALDJUR 

 - tillsammans med  lite smör och en god ost !

LYCKA TILL !


tisdag 12 oktober 2021

TIPS !

 

TIPS !

1 Portion .

1/2 burk  naturell keso , ca 125 g

1/2  dl frusna blåbär 

1 msk rostade mandelspån 


Häll upp keson i en skål och häll på blåbär .

Låt tina en liten stund och strö på torr-rostade mandelspån .

Kanske ett mellanmål .

TACK !