fredag 22 oktober 2021

MITT MÖRKA SNABB-BRÖD, 2 BRÖD .

 

                                      HEJSAN  !

Detta är ett mörkt och saftigt bröd  som bakas med bikarbonat .

Om  Du förvarar  brödet i  tättslutande  påse  så  håller  det sig längre .

mm...!  så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl solroskärnor

1 dl vetekross

1 dl rågkross

1 dl vetekli

1 dl linfrö

1 msk salt

5 dl siktat  Dinkelmjöl

5 dl Dinkelmjöl, fullkorn

2 msk bikarbonat

1 liter standardmjölk

1/2  dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

Blanda samman samtliga torra ingredienser 

i en stor bunke eller i en rymlig matberedare .

Blanda ordentligt .

TILLSÄTT  filmjölken  och sirapen .  Blanda .

Degen ska vara lös .

SMÖRJ och bröa 2 formar ca 1 1/2 liter vardera 

och häll smeten i formarna .

GRÄDDA  i nedre delen av ugnen ca 45 minuter ,

täck över bröden med ugnsfolie  och grädda ytterligare

40 - 45  minuter .   Känn med sticka .

LYCKA  TILL !

MINA, HÄRLIGT GODA MORGONBULLAR , 20 ST.

 


                            HEJSAN  !

DET  DOFTAR NYBAKAT !

SÅ  gott  att  sätta  sig  ner,  med  en kopp  kaffe eller  te

och  njuta  av  dessa  bullar ,  med  DITT  pålägg .


HÄR ÄR RECEPTET :
5  dl  vatten 

50  g  jäst

2 tsk salt

ca  1 liter  LANTVETEMJÖL 

2 -3  dl  vetekli

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  vattnet  till 37  grader ,  fingervarmt .

Smula  jästen  i  en  degbunke  och  rör  ut  den  med  lite 

av  den  finger-varma   vätskan .

Tillsätt  resten  av  vattnet ,  salt,  vetekli  och  det  mesta  av  mjölet .

ARBETA  ihop  degen  och  ställ  att  jäsa  med  en  bakduk  över .

Jäs  i  ca  1  timme .

Arbeta  degen  på  bakbordet  med  resten  av  mjölet .

Dela  degen  i 20  lika stora delar som formas till runda bullar .

Lägg  dem på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa i 30 minuter.

GRÄDDA  i  225  graders  ugnsvärme  i ca  15  minuter .

LYCKA  TILL !


torsdag 21 oktober 2021

LÄCKRA LUNCHSALLADEN PÅ SMÖRGÅS , 1 PORTION.

 


                                    HEJSAN  !

VARSÅGODA  att smaka  denna goda macka,  som blev till igår !

mm...!  Riktigt god vill jag säga !  Vad  tycker  DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g mjukt bröd,  gärna grovt

2  stora salladsblad

1 hårdkokt hackat ägg

60 g tonfisk , i vatten

3 msk kesella

2 tsk stark ketchup 

1 msk  mycket finhackad purjo

1 msk klippt dill

1/2 kryddmått pepparmix

SERVERING :

100 g  tomat -skivad 

25 - 50 g alfalfa groddar 

citron och dill

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  salladsbladen  på  brödet  som  inte  behöver  smöras  extra .

MOSA  ihop  ägg  och  tonfisk  med  kesella ,  stark  ketchup,

nålfint hackad  purjo,  dill  och  peppar .

LÄGG  blandningen  på  salladen .  LÄGG  till  tomat  i skivor,

groddar , citron  och  dill.

EN  snabb  smörgås  som  passar  bra i  lunchboxen .

Komplettera  gärna  med  en  frukt,  t ex  ett päron .


LYCKA TILL !


HEMGJORT SMÖR , CA 1 DL .

 


                                    HEJSAN  !

Har  DU  gjort  hemgjort  smör  någon  gång ?  Det är enkelt att göra själv .

Nu  var  det längesen , men när  barnen var små ,  då hände det då och då !

HÄR ÄR RECEPTET :

3  dl  ekologisk  vispgrädde

flingsalt 

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  grädden  med  elvisp  tills  det  bildas  

en  smörklump  med  vätska  separat  ca  10 min.

HÄLL  av  vätskan .

Skölj  och  krama  smöret  i  iskallt  vatten  några

gånger  tills  vattnet  blir  klart .

SMAKSÄTT  med  flingsalt  och  förvara  i  kylskåp .


ALL  LYCKA  TILL !



GRÖNKÅLS - OCH OSTPAJ , 4 PERSONER.

 


                                      HEJSAN !

Om  Ni bara visste,  vad god  den här pajen är ?

Ni  måste  smaka ! mm.. !

VARSÅGODA 

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g grönkål

1 purjolök

100 g prästost, riven

5 ägg

4 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 krm  = kryddmått ,  svartpeppar

+ lika mycket  paprikapulver 

GARNERING:  Grönkål

SERVERING :

sallad  och  kallskuret  eller  rökt lax 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .

REPA  grönkålen  och  skär  purjolöken i "stavar ".

Förväll  allt  i  lättsaltat  vatten  i  5  minuter .

Låt  rinna  av  väl  i  durkslag  och  lägg  sedan  

grönsakerna  i  en  smord  ugnsform .

Strö  över  riven  ost .

VISPA  ihop  ägg, grädde, salt  och  peppar  och

häll  blandningen  i  ugnsformen .

Pudra  över  paprikapulver.  (eller rökt paprikapulver ) så himla gott !

GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  ca  25  minuter,

tills  pajen  har  stannat  och  allt  fått  fin  färg .

GARNERA  med  grönkål  och  servera  pajen  ljummen .

Ni ångrar Er inte !

LYCKA  TILL !

MARINERAT KYCKLINGBRÖST MED KIWI -SALLAD , 4 PERSONER.

 


                                             HEJSAN !

VÄRLDENS  SUNDASTE  FRUKT !   - sägs det  om  KIWIFRUKT .

KIWINS  innehåll  av det  immunförsvarsstärkande C- vitaminet 

är  superhögt .  DU  kan  bara  frossa , om  DU  älskar kiwi  !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 kyckling-fileer

1 dl teriyaki-sås 

100 g  MACHE -sallad

4 gröna  kiwifrukter 

DRESSING :

2  msk  olivolja

1 msk vitvinsvinäger

liten  schalottenlök

Havssalt

Svartpeppar eller pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG KYCKLINGBRÖSTFILE'ERNA 

i teriyakisås  och låt stå och dra i kylskåp 

i minst 6 timmar .

STEK sedan kycklingen  på  båda  sidorna  i  en  teflonpanna 

i  den  marinad  som  sitter  kvar  på  kycklingen .

STEK  dem  först på  hög  värme  på  båda  sidorna,  häll  nu  

på  resten  av  marinaden  och  låt  kycklingen  puttra  färdigt

 på  medelvärme  ca  7  minuter  på  varje  sida .

SKÖLJ  sallad  och  skala och  skär  kiwifrukterna  i  klyftor .

Gör  dressingen av  olja,  vinäger,  finhackad  schalottenlök,

salt,  svartpeppar eller pepparmix .

SKÄR  kycklingen  i  halv-tjocka  skivor  och  lägg  upp  dem

med  sallad  och  kiwi .

Häll  slutligen  på  dressingen .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



onsdag 20 oktober 2021

KÖTTGRYTA MED ÄPPLEN , 4 port .

 


                                            HEJSAN  !

Inte har man någon lust att gå ut , när det stormar och regnar  så !

Då vill man  bara  vara  inne  och  äta  något  gott .


Så VARSÅGODA  att  laga denna  goda  gryta !

Det är en perfekt  rätt att bjuda på  som  bara  blir  godare

om  DU  gör  den en  dag i förväg .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket tärnat bacon, 140 g

600 g  grytbitar  eller  fransyska  skuren i  bitar 

2 msk smör / margarin, 1 vitlöksklyfta  salt, peppar

2 msk vetemjöl ,  3 - 5 dl köttbuljong,  1 tärning

2 1/2 - 4 dl rött-vin  eller matlagningsvin

8 schalottenlökar

2 lagerblad 

3 dl rensade kantareller

2 röda  äpplen 

1 tsk torkad  timjan 

DEKORATION :   Färsk timjan .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BRYN  baconet lätt i stekpanna ,  lägg över på ett separat fat .

Bryn  grytbitarna i smör tillsammans med pressad vitlök .

Salta  och  peppra .  Pudra  över  mjölet  och  rör  om .

TILLSÄTT  buljong och vin ,  börja  med  den  mindre  mängden ,

skalade schalottenlökar  och  lagerblad .  LÅT  grytan  puttra  på

svag  värme  i  1 1/2 - 2  timmar .  SPÄD  med mer buljong  och

vin  under  tiden .

STEK  kantarellerna i smör ,  ställ  åt  sidan .

SKÄR  äpplena  i  bitar  och  tillsätt dem  tillsammans med  timjan .

Häll  över  bacon  och  kantareller ,  låt  puttra  ytterligare 15  minuter.

Smaka  av  med  salt  och  peppat . Dekorera  med  färsk  timjan .

BJUD  gärna  kokt  potatis  till , ..mm !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !