måndag 25 oktober 2021

MINUTGLASS , 3 - 4 PORT.

 


                                      HEJSAN  !

På en kurs en gång i tiden  år 2000 ,  fick  vi alla deltagare  

göra en glass,  på  detta  sätt !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl frysta bär - svarta vinbär,  hallon,  jordgubbar,  blåbär

2 dl  mild yoghurt

2 msk florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bären  i  en  matberedare  och  häll  sedan 

ner  yoghurt  och florsocker .

De frysta  bären  gör  att  det  blir  glasskonsistens .

LÄGG  upp  glassen  i  portionsskålar-  eller  glas

Servera omedelbart .

Gott,  smalt  och  snabblagat  !

VARSÅGODA !


SNABB - BRÖD MED NÖTTER FRÖER OCH FRUKT , 2 LIMPOR .

 


                                           HEJSAN !


Detta brödet är gott till frukost och  till  mellanmål,

hållbart om Du förvarar det lufttätt .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl grahamsmjöl

1 dl grovt rågmjöl

1 msk salt

1 msk bakpulver

ca 10 dl vetemjöl

1 dl russin

12 torkade aprikoser, klippta

1 dl hackade valnötter

1 dl hackade hasselnötter (kan uteslutas)

1/2 dl linfrö

3 dl solrosfrön

5 dl standardfilmjölk

5 dl vatten

1 dl mörk sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

Blanda samman grahamsmjöl, rågmjöl, salt och bakpulver

med halva mängden vetemjöl i en degbunke .

Vänd ner frukten, hackade nötter och frön, blanda noga .

TILLSÄTT filmjölk och vatten samt mörk sirap .

Tillsätt resten av vetemjölet i  smeten, men bara tills  den är

lagom kladdig , degen ska vara mer kladdig än vanlig deg .

SMÖRJ och bröa två stycken formar ca 1 1/2  liter vardera .

Häll smeten  i formarna  och  grädda  i  nedre  delen av  ugnen 

ca  50 minuter.    Känn  med  sticka ,  de  ska  vara  lite  lätt  

kladdiga  i  mitten .

Så himla goa !

LYCKA TILL !

LAX I UGN MED SPARRIS OCH OLIVER , 4 PORT .

 


                                                     HEJSAN !


Det här blev lite "Du tar vad Du har "

när det gäller sparris och oliver, men , 

det blev väldigt gott,  så det får jag göra igen !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g skinnfri  laxfile'

400 g grön sparris

4 msk olivolja

400 g små kvisttomater,

t ex  ROMANTICA

30 g svarta oliver

25 g parmesanost

flingsalt

svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

LÄGG laxen i en ugnsfast form .  Skär bort de nedersta 

träiga delarna på sparrisen och lägg den ansade sparrisen

i formen tillsammans med laxen .

Tillsätt även tomater och oliver.  Ringla olja över .

Stek i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är klar .

RINGLA  lite extra olja över grönsakerna ,  strö på 

flingsalt och hyvla över parmesan .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

söndag 24 oktober 2021

KYCKLINGWOK MED CASHEWNÖTTER, 4 port.

 


                                           HEJSAN  !

Det här är ruskigt gott !

Något som jag gjort emellanåt .

Med mycket grönsaker , svamp , cashewnötter, färsk ingefära

vitlöksklyftor....!

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile'

400 g vitkål

300 g broccoli

250 g morötter

200 g shiitakesvamp

1 bit färsk ingefära (5 cm )

2 vitlöksklyftor, pressade

100 g orostade cashewnötter

4 ms rapsolja

SOJA OCH SESAM - SÅS :

3 msk soja-sås

2 tsk flytande honung

2 tsk risvinäger

1 msk sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR kycklingen i bitar .

Strimla vitkålen, skär broccolin i små buketter

och skala  och skär morötterna i tunna stavar .

Dela svamparna och skala och finhacka ingefäran.

BLANDA  alla ingredienserna till såsen 

VÄRM  2 msk olja i en stekpanna, tillsätt  vitlök

och ingefära samt  kyckling och stek tills 

kycklingen är genomstekt .

Lyft bort kycklingen från pannan .

VÄRM ytterligare 2 msk olja i stekpannan  och 

lägg i resten av grönsakerna ,  fräs tills de mjuknat något.

Tillsätt såsen, kycklingen och nötterna ,  rör om och värm

allt tillsammans .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



KYCKLINGGRYTA MED SPENAT OCH GRÖNSAKER , 4 PORT.

 


                                                HEJSAN  !


DET  här är nyttigt  och  lättlagat  !

Så här har jag gjort,   mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g tunnskivad kyckling-file'

salt och svartpeppar

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör /margarin

450 g fryst hackad spenat

1 kycklingbuljongtärning

2 dl grädde

1 röd paprika

125 g minimajs

150 g haricots verts 

SÅ HÄR GÖR DU :

KRYDDA kycklingskivorna med salt och peppar .

Skala och skiva lök och finhacka vitlök .

HETTA upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen .

Tillsätt lök och vitlök och stek någon minut .

Lägg ner spenaten  och smula i buljongtärningen .

HÄLL på grädde och låt koka 10 minuter.

Skiva paprikan och blanda ner paprika, minimajs 

och haricots verts .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


STEKT FISK MED TOMATSÅS , 2 PERSONER

 


                                     HEJSAN !

Nu  ska vi laga fisk igen ,   gärna den här,  med  torsk  eller sej .

För att den är så  smakrik , tycker jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  sej

2 tsk vetemjöl

1 kryddmått  salt

1/2 kryddmått pepparmix

50 g gul  lök

2 tsk smör/margarin

1 1/2  dl  krossade  tomater

1/2 tsk körvel

2  tsk  pressad citronsaft  eller vitt vin


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  vetemjöl, salt och peppar på en tallrik .

Vänd  fisken i blandningen .

Skala och hacka löken .

Fräs den mjuk i 1/2 tsk smör i en kastrull på ganska 

svag värme .

TILLSÄTT  tomater, körvel och citronsaft eller vitt vin .

Låt såsen koka på svag värme i 8 - 10 minuter .

STEK fisken i resten av smöret i en fettsnål stekpanna 

på medelstark värme i 2 - 3 minuter på varje sida .


SERVERA  fisken med såsen och 75 g kokt potatis 

eller 1 1/2 dl kokt ris . + de grönsaker som DU gillar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 23 oktober 2021

SPENATTORSK; 2 PERSONER.

 


                             HEJSAN !

mm...!  vad gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g  torskfile'

300 g  spenat

salt, pepparmix

1/2 - 1 vitlöksklyfta

2 msk riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225  grader .

Skiva  fisken i  tunna  skivor .

Lägg  den  skivade  spenaten  i  en  ugnsfast  form .

Lägg  fiskskivorna  ovanpå .

Smaksätt  med  salt,  peppar  och  pressad  vitlök .

GRÄDDA  i  ugn i  ca  15  minuter.

Strö  över  den  rivna  osten  och  grädda i ytterligare 

10  minuter,  eller  tills  osten  har  fått  fin  färg .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !