fredag 29 oktober 2021

SMÖGENSOPPA , 4 PORT .

  

              

                                  HEJSAN  !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  torsk -file

600 g  räkor  med  skal

5  schalottenlökar

1  burk  hela  tomater

7  dl  fiskbuljong

1 1/2  dl  torrt   vitt  vin eller citronsaft

2  dl  kräm fraiche

1/2  tsk  timjan

hackad  dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  torsken i  mindre  bitar  och  skala  räkorna .

Skala  lökarna  och  skär  dem  i  klyftor,  fräs  dem 

i  en  kastrull .

TILLSÄTT  tomater  med  spad,  fiskbuljong,  vin 

och  timjan .

Låt  allt  puttra  på  svag  värme  ca  15  minuter  och

smaka  av .

Lägg  i  räkorna  och  låt  allt  bli  varmt  men  inte koka,

strö  över  dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MIN SVAMPSOPPA MED BACONTOPP , 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN  !


DET HÄR ÄR EN JÄTTEGOD  SOPPA  PÅ EGENHÄNDIGT 

 PLOCKADE  CHAMPINJONER .  RIKTIGT  SMARRIG  !


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

300 g  färska champinjoner

1 msk vetemjöl

10 dl vatten 

2 hönsbuljongtärningar 

2 1/2  dl  matlagningsgrädde

1 msk  kinesisk soja 

salt och peppar

1 paket tärnad bacon 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  finhacka  lök  och  vitlök .

Ansa  och  skiva  svampen .

Fräs  lök  och  svamp  i  lite  matfett 

några  minuter  i  en  kastrull .

STRÖ  över  mjölet  och  rör  om .

Späd  med  vatten  och  matlagningsgrädde.

Tillsätt buljongtärningar  och  soja .

Låt  soppan  koka  på  svag  värme  ca 15 minuter.

Rör  då  och  då  i  soppan .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

KNAPER - Stek  baconet  och  låt  det  rinna  av  

på  hushållspapper .

Toppa  soppan  med  bacon  och  solrosskott .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

FÄRGRIK KASSLERGRYTA , 4 PORTIONER

 


                                                   HEJSAN !

Det här är inte dumt , så himla gott 

med både gul lök,morötter , röd paprika ,broccoli...

och lite till ... .

HÄR ÄR RECEPTET :

600 g benfri kassler

2 gula lökar

3 morötter

1 röd paprika

150 g broccoli buketter

1 squash

3 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 dl  kräm fraiche

1/3 tub  riven pepparrot  ca 90 g

ca  10 rädisor

ärtskott


SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR köttet i tärningar  och bryn dem  lätt i lite matfett.

Lägg över  dem  i  en  gryta .

SKALA  och skär  löken i klyftor .

Skala och skär morötterna i slantar .  

Kärna  ur  och  strimla  paprikan .

Ansa  och  skär  squashen  i  tärningar .

FRÄS  lök  och  morötter i  lite  matfett tills 

löken  är  mjuk  och  glansig .  Lägg  det  över i grytan .

TILLSÄTT  vatten,  buljongtärning  och  kräm fraiche.

Låt grytan  puttra  under  lock ca  10  minuter .

TILLSÄTT  paprika ,  squash  och  broccoli .

Låt  grytan koka i  ytterligare  ca  5  minuter  på svag värme .

ANSA  och  skiva  rädisorna .

Smaka av  grytan  med  riven  pepparrot,  lägg ner  rädisorna 

och  låt  dem  bli  varma  .

STRÖ över  ärtskott .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !


torsdag 28 oktober 2021

MIN ELEGANTA LAX MED SPÄNNANDE MIX, 4 PORTIONER.

 


                                    HEJSAN !

Smaka  på det här !   mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skivor lax - File' ca 500 g

1 msk olivolja

salt, chilipeppar

1 röd grapefrukt 

1 avokado

2 msk olivolja 

UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  laxen i en form, pensla med olivolja 

och krydda med salt och aningen chilipeppar.

Ställ in formen i ugnen ca 10 - 15 minuter .

SKALA  grapefrukten, skär bort det vita och

skär sedan ut skinnfria klyftor.  Lägg dem i en skål .

Pressa saften ur resten av frukten (använd händerna !)

SKALA och dela avokadon, skär den i skivor och lägg

ner dem i grapefruktskålen .  Rör ner 2 msk olivolja .

TA  laxen ur ugnen, servera med grapefrukt och 

avokado-mix , couscous och sallad  .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



GRATINERAD ZUCCHINI , 4 PERSONER .

 


                                              HEJSAN  !

Vad säges om detta !

Serveras  som självständig rätt eller som tillbehör  till kötträtter .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 - 4 röda och gula lökar 

400 g zucchini (ca 4 st)

3 - 4  tomater

2 msk smör /margarin

1 tsk salt

1 1 /2  dl riven ost ( gärna västerbottenost )


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  lök och zucchini  i  skivor .

Skär tomaterna i klyftor .

Fräs lök och  zucchini  ca 5 min i matfettet .

Tillsätt  tomaterna .

HÄLL  blandningen på  ett smort ugnssäkert fat .

Strö  över  osten .

GRATINERA i ugnen vid  200 grader  ca 20 minuter,

tills  osten är  gyllenbrun .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

KARDEMUMMA KNUTAR, ca 50 ST.

 


                                          HEJSAN !

Vetebröd  smaksatt  med  kardemumma .

Det  vackra  ut-bakningssättet  är enda dekoration .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma 

ca  1 1/2  liter  vetemjöl

PENSLING ;   Smält smör + lite vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .  SMÄLT smöret i en kastrull ,

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ,  37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör om tills den är löst .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma  och nästan allt mjölet .

Arbeta  degen smidig .  LÅT degen jäsa  30 - 40 minuter .

ARBETA upp degen på mjölat bakbord .

Trilla  ut den till smala  rullar,  30 - 40 cm  långa .

Forma  sedan en ögla  med två  långa  ändar,  stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån  i öglan så att ytterligare två öglor bildas .

JÄS  knutarna 50 - 60 minuter . GRÄDDA  i  250 - 275 grader  6 -8 min.

Pensla  med  smält  smör  +  lite vatten .

DEGEN  kan också bakas  ut  till  snurror  och  längder .


TREVLIG  LUCIA  och  GOD JUL !

                             


onsdag 27 oktober 2021

PASSIONS - RUTOR , 16 ST .

 


                                             HEJSAN  !

De  smakrika  passionsfrukterna  ger  de här  kakorna  

en ljuvlig  doft och smak .  Så underbart goda,  man njuter

för varje tugga !  mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

4 dl vetemjöl

2 msk florsocker

200 g smör /margarin

2 msk kallt vatten .

PASSIONS - SMÖRKRÄM :

1 1 /2 dl strösocker

1 1 /2  dl vatten

1 1/2 msk citronsaft

6 äggulor

300 g smör

3 - 4 passionsfrukter

UGN : 175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  mjöl och florsocker i en skål .

Skiva ner smöret och tillsätt vattnet .

Rör snabbt ihop till en deg .

Använd gärna matberedaren .

TRYCK  eller kavla ut degen i en långpanna (ca 33 x 23 cm ),

klädd med bakplåtspapper .

Grädda i nedre delen av ugnen  15 - 20 minuter .

KOKA  socker, vatten  och citronsaft till en simmig lag .

RÖR  samman äggulorna i en skål .

Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle 

under kraftig vispning .

Använd gärna elvisp .   Låt krämen svalna .

RÖR smöret  mjukt och smidigt .

Tillsätt äggkrämen lite efter hand under omrörning .

Rör tills den är smidig och slät .

DELA passionsfrukterna, gröp ur fruktköttet och

blanda ner det i krämen .

BRED  krämen  på den  avsvalnade bottnen .

Dela kakan i två delar,  lägg den ena bottnen  över den andra 

och tryck försiktigt ihop.

SKÄR  kakan i rutor .

(om Ni bara visste hur god kakan är ,  mm..!)

LYCKA TILL !