tisdag 9 november 2021

HÅKANS, KORV STROGANOFF MED RIS . 4 PORT.

 


                                          HEJSAN  !

Det  här  gillar  äldste  sonen .

Och  vi  andra  också  såklart !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  falukorv 

1 skivad  gul  lök

2 skivade  morötter

4 tsk  matfett

4  dl  krossade  tomater

2  tsk  ketchup

2  dl  kräm  fraiche

salt , svartpeppar

SERVERA MED :

kokt fullkornsris och broccoli


SÅ HÄR GÖR DU :
DRA  bort  skinnet  på  korven  och 

skär  den  i  centimetertjocka  stavar .

 Fräs  korv, lök  och  morot i  en  stekpanna 

med  matfett  tills  korven  fått  färg .

TILLSÄTT  krossade  tomater,  ketchup

och  rör  ner  fraiche ,

Rör  om  och  låt  grytan  bli  het .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

SERVERA  med  kokt  fullkornsris  eller

potatis  och  broccoli .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



     

MIN GODA KIKÄRTSGRYTA MED FÄRS , 4 port .

 


                              HEJSAN  !

DEN HÄR GODA KIKÄRTSGRYTAN  PASSAR  LIKA BRA  

MITT i  VECKAN,  MEN SOM OCKSÅ  DUGER TILL FEST !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

600 g nötfärs

3 dl  köttbuljong

1 / 2  dl hackad  persilja

färsk timjan

1 apelsin 

1 burk kikärter , 400 g

salt å peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  tomaterna i klyftor och ta bort kärnhusen ,

skala och hacka rödlök och vitlök .

Låt tomat, rödlök och vitlök puttra i 1 msk  olivolja

några  minuter .   Ställ åt  sidan .

BRYN  färsen i resterande olivolja i en stekgryta /panna

och  tillsätt köttbuljong, persilja och timjan .

Pressa i saften från halva apelsinen .

Häll  tomatröran över och låt allt bli varmt .

SKÖLJ  av kikärterna och rör ner i stekgrytan .

Låt  grytan puttra ytterligare 5 min.

Strö över extra persilja .

SKÄR  resten av apelsinen i klyftor och lägg på toppen 

av maträtten .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

ROTFRUKT - SOPPA , MED BÖNOR , 2 - 3 port.

 


                             HEJSAN !

Rotfrukt-soppan  med  bönor  smakar ljuvligt .

Så enkelt och så läckert !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 morot

1/2  palsternacka

1 /2  sötpotatis

1/4  kålrot

1 /2  gul  lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

salt, svartpeppar

1 tsk dragon

1 msk tomat - pure'

1 tärning  kycklingbuljong 

6  dl  vatten

1 lagerblad

2 msk  AJVAR RELISH

1 tsk SAMBAL  OELEK
100 g  konserverade  bönor

2 rosmarin kvistar 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  rotfrukterna  i  mindre  bitar .

Riv  löken och vitlöksklyftan .

HETTA  upp lite olja i en kastrull  och  bryn  

grönsaker  och  lök någon minut .

Strö  på  salt,  peppar och dragon .

TILLSÄTT  tomat - pure' , buljongtärning, vatten

lagerblad, ajvar  och  sambal .

Koka på svag värme i 10 minuter .

SKÖLJ  bönorna  och  lägg  ner  i  soppan .

FÖRDELA  i  skålar  och   toppa  med  rosmarin.

(gärna en klick turkisk yoghurt på toppen )


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


måndag 8 november 2021

QUINOA - MYSLI MED HONUNGSROSTADE VALNÖTTER , 15 port.

                                        HEJSAN  !

Sätt guldkant på morgonen !

* En bra start på dagen får oss på strålande humör  *                                       

 HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl quinoa- puffar 

2 dl sötmandel

1 dl pistaschmandel

2 dl gula russin

1/2 dl frystorkade blåbär( eller frysta )

HONUNGSROSTADE VALNÖTTER :

2 dl hackade valnötter

1 msk flytande honung 

TILL SERVERING :  Turkisk  yoghurt,  blåbär. + kaffe eller te 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA alla ingredienser till myslin  i en skål .

HETTA  upp en stekpanna och rosta valnötterna under 

omrörning .

Ringla över honungen ,   värm allt en stund .

Strö nötterna över muslin .

FÖRVARA  muslin i burk med tättslutande lock .

SERVERA med turkisk yoghurt och blåbär .  + kaffe eller te .

LYCKA  TILL !

TIPS !

 


         TIPS  !

Varje morgon :

Drick ett stort glas vatten (ca 3 dl )

med 1 msk färskpressad citronsaft +

1 tsk färskriven ingefära .

TACK  !  

(håller förkylningar i skick )

söndag 7 november 2021

DESSERT , ÅNGADE PÄRON MED CITRON OCH INGEFÄRA , 6 PERS.

 

                                       HEJSAN  !

NÅGON  dag  under  veckan  får  vi  väl  ha  en  dessert  !

Så  varför inte  idag ?

PÄRONEN  behåller  mycket av  sin  smak  och  får  en  

lagom  mjuk  konsistens  när  de  kokas  i  ånga .


HÄR ÄR RECEPTET :

TILL   6  PERS :

4 päron

1 citron

 1 bit ingefära ( ca 5 cm )

1/2  vaniljstång

1 dl vatten 

1/2  dl  strösocker

TILLBEHÖR :  vaniljsås 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  halvera  päronen .

BORSTA  citronen noga i  ljummet  vatten 

och  skär  den  i  skivor .   Skala och  skiva  ingefäran .

Fördela  citron  och  ingefära  över  päronen .

SNITTA  vaniljstången  och  skrapa  ut  vanilj - fröna .

Blanda  fröna  med  vattnet .  Lägg  vaniljstången bland

päronen  och  häll  över  vaniljvattnet .  Strö över socker.

ÅNGKOKA  päronen ca 20 minuter i 100 grader .

SERVERA  varma  eller kyl och servera senare .

mm....!  himla gott !

LYCKA TILL ! 


HJÄRTEGOD KAKA , 8 - 10 bitar .

 


                                       HEJSAN  !

 NOVEMBER MÅNAD  verkar gå med stormsteg,  redan 7 november .

Snart är det dax för FÖRSTA ADVENT och JULBAKET 

Men idag bjuds denna kaka .

HÄR ÄR RECEPTET PÅ HJÄRTEGOD  KAKA :

150 g smör /margarin

3 ägg

1 3 /4  dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 

ca 2 msk marmelad, från flaska eller tub

GARNERING :

1/2 - 1 dl marmelad från flaska eller tub 

1 passionsfrukt + lite marmelad 

UGN 175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret .   Vispa ägg och strösocker poröst .

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten .

Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet .

HÄLL smeten  i  en  hjärtformad  form .  Om Du inte har en 

sådan kan Du  använda en rund form ,  ca  26 cm  i  diameter ,

och sedan skära till kakan  som  ett  hjärta .

Ringla på lite  marmelad  och  dra  med  en  gaffel  genom  smeten

några  gånger .  GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen  25 - 30  min.

Låt  kakan  kallna .

GARNERING :  RINGLA  på  marmeladen  och  bred  ut  den .

Blanda  innanmätet  av  en  passionsfrukt  med  lite  marmelad 

och  forma  ytterligare  ett  hjärta  ovanpå .

Så himla fint !


TREVLIG FIKASTUND  och  LYCKA TILL !