söndag 14 november 2021

KÖTTFÄRSLIMPA FYLLD MED FETAOST och SOLTORKADE TOMATER... 4 PORT.

 


                                   HEJSAN !

Å,,,  SÅ GOTT  detta är  med smulad fetaost och soltorkade tomater ,

i  färsen .   mm...!

SUPERGOTT ,  sunt  och smart .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 snack - paprikor  i  blandade färger

1 gul lök

1 msk grädde

1 ägg

1 msk tomat-pure'

1 msk hackad färsk timjan

1 msk hackad färsk oregano

500 g blandfärs

salt, svartpeppar

150 g fetaost

1 /2 burk soltorkade  körsbärstomater

i olja , 90 g 

250 g  körsbärstomater

GARNERING ;  färsk oregano, timjan  

+  grönsallad /bladsallad  till servering 


SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA  paprikan och hacka löken .

BLANDA grädde, ägg, tomat-pure',

och de färska örterna i en skål .

Tillsätt färs , salt och peppar och blanda till en smet .

Smula i fetaost  och de soltorkade tomaterna .

FORMA  färsen och lägg den på en ugnsplåt med

körsbärstomater runt om .

GRÄDDA i 175  grader 30 - 40 minuter.

Garnera med färska örter .

SERVERA med grönsallad eller bladsallad .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !





FALUKORV PÅ ROTFRUKTSBÄDD, 4 PORT.

 


                                                HEJSAN  !

FALUKORV  i  skivor  tillsammans  med  en  god  ost  och  senap  

gratineras  på  en  bädd  av  nyttiga  rotfrukter .

En  allt- i - ett  rätt  som  sköter  sig  själv  i  ugnen .

Djupfrysta  rotsaker  är  perfekta  när  DU  har  bråttom .  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  djupfrysta  rotsaker 

eller ;

2 morötter

1 purjolök

1 /2  kålrot , ca 400 g

1 bit  rotselleri ,  ca  100 g

4  dl  vatten

1  tärning  grönsaksbuljong

400 g  falukorv

ca  100 g  ost ,  herrgård  eller  greve

2  msk  svensk  senap 

hackad  persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225  grader .

Lägg de frysta rotsakerna  i en ugnsfast form .

Häll på  någon  dl vatten .

ELLER  skala och skär alla rotfrukter i mindre bitar .

Koka upp buljongen och koka rotfrukterna i ca  10  min , 

tills  de är  halvmjuka .

Häll upp dem i ett durkslag och lägg rotfrukterna i en ugnsfast form.

DRA  av  skinnet  på  korven  och skär dem i skivor men inte helt igenom.

Bred  senap  mellan  skivorna  och  stick  en  ostskiva i varje skåra .

Placera korven  över  rotfrukterna .

STEK  korven  mitt i  ugnen  omkring  20  minuter tills rotfrukterna 

är  mjuka .

STRÖ  över  hackad  persilja  och  servera .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA  TILL  !


lördag 13 november 2021

MIN, LIME - DOFTANDE KYCKLINGGRYTA , MED STING ... 4 PERS.

 


                                                       HEJSAN !

När man blandar  in  lite  mer  kryddiga smaker  från Asien 

Om Du har vin till maten,  bör  vinet  ha  en  viss  sötma ,

 för  att  möta  kryddigheten .

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile'

2 vitlöksklyftor

1 tsk riven ingefära

1 msk grön currypasta,  på burk

2 tsk farinsocker

2 msk asiatisk fisksås 

2 morötter

200 g broccoli

1 stor röd paprika

3 salladslökar

2 msk rapsolja

1 burk kokosmjölk,  4 dl 

1 msk koncentrerad kycklingfond

saft av 1 lime

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA kycklingen .

Krossa vitlöksklyftorna och rör samman 

vitlök,  ingefära,  currypasta,  farinsocker

och  fisksås till  en  slät  röra .

SKIVA  morötterna .  Dela broccolin i  små  buketter .

Kärna  ur  paprikan  och  skär  den  och salladslökarna 

i  tunna  skivor .

HETTA  upp  oljan  i  en  gryta  och bryn kycklingköttet 

hastigt .

Tillsätt  kryddröran  och  fräs  under  omrörning  ca 1 min.

Häll på kokosmjölk och kycklingfond samt tillsätt morötter,

broccoli och paprika .

Koka i 5 minuter tills kycklingköttet är genomkokt .

STRÖ strimlad salladslök på toppen och smaka av 

grytan med limesaft .

SERVERA med ris .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 12 november 2021

KYCKLINGBURGARE MED KRYDDIG SÅS ... 4 PORT . Mojo Rojo -sås.

 


                                   HEJSAN  !

.... med  lite  hetta .  Den är god till;  kött, kyckling, räkor

potatis och grönsaker  och livar  upp det mesta på tallriken .

Snabbmat  när  den  är  som   bäst !

Matig , nyttig  och  smakrik .  Här har jag använt kyckling.

HÄR ÄR RECEPTET :

8 skivor tunnskivad  kycklingfile'  ca  400 g 

2  msk smör & rapsolja

1 tsk  rökt paprikapulver

1 tsk  salt

8 skivor surdegsbröd

TILL SERVERING :

2 dl Kelda  spansk mojo  rojo sås

salladsblad,  tomatskivor,  rödlöksringar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

RÖR  ihop smör & rapsolja  med  paprikapulver och  salt .

Pensla kycklingen  med  blandningen .

GRILLA  bröden hastigt  på  båda  sidor  i grill eller grillpanna.

Grilla kycklingen i 2 - 3 minuter på varje sida .

SERVERA  mellan  bröd  med  sås  och  grönsaker .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

himla gott !



tisdag 9 november 2021

HÅKANS, KORV STROGANOFF MED RIS . 4 PORT.

 


                                          HEJSAN  !

Det  här  gillar  äldste  sonen .

Och  vi  andra  också  såklart !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  falukorv 

1 skivad  gul  lök

2 skivade  morötter

4 tsk  matfett

4  dl  krossade  tomater

2  tsk  ketchup

2  dl  kräm  fraiche

salt , svartpeppar

SERVERA MED :

kokt fullkornsris och broccoli


SÅ HÄR GÖR DU :
DRA  bort  skinnet  på  korven  och 

skär  den  i  centimetertjocka  stavar .

 Fräs  korv, lök  och  morot i  en  stekpanna 

med  matfett  tills  korven  fått  färg .

TILLSÄTT  krossade  tomater,  ketchup

och  rör  ner  fraiche ,

Rör  om  och  låt  grytan  bli  het .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

SERVERA  med  kokt  fullkornsris  eller

potatis  och  broccoli .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



     

MIN GODA KIKÄRTSGRYTA MED FÄRS , 4 port .

 


                              HEJSAN  !

DEN HÄR GODA KIKÄRTSGRYTAN  PASSAR  LIKA BRA  

MITT i  VECKAN,  MEN SOM OCKSÅ  DUGER TILL FEST !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

600 g nötfärs

3 dl  köttbuljong

1 / 2  dl hackad  persilja

färsk timjan

1 apelsin 

1 burk kikärter , 400 g

salt å peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  tomaterna i klyftor och ta bort kärnhusen ,

skala och hacka rödlök och vitlök .

Låt tomat, rödlök och vitlök puttra i 1 msk  olivolja

några  minuter .   Ställ åt  sidan .

BRYN  färsen i resterande olivolja i en stekgryta /panna

och  tillsätt köttbuljong, persilja och timjan .

Pressa i saften från halva apelsinen .

Häll  tomatröran över och låt allt bli varmt .

SKÖLJ  av kikärterna och rör ner i stekgrytan .

Låt  grytan puttra ytterligare 5 min.

Strö över extra persilja .

SKÄR  resten av apelsinen i klyftor och lägg på toppen 

av maträtten .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

ROTFRUKT - SOPPA , MED BÖNOR , 2 - 3 port.

 


                             HEJSAN !

Rotfrukt-soppan  med  bönor  smakar ljuvligt .

Så enkelt och så läckert !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 morot

1/2  palsternacka

1 /2  sötpotatis

1/4  kålrot

1 /2  gul  lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

salt, svartpeppar

1 tsk dragon

1 msk tomat - pure'

1 tärning  kycklingbuljong 

6  dl  vatten

1 lagerblad

2 msk  AJVAR RELISH

1 tsk SAMBAL  OELEK
100 g  konserverade  bönor

2 rosmarin kvistar 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  rotfrukterna  i  mindre  bitar .

Riv  löken och vitlöksklyftan .

HETTA  upp lite olja i en kastrull  och  bryn  

grönsaker  och  lök någon minut .

Strö  på  salt,  peppar och dragon .

TILLSÄTT  tomat - pure' , buljongtärning, vatten

lagerblad, ajvar  och  sambal .

Koka på svag värme i 10 minuter .

SKÖLJ  bönorna  och  lägg  ner  i  soppan .

FÖRDELA  i  skålar  och   toppa  med  rosmarin.

(gärna en klick turkisk yoghurt på toppen )


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !