tisdag 16 november 2021

SAFFRANSPASTA MED CITRONGRÖNT , 4 PORT.

  


                                            HEJSAN !

HÄRLIGT GYLLENGUL  med  inslag  av  grönt och  svart  -

en pastarätt  som är en  fröjd  för  både öga och  gom .


HÄR ÄR RECEPTET :

7 dl kokt pasta , -spiraler  eller  skruvar 

1 paket saffran  0,5 g,

1 stor citron

2 dl gräslök

2 dl persiljeblad

2 dl  basilikablad

1 1/2 - 2 dl  riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

1 tsk salt ,  nymalen svartpeppar

10 - 12 svarta urkärnade oliver

1 - 2  dl solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  pastan  enligt anvisning på paketet .

Häll av  vattnet  men  spara  det .

Rör ut  ca  1  dl  kokspad  med  saffran .

Blanda  ner  det  i  pastan  och  rör  om  så  att  pastan 

får  en  jämn  guldgul  färg .  Låt  pastan  kallna .

TVÄTTA  citronen  i  varmt  vatten .

Riv  skalet, se  till  att  bara  det  gula  kommer   med.

Pressa  ur  saften .

KÖR  gräslök, persilja ,  och basilika till pure i matberedare

eller stav- mixa det  kryddgröna .

Tillsätt  citronskal och ost.  HÄLL  mer oljan i en fin stråle.

Krydda med  salt  och  peppar.  

Späd  med  lite  av kokspadet från pastan .

PRECIS  innan  saffranspastan  ska  serveras  blandas den med såsen , 

tillsätt  även oliver .

Smaksätt med  pressad  citron.

SERVERA  saffranspastan  överströdd  med  solrosfrön .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

TIPS !

 

TIPS !

                                                 HEJSAN  !

Av italienska kockar har jag lärt mig att  GENAST  blanda den nykokta pastan 

med  tillbehören .  DET   SMAKAR  TIO GÅNGER GODARE   

än  om man  serverar pasta och sås var för sig och blandar på tallriken .

Sagt och gjort  !   Jag blandar direkt i kastrullen , när jag hällt av vattnet .

 SPOLA  INTE  MED KALLT VATTEN !  -  Ingen spänst kvar !

TACK !

TIPS !

 

TIPS !


Fryst  GRÖNKÅLSBIFF  med  VAXBÖNA ,  10 st biffar i en förpackning   ,

SÅ HIMLA GODA   och  en sallad  till , - lite olika blad  och  några 

varma  tomater  .  mm...! 

TACK !                          

RÅ BANANGLASS MED KOLA - RIPPEL OCH:....4 PORT .

 


                                              HEJSAN  !

.....HACKADE  PEKANNÖTTER .

En god dessert  är inte dumt ibland !

Vad sägs om den här ?


HÄR ÄR RECEPTET :
3 mogna bananer

2 dl pekannötter

1/2 dl mandelmjölk

1 msk vaniljsocker

1 dl kolasås 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och skär bananen i skivor .  Frys in dem i minst 2 timmar.

Hacka nötterna .   Mixa  bananerna i matberedare med mandelmjölk

och  vaniljsocker .

LYFT  över glassen till en bunke, ringla  över kolasåsen ,  och vänd

hastigt ihop utan att det blandas .

SERVERA  genast  och toppa med  pekannötter .

VARSÅGODA !                   LYCKA TILL !

måndag 15 november 2021

UGNSOMELETT , 4 port .

 


                                                     HEJSAN  !

Inte visste jag vad som skulle bjudas på  när tjejerna  

skulle äta lunch  med  mig !

Men så slog det mig ,  jag tar ugnsomeletten  den är  

riktigt god ,  och lätt att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor gul lök i tärningar 

2 vitlöksklyftor i skivor 

1 msk olivolja 

150 g salami , ca  2 1/2 dl, i tärningar (gärna italiensk salami)


4 ägg

2 1/2 dl mellangrädde + 1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt ,  nymalen svartpeppar

1 dl riven parmesanost 

125 g mozzarella  i  tärningar 

GRATINERING :   riven ost

TILLBEHÖR :

sallad på strimlad basilika ,  grönsallad ,

oliver, cocktailtomater och  gurka .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .  SMÖRJ  en  liten långpanna 

eller ugnsfast form ,  ca 20 x 30 cm .

FRÄS  lök och vitlök  mjuka  i  olja  på  svag  värme .

Lägg det i  formen  tillsammans  med  salami .

VISPA  samman ägg,  grädde, mjölk, salt  och peppar .

Tillsätt  parmesanost . Häll  smeten i formen .

STRÖ över mozzarella och sätt in formen mitt i ugnen 

ca 30 minuter eller tills äggsmeten  stelnat .

Strö över riven ost  efter halva tiden .

SKÄR  upp  omeletten  kall eller varm i bitar  och lägg 

på ett fat  tillsammans  med  salladen .


HOPPAS ATT DET SMAKAR  och LYCKA TILL !

söndag 14 november 2021

KÖTTFÄRSLIMPA FYLLD MED FETAOST och SOLTORKADE TOMATER... 4 PORT.

 


                                   HEJSAN !

Å,,,  SÅ GOTT  detta är  med smulad fetaost och soltorkade tomater ,

i  färsen .   mm...!

SUPERGOTT ,  sunt  och smart .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 snack - paprikor  i  blandade färger

1 gul lök

1 msk grädde

1 ägg

1 msk tomat-pure'

1 msk hackad färsk timjan

1 msk hackad färsk oregano

500 g blandfärs

salt, svartpeppar

150 g fetaost

1 /2 burk soltorkade  körsbärstomater

i olja , 90 g 

250 g  körsbärstomater

GARNERING ;  färsk oregano, timjan  

+  grönsallad /bladsallad  till servering 


SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA  paprikan och hacka löken .

BLANDA grädde, ägg, tomat-pure',

och de färska örterna i en skål .

Tillsätt färs , salt och peppar och blanda till en smet .

Smula i fetaost  och de soltorkade tomaterna .

FORMA  färsen och lägg den på en ugnsplåt med

körsbärstomater runt om .

GRÄDDA i 175  grader 30 - 40 minuter.

Garnera med färska örter .

SERVERA med grönsallad eller bladsallad .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !





FALUKORV PÅ ROTFRUKTSBÄDD, 4 PORT.

 


                                                HEJSAN  !

FALUKORV  i  skivor  tillsammans  med  en  god  ost  och  senap  

gratineras  på  en  bädd  av  nyttiga  rotfrukter .

En  allt- i - ett  rätt  som  sköter  sig  själv  i  ugnen .

Djupfrysta  rotsaker  är  perfekta  när  DU  har  bråttom .  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  djupfrysta  rotsaker 

eller ;

2 morötter

1 purjolök

1 /2  kålrot , ca 400 g

1 bit  rotselleri ,  ca  100 g

4  dl  vatten

1  tärning  grönsaksbuljong

400 g  falukorv

ca  100 g  ost ,  herrgård  eller  greve

2  msk  svensk  senap 

hackad  persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225  grader .

Lägg de frysta rotsakerna  i en ugnsfast form .

Häll på  någon  dl vatten .

ELLER  skala och skär alla rotfrukter i mindre bitar .

Koka upp buljongen och koka rotfrukterna i ca  10  min , 

tills  de är  halvmjuka .

Häll upp dem i ett durkslag och lägg rotfrukterna i en ugnsfast form.

DRA  av  skinnet  på  korven  och skär dem i skivor men inte helt igenom.

Bred  senap  mellan  skivorna  och  stick  en  ostskiva i varje skåra .

Placera korven  över  rotfrukterna .

STEK  korven  mitt i  ugnen  omkring  20  minuter tills rotfrukterna 

är  mjuka .

STRÖ  över  hackad  persilja  och  servera .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA  TILL  !