söndag 21 november 2021

VALNÖTSKAKA , , ca 12 BITAR . (Inför FÖRSTA ADVENT )

 


                                             HEJSAN  !

Smakfullt  med  nötter  &  frukt .

Den här kakan  behöver stå kallt  och  " sätta "  sig  

någon  timme  innan  den  skärs  i  bitar .  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

100 g smör / margarin

1 dl  mjölk

3  dl  vetemjöl

2  msk  kakao

100 g  malda  valnötter

eller  finhackade ,

1 tsk vaniljsocker

2 tsk  bakpulver

UGN : 175 grader .

GLASYR :

75 g mörk choklad

2 /3 dl grädde

10 valnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRJ  och bröa en sockerkaksform, rymd 2 - 2 1/2 liter.

Vispa  ägg ,  socker  och farin  pösigt .

SMÄLT  smöret och häll i mjölken ,  rör ner i äggsmeten .

Sikta ner övriga torra ingredienser och rör till en jämn smet.

Häll i formen .

GRÄDDA  kakan mitt i  ugnen 40 - 45 minuter .

Låt den stå kvar några minuter i formen ,

stjälp sedan  upp den på  ett  galler eller fat och låt den svalna.


GLASYR :

HACKA  chokladen och lägg den i en bunke.

Koka upp grädden , häll över chokladen och 

rör tills den har smält .

Låt svalna  något .

Häll sedan glasyren över kakan och 

GARNERA  med hackade valnötter,  (inte för smått )

LÅT stå kallt  ca  1  timme  innan  den skärs  i  bitar .


LYCKA TILL !

och 

TREVLIG ADVENT .




lördag 20 november 2021

FRUKT - & MANDELKAKA MED SAFFRAN , 12 BITAR. (inför FÖRSTA ADVENT)

 


                                                HEJSAN  !


FRUKT - & MANDELKAKA  MED  SAFFRAN 

Saftig  kaka  med  juliga  smaker  .

Är en kaka som vi  har  till  FÖRSTA  ADVENT ,

Förr om åren när barnen var små , då kände de igen kakan ,

" är det jul snart " !

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g rumsvarmt  smör /margarin

2 dl  strösocker

4  ägg

7 1/2  dl  vetemjöl

3 tsk  bakpulver

2 tsk  vaniljsocker

100 g  torkade  mjuka  fikon 

grovhackade ,

100 g  torkade  mjuka  aprikoser

grovhackade ,

2  dl  russin

100 g  sötmandel  grovhackade ,

1 g saffran  (2 kuvert )

1  1 /2  dl  mjölk 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .

Vispa smör och  strösocker  pösigt .

Vispa  ner  äggen  ett  i  taget .

BLANDA  ihop  vetemjöl,  bakpulver 

och  vaniljsocker  med  fikon,  aprikoser,

russin  och  mandel  i  en  bunke .

VISPA  ut  saffranet  i  mjölken .

Vänd  ner  mjölblandningen  omväxlande

med  mjölken  i  äggsmeten .

FÖRDELA  i en väl smord  och bröad 

sockerkaksform ,  ca  2  liter .

GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen i  55 - 60  min.

Känn  med  en  provsticka  om  kakan är klar .

Låt kakan vila i formen ca 10 min  innan 

den stjälps upp .  Låt kakan svalna .


TREVLIG  ADVENT !





torsdag 18 november 2021

I VÄNTAN PÅ FÖRSTA ADVENT .... , 30 ST .

 


                               HEJSAN !

PEPPARKAKSDRÖMMAR , kallar vi dem  i väntan på  FÖRSTA  ADVENT !

En liten småkaka ,  som fullkomligt  smälter i munnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g rumsvarmt smör / margarin

3 dl strösocker

2 tsk mald kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl rapsolja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .

Rör ihop smör och strösocker .

TILLSÄTT  alla kryddor  och ringla ner oljan 

under  omrörning .

Blanda  hjorthornssaltet med vetemjölet  och 

rör ner det i smeten .

RULLA  ca 30 bollar och lägg dem på plåt 

med  bakplåtspapper .

GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 20 min.

Låt dem  svalna på plåten .


LYCKA TILL !

LASAGNE MED SQUASH , 3 PORT .

 


                                               HEJSAN  !


DET  här  var  längesen , men  så  himla  gott !

VARSÅGODA 

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g nötfärs

1 gul lök

1 msk smör / margarin

1 burk  hela  tomater

2 tsk timjan

salt , peppar

2 squash 

1 1/2 dl grädde 

3 3 /4 dl riven ost (150 g)

1 knivsudd  riven muskotnöt 

150 g  bacon


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  färs och  hackad  lök  i  halva  mängden smör .

Tillsätt  hela  burktomater  och  timjan .

Koka ihop såsen  10  min,  smaka  av  med  salt  och  peppar.

SKÄR  squashen  i  tunna  skivor  på  längden,  stek dem på 

bägge sidor i resterande  smör .

VÄRM  grädden,  rör  i  osten ;  smaka av med muskot , 

 salt och peppar .

SMÖRJ  en  ugnsfast  form .

Varva  squashskivor , färs - sås  och  ostsås .

Börja och  avsluta  med  squash .

Toppa med  bacon .  Stek  i 200  grader ,  35  minuter.

SERVERA  med  en  tomatsallad  och några klippta gröna små blad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






onsdag 17 november 2021

TIPS ! FRUKTSALLAD med HONUNGSGRÄDDE , 4 pers.

 


                      HEJSAN !

                                     SUPERGOTT !

GÖR  en  fräsch  fruktsallad  med t ex   apelsiner,  kiwi,  fikon,

nektariner  och  hallon . VISPA  vispgrädde och  blanda  med

flytande  honung  t ex  Akacia honung .

SERVERA  frukten  i  små  skålar  och  toppa  med  honungsgrädden .

TACK !


BROCCOLIPASTA MED SKINKA , 4 PERS:

 


                                                      HEJSAN  !

Middag  på  momangen  !

Det  här  var  gott  !    Snabbt  gick  det  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

280  g  pasta,  t ex  tagliatelle 

250  g  broccolibuketter

250  g  rökt  skinka

2 1/2  dl  LAGA  -LÄTT 

2 - 3  msk  skånsk  senap

6 dl  grovt  strimlad  sallad

2  dl  gratäng-ost ,  riven 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  pastan  och  lägg i  broccolin  när  det

återstår  3  minuter  av  koktiden .

Lyft  upp  broccolin  och  häll  av  vattnet  från  pastan .

STRIMLA  skinkan .

Koka  upp  gräddmjölk och  senap  i  en  kastrull .

BLANDA  ner  skinka, broccoli och  sallad  i  såsen .

Låt  koka  någon  minut .

TOPPA  med  riven  ost .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


LIME- BAKAD TORSK I SAFFRANSSÅS , 4 PERS.

 


                                       HEJSAN  !

Elegant  och  lättlagat !

Bjud  på  LIME - BAKAD  torsk  med  smakrik  och  vackert  gul  saffranssås .

Ingen  kommer  att  ana  att  DU  snott  ihop  rätten på  bara 30 minuter.


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal

600 g  torskfile'

salt  och  peppar

1 lime

3  msk  smör

1 vitlöksklyfta

SAFFRANSSÅS :

1 dl torrt  vitt vin

1 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 kuvert saffran , 0,5 g

2 dl  kräm fraiche

1 /2 kryddmått  cayennepeppar

SERVERING :
potatismos  och  grön  sparris 

GARNERING :   röd chili.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 150  grader  och  smörj  en  ugnsfast  form .

Skala  räkorna  och  lägg  åt  sidan .

OM  file'erna  är  stora ,  dela  dem .  Salta  och  peppra  runt  om .

Vik  ihop  fisken  till  ett  lagom  stort  portionspaket  och  lägg i formen .

TVÄTTA  limen  och  riv  skalet .  Smält  smöret  i  en  kastrull .

Pressa  vitlök  och  blanda  tillsammans  med  limeskalet .

Häll  blandningen  över  fisken .  BAKA i 12 - 15  min.  mitt i ugnen .

SAFFRANSSÅS :
VISPA  ihop  vin,  vatten,  smulad buljong,  saffran  och kräm fraiche

i  en  kastrull .   KOKA  upp  och  sjud  sedan  i  5 - 7 minuter .

Smaka  av  med  cayennepeppar .

SERVERA  fisken  med  saffranssåsen  och  med  räkorna  på  toppen.

Potatismos  och  ångad  grön  sparris är  också  gott  att ha  till .

GARNERA  gärna  med  tunt  skivad  röd  chili .

TIPS  !

I stället för sparris kan DU ha små gröna ärter

eller  lättkokta  haricots  verts  som tillbehör .)


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !