fredag 26 november 2021

TIPS ! FRUKOSTMACKA MED ÄGGRÖRA , 4 PORT.

 


                                  HEJSAN  !


Visst kan man unna sig om man har ledigt på helgen .

Varför inte starta dagen med denna goda macka , det

tar inte lång tid att göra , och det är ju så himla gott 

och avslappnande .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg 

1 /2 dl mjölk salt och pepparmix - bara ett stänk eller två

4 skivor bröd 

8 skivade cocktailtomater eller vilka tomater Du vill 

ärtskott 


SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda ägg och mjölk i en kastrull .

Värm  under omrörning  på låg värme 

tills blandningen tjocknat .

Smaka av med salt och peppar .

Bred äggröra på en skiva bröd  och

toppa med tomat och ärtskott .

Smaklig Måltid !

onsdag 24 november 2021

TIPS ! 4 port.

 

TIPS  !


BLÅBÄRSDRYCK  MED  VANILJ .

3 dl frysta blåbär

2 äggvitor

250 g kvarg

1 kryddmått vaniljpulver

5 dl söt exotisk  juice 


Lägg alla  ingredienser i en mixer 

och mixa till en slät dryck .

Eller lägg i en bunke och mixa slät med

en stavmixer .

Häll   upp i  4  stora  glas .


TACK !


tisdag 23 november 2021

TIPS !

 


   TIPS  !

                         

                      AVOKADOSMOOTHIE   

                      med äpple och citron .

                        2 avokador

                        6 kuber fryst spenat

                        1 dl  hackad citronmeliss

                        1  citron , finrivet  skal och saft         

                        5 dl  äppelmust 

                       Dela kärna ur och gröp ur avokadorna .

                        Lägg avokado med resten av ingredienserna 

                        i  en skål och mixa  till en slät  smoothie 

                       med en stavmixer .

                       HÄLL  upp i 4 stora  glas .

                  Energi byggande .

                     TACK !

måndag 22 november 2021

ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER / TOMTENISSARNAS JUL - KAKA . (eventuellt glasyr)

 

 

                   HEJSAN  !

DE  första  åren , när barnen var  små  ville de inte ha 

suckat, apelsinskal eller cocktailbär i mjuka kakor  - Då blev det så här ...

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

1 /2 tsk kanel

2 tsk bakpulver

1 /2 tsk salt

50 g  grovt hackade valnötter

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 stort äpple  i  tärningar 

1 dl russin 

SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda  mjöl, bakpulver, kanel  och salt väl  

och rör ned  nötterna .

Rör matfett och strösocker  vitt och  poröst .

Tillsätt  äggen ,  ett i sänder och därefter  mjöl -

blandningen  omväxlande med  mjölken .

Blanda  sist  ned  äppeltärningarna  och russinen

och häll  smeten i väl smord och bröad avlång / rund

kakform .

GRÄDDA  kakan på mellanläge i ugnen  och känn

efter  med  en sticka  att den är torr inuti .

Låt kakan  svalna  .

TREVLIG ADVENT !

Om Du vill kan Du glasera kakan med florsockerglasyr

med  citron - eller apelsinsmak och någon garnering  på

t ex   små röda  marsipan tomtar . / eller utan glasyr ,  med

småtomtarna runt  kanten på kakans fat .


GOD JUL !

LYCKA TILL !

(så himla god kaka , )


                                


PROSTINNANS JULKAKA .

 


                                    HEJSAN !

DETTA är  en  julkaka  som  bara  blir  godare och  godare

för  var  dag , saftig och  späckad  med  russin,  suckat ,

apelsinskal och mandel .

Det är en riktigt gammaldags kaka som farmor bakade när jag 

var liten tjej .

Dessutom är det inget bakpulver i smeten ,,,, ,,, så himla go' .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1 /2 dl strösocker

4 äggulor

1 1 /2 dl russin (om russinen är hårda , lägg dem i degspadet )

1 / 2 dl suckat, 

1/2 dl syltade hackade apelsinskal ,

1/2 dl hackade sötmandlar ,

3 1/2 dl vetemjöl, + 4 äggvitor .


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och strösocker poröst .

Tillsätt gulorna, en i sänder under kraftig omrörning .

Blanda russin,  suckat, apelsinskal och hackad mandel 

med 1 dl av mjölet  och rör ner det i smeten .

Tillsätt resten av mjölet och vänd till sist  ner

hårt vispade äggvitor .

BRED ut smeten i en väl smord ,  bröad , avlång form ,

rymd 2 liter och 

GRÄDDA i 175 grader i tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt den stå i formen en stund innan den stjälps upp på 

galler att kallna .


Trevlig  Advent   &  Lycka till ! 


                                             

söndag 21 november 2021

VALNÖTSKAKA , , ca 12 BITAR . (Inför FÖRSTA ADVENT )

 


                                             HEJSAN  !

Smakfullt  med  nötter  &  frukt .

Den här kakan  behöver stå kallt  och  " sätta "  sig  

någon  timme  innan  den  skärs  i  bitar .  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

100 g smör / margarin

1 dl  mjölk

3  dl  vetemjöl

2  msk  kakao

100 g  malda  valnötter

eller  finhackade ,

1 tsk vaniljsocker

2 tsk  bakpulver

UGN : 175 grader .

GLASYR :

75 g mörk choklad

2 /3 dl grädde

10 valnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRJ  och bröa en sockerkaksform, rymd 2 - 2 1/2 liter.

Vispa  ägg ,  socker  och farin  pösigt .

SMÄLT  smöret och häll i mjölken ,  rör ner i äggsmeten .

Sikta ner övriga torra ingredienser och rör till en jämn smet.

Häll i formen .

GRÄDDA  kakan mitt i  ugnen 40 - 45 minuter .

Låt den stå kvar några minuter i formen ,

stjälp sedan  upp den på  ett  galler eller fat och låt den svalna.


GLASYR :

HACKA  chokladen och lägg den i en bunke.

Koka upp grädden , häll över chokladen och 

rör tills den har smält .

Låt svalna  något .

Häll sedan glasyren över kakan och 

GARNERA  med hackade valnötter,  (inte för smått )

LÅT stå kallt  ca  1  timme  innan  den skärs  i  bitar .


LYCKA TILL !

och 

TREVLIG ADVENT .




lördag 20 november 2021

FRUKT - & MANDELKAKA MED SAFFRAN , 12 BITAR. (inför FÖRSTA ADVENT)

 


                                                HEJSAN  !


FRUKT - & MANDELKAKA  MED  SAFFRAN 

Saftig  kaka  med  juliga  smaker  .

Är en kaka som vi  har  till  FÖRSTA  ADVENT ,

Förr om åren när barnen var små , då kände de igen kakan ,

" är det jul snart " !

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g rumsvarmt  smör /margarin

2 dl  strösocker

4  ägg

7 1/2  dl  vetemjöl

3 tsk  bakpulver

2 tsk  vaniljsocker

100 g  torkade  mjuka  fikon 

grovhackade ,

100 g  torkade  mjuka  aprikoser

grovhackade ,

2  dl  russin

100 g  sötmandel  grovhackade ,

1 g saffran  (2 kuvert )

1  1 /2  dl  mjölk 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .

Vispa smör och  strösocker  pösigt .

Vispa  ner  äggen  ett  i  taget .

BLANDA  ihop  vetemjöl,  bakpulver 

och  vaniljsocker  med  fikon,  aprikoser,

russin  och  mandel  i  en  bunke .

VISPA  ut  saffranet  i  mjölken .

Vänd  ner  mjölblandningen  omväxlande

med  mjölken  i  äggsmeten .

FÖRDELA  i en väl smord  och bröad 

sockerkaksform ,  ca  2  liter .

GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen i  55 - 60  min.

Känn  med  en  provsticka  om  kakan är klar .

Låt kakan vila i formen ca 10 min  innan 

den stjälps upp .  Låt kakan svalna .


TREVLIG  ADVENT !