lördag 27 november 2021

UGNSBAKAD TORSK MED BACON & GRÖNKÅL , 4 PERS.

 


                                     HEJSAN  !

Det här är gott kan Ni tro !

Till den här rätten serverade jag ,  läckert mos av mandelpotatis .

Varsågoda ;  

HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar torsk ,  gärna ryggfile'

1 paket bacon , 140 g

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost 

1 dl vitt vin -eller vatten

1 1 /2 dl vispgrädde

salt och pepparmix

MANDELPOTATISMOS 

1 kg mandelpotatis

50 g smör / margarin

1 1 / 2 dl mjölk

2 nypor salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SÅTT ugnen på 200 grader .

Skiva baconet i bitar, hacka purjolöken,

kålen  och vitlöksklyftan .

STEK  baconet knaprigt i en het stekpanna, 

när det börjar bli klart, tillsätt purjolöken ,

kålen och vitlöken .

Fräs det ett par minuter till .

Vänd ner osten  och smaka av med salt och peppar.

LÄGG torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runt om och fördela bacon-röran 

uppe på torskbitarna .

Häll på vinet /vattnet och grädden i formen .

Baka i mitten av ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut , garnera gärna med finhackad grönkål

och servera direkt .

MANDELPOTATISMOS :  SKALA  potatisen 

och lägg i en kastrull, fyll på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 15 min.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

Smält smöret och häll i mjölken så att allt blir en ljummen

vätska .  MOSA potatisen med en hand - visp och rör ner vätskan.

SMAKA av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .


SMAKLIG MÅLTID 

och

TREVLIG  ADVENT !




TIPS !

 

TIPS !

Smaksätt färskosten själv,  rör ihop  200 g färskost 

med  2 msk  mango chutney och  1 tsk gul curry .

mm..så himla gott !         

TACK !

fredag 26 november 2021

TIPS ! FRUKOSTMACKA MED ÄGGRÖRA , 4 PORT.

 


                                  HEJSAN  !


Visst kan man unna sig om man har ledigt på helgen .

Varför inte starta dagen med denna goda macka , det

tar inte lång tid att göra , och det är ju så himla gott 

och avslappnande .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg 

1 /2 dl mjölk salt och pepparmix - bara ett stänk eller två

4 skivor bröd 

8 skivade cocktailtomater eller vilka tomater Du vill 

ärtskott 


SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda ägg och mjölk i en kastrull .

Värm  under omrörning  på låg värme 

tills blandningen tjocknat .

Smaka av med salt och peppar .

Bred äggröra på en skiva bröd  och

toppa med tomat och ärtskott .

Smaklig Måltid !

onsdag 24 november 2021

TIPS ! 4 port.

 

TIPS  !


BLÅBÄRSDRYCK  MED  VANILJ .

3 dl frysta blåbär

2 äggvitor

250 g kvarg

1 kryddmått vaniljpulver

5 dl söt exotisk  juice 


Lägg alla  ingredienser i en mixer 

och mixa till en slät dryck .

Eller lägg i en bunke och mixa slät med

en stavmixer .

Häll   upp i  4  stora  glas .


TACK !


tisdag 23 november 2021

TIPS !

 


   TIPS  !

                         

                      AVOKADOSMOOTHIE   

                      med äpple och citron .

                        2 avokador

                        6 kuber fryst spenat

                        1 dl  hackad citronmeliss

                        1  citron , finrivet  skal och saft         

                        5 dl  äppelmust 

                       Dela kärna ur och gröp ur avokadorna .

                        Lägg avokado med resten av ingredienserna 

                        i  en skål och mixa  till en slät  smoothie 

                       med en stavmixer .

                       HÄLL  upp i 4 stora  glas .

                  Energi byggande .

                     TACK !

måndag 22 november 2021

ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER / TOMTENISSARNAS JUL - KAKA . (eventuellt glasyr)

 

 

                   HEJSAN  !

DE  första  åren , när barnen var  små  ville de inte ha 

suckat, apelsinskal eller cocktailbär i mjuka kakor  - Då blev det så här ...

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

1 /2 tsk kanel

2 tsk bakpulver

1 /2 tsk salt

50 g  grovt hackade valnötter

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 stort äpple  i  tärningar 

1 dl russin 

SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda  mjöl, bakpulver, kanel  och salt väl  

och rör ned  nötterna .

Rör matfett och strösocker  vitt och  poröst .

Tillsätt  äggen ,  ett i sänder och därefter  mjöl -

blandningen  omväxlande med  mjölken .

Blanda  sist  ned  äppeltärningarna  och russinen

och häll  smeten i väl smord och bröad avlång / rund

kakform .

GRÄDDA  kakan på mellanläge i ugnen  och känn

efter  med  en sticka  att den är torr inuti .

Låt kakan  svalna  .

TREVLIG ADVENT !

Om Du vill kan Du glasera kakan med florsockerglasyr

med  citron - eller apelsinsmak och någon garnering  på

t ex   små röda  marsipan tomtar . / eller utan glasyr ,  med

småtomtarna runt  kanten på kakans fat .


GOD JUL !

LYCKA TILL !

(så himla god kaka , )


                                


PROSTINNANS JULKAKA .

 


                                    HEJSAN !

DETTA är  en  julkaka  som  bara  blir  godare och  godare

för  var  dag , saftig och  späckad  med  russin,  suckat ,

apelsinskal och mandel .

Det är en riktigt gammaldags kaka som farmor bakade när jag 

var liten tjej .

Dessutom är det inget bakpulver i smeten ,,,, ,,, så himla go' .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1 /2 dl strösocker

4 äggulor

1 1 /2 dl russin (om russinen är hårda , lägg dem i degspadet )

1 / 2 dl suckat, 

1/2 dl syltade hackade apelsinskal ,

1/2 dl hackade sötmandlar ,

3 1/2 dl vetemjöl, + 4 äggvitor .


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och strösocker poröst .

Tillsätt gulorna, en i sänder under kraftig omrörning .

Blanda russin,  suckat, apelsinskal och hackad mandel 

med 1 dl av mjölet  och rör ner det i smeten .

Tillsätt resten av mjölet och vänd till sist  ner

hårt vispade äggvitor .

BRED ut smeten i en väl smord ,  bröad , avlång form ,

rymd 2 liter och 

GRÄDDA i 175 grader i tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt den stå i formen en stund innan den stjälps upp på 

galler att kallna .


Trevlig  Advent   &  Lycka till !