torsdag 2 december 2021

TOBIAS 5 ÅR , - CHOKLADKAKOR , 90 ST. (dela degen och lägg det Du inte behöver i frysen ) !

 

                                       HEJSAN !


Tobias var 5 år,   när han blev förtjust i dessa kakor .

Vi , Tobias och jag hjälptes åt att baka dessa underverk .

Varje år när Tobias  fyllde år, skulle chokladkakorna bakas  .             


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin

1 dl strösocker

3 msk kakaopulver 

1 ägg

3 1 /4 dl vetemjöl

PENSLING & GARNERING :

1 uppvispat  ägg

1/2 dl hackad mandel

1/2  -  1 dl  dl pärlsocker

UGN 175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna  till  degen .

Låt  den  vila  i  kylskåpet  en  stund , ca 15 - 20 minuter .

KAVLA  ut  degen  tunt  och  ta  ut  kakor  med  mått (  Tobias , hade runda blommått ) 

Lägg kakorna på bakpappersklädd  plåt . (eller smord plåt).

PENSLA  kakorna med uppvispat  ägg  och  strö mandel och pärlsocker över - Tobias arbete.

GRÄDDA  kakorna  i ca 7- 8  minuter .

PASSA  dem  noga  så  att  de  inte  blir  för  mörka,  då  försvinner  

den  fina  chokladsmaken .

mm...så  "gör-goa mamma " säger Tobias !

LYCKA TILL !

och 

GOD - JUL !






onsdag 1 december 2021

FARMORS , GODA MOROTSSOPPA MED YOGHURT, 4 PORT .


                              HEJSAN  !

Jag bodde hos min Farmor och Farfar tills jag var 4 år .

Allt fick jag lära mig att äta , däribland denna jätte- jätte -

goda soppa,  som jag älskade mest av allt !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 hackad gul lök,  1 hackad vitlöksklyfta,  1 msk olja,

1 burk krossade tomater, 3 morötter,  2 buljongtärningar,

9 dl vatten, 1 tsk salt , 1 kryddmått vitpeppar , 

en krydda som jag har lagt till nu är tandooripasta ,

2 msk vetemjöl , 1 dl mjölk + 3 msk hackad persilja

TILLBEHÖR :

2 dl matlagningsyoghurt

eller tjock filbunke som Farmor gjorde , + gott bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS lök och vitlök i olja i pannan .

Grovriv morötterna och låt dem fräsa med .

TILLSÄTT buljongtärningar, vatten, salt ,

peppar och kryddpasta .  Koka upp .

RÖR ut mjölet i kall mjölk och rör ner det 

i soppan .  Sjud i 5 minuter .

STRÖ över persilja och servera soppan med 

filbunke /yoghurt och ett gott bröd .


GOD - JUL !


tisdag 30 november 2021

ENKEL FISKGRATÄNG I FORM , 4 PERSONER .



                            HEJSAN  !

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG 500 g  torskfile'  i en smord form .

Krydda med salt och citronpeppar .

Sätt in i 200 grader ca 15 minuter .

RÖR ihop 2 påsar pulver Hollandaiesås 

enligt förpackningen , värm den och blanda 

i 2 msk  finhackad  dill .

HÄLL såsen över fisken  och  gratinera ytterligare 5 min.

SERVERA med pressad potatis .


LYCKA TILL !



PASTAGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENOST , 4 PERS.

 

                                   HEJSAN !

Detta är en   gratäng  med smak av sidfläsk och Västerbottenost .  mm... himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250  g  gnocchi ( pasta - inte potatis)

1 stor purjolök

2 vitlöksklyftor

200 g  rökt  sidfläsk, tärnat

smör  / margarin  till  stekning

1 dl kycklingbuljong

1 dl vitt vin

175 g frysta gröna ärter

250 g  PHILADELPHIAOST 

2 dl mjölk  (3 &)

50 g västerbottenost, riven


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen .

Låt rinna av i durkslag  .

ANSA och  skiva purjolök .  SKALA och hacka vitlök .

STEK  sidfläsket knaprigt i smör .

Tillsätt purjo och vitlök och fortsätt steka 5 min .

TILLSÄTT buljong  och  vin .

Låt koka 10 minuter ,  tills vätskan nästan kokat in .

Rör ner ärterna och koka ytterligare 1 minut .

BLANDA  i en stor bunke ihop pasta och purjo-röra 

och rör ner Piladelphiaosten .

Lägg  allt  i  en  smord  ugnsform .

Häll mjölken  ner längs kanten på formen  och

strö över Västerbottenost .

GRATINERA i ugnen ca 20 minuter .


LYCKA TILL !



MORMOR ELLAS VANILJHORN , 50 ST .

 

                           HEJSAN !

Genom hela min uppväxt gjorde min mamma  dessa

jättegoda  VANILJHORN ,  mamma älskade dem  verkligen !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

4 1/2  dl vetemjöl

2 msk  vaniljsocker

UGN : 175 GRADER .

GARNERING :  3 msk strösocker


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA snabbt samman  alla ingredienser  till  degen .

Låt  den  vila  någon  timme i kylskåpet .

DELA  degen i 50 bitar som rullas till avsmalnande horn 

och läggs på smord plåt ,(bakpappersklädd ).

GRÄDDA kakorna  i  ca  12 minuter .

DOPPA de  heta  kakorna  i strösocker.

GOD -JUL !

måndag 29 november 2021

UNDERBARA MATBRÖD ! 20 ST.

 

HEJSAN  !


GRAHAMS-RUTOR  MED KESELLA !

Kesella ger en smidig deg och saftiga bröd-rutor .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

25 g smör/margarin

1 1/2 tsk salt

2 msk flytande honung

250 g kesella 10 %

 3 - 5 dl grahamsmjöl

ca 12 - 13  dl  vetemjöl special

GARNERING :  pudrat  mjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet i en kastrull till fingervarmt , ca  27 grader.

Häll lite degspad  över jästen och rör så att jästen löses upp .

TILLSÄTT  resterande mängd  degspad, smör, salt, honung,

kesella, grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special.

ARBETA degen smidig , gärna med maskin.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt .

Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt.

SKÄR plattan i rutor med degskrapa eller oljad kniv .

Låt degen jäsa 20 minuter.   SÄTT ugnen på 225 grader .

GRÄDDA i ugnens mitt 5 - 7 minuter .

GOD  - JUL !




kesella ,grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special .



JULGRANS - BULLE , 24 BULLAR

 

                                     HEJSAN  !

Kanske är det lite tidigt att lägga ut detta recept på denna JULGRANS --BULLE nu ?

Men det är så mycket annat som ska göras innan JUL ,  så det kan vara bra att ha receptet 

ifall Du ska göra JULGRANS - BULLEN .

*HÄR ÄR RECEPTET :

*50 g jäst,  200 g smör,  5 dl mjölk,  2 kuvert saffran eller (1 kuvert  saffran + 1 tsk kardemumma)

(Du får den gula färgen, men inte så tydlig smak av saffran,  - utan kardemumma ) mm... ! 

* 2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 1 1/2  liter vetemjöl

DEKORERA  med uppvispat ägg + pärlsocker .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke , Smält smöret / margarinet ,  häll i mjölken och låt det bli fingervarmt ,

37 grader .

Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resten av mjölken.

TILLSÄTT *stött saffran , socker, salt. *Stöt saffranet i en kopp /mortel + 1 sockerbit 

eller 1 tsk strösocker, tillsätt 2 msk mjölk, + 1 msk vatten att skölja ur morteln med .

Blanda i nästan allt mjölet  (+eventuellt kardemumma),  arbeta degen smidig .  JÄS 30 min.

När degen är färdigjäst ta upp den på mjölat bakbord ,  dela den i 2 delar .

Baka ut till 1 JULGRAN och lussekatter  eller 2 julgranar .

UTBAKNING AV JULGRAN :

LÄGG små runda bullar som en triangel . Börja med 1 bulle, sedan 2 bullar , 3, 4, 5 och

avsluta med 7 bullar .  Samt 2 avlånga bullar som skaft .

JÄS 30 min.  Ta upp degen , knåda lite grann och börja utbakningen .

Ta fram en plåt med bakplåtspapper, börja och lägg en liten bulle på kortsidan

bygg på neråt så DU får en triangel med sist 7 bullar.  Jäs den ut-bakade Granen i 40 min.

Pensla Granen med uppvispat ägg  och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  granen i 200 grader 20 - 25 minuter .

(gör Du lussekatter ;pensla med ägg , strö på russin,Grädda i 250 grader i 6 - 8 min.)


När  Granen har svalnat /kallnat och Du ska servera den 

sätt små födelsedags ljus;  1 ljus i varje bulle ,  tänd ljusen 

och ställ ljus-Granen på kaffebordet . Beskåda skådespelet !

OBS ! INGEN I SÄLLSKAPET FÅR TA EN BULLE INNAN GRANEN 

ÄR SLÄKT AV NÅGON VUXEN.  (INGA BARN FÅR BLÅSA UT )


ALL LYCKA TILL !  och  GOD JUL !