söndag 5 december 2021

COLESLAW MED RÖDKÅL, - GOD RÖRA TILL JULSKINKAN .



                                           HEJSAN ! 

HÄR ÄR RECEPTET :

1 klyfta rödkål, ca 300 g

2 äpplen

2 dl kräm fraiche

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk fransk senap eller hemma -gjord

1/2 msk strösocker

1/2 tsk salt

2 msk riven pepparrot 

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  kålen fint .  Kärna ur äpplena och strimla dem tunt .

Rör samman kräm fraiche med äppelcidervinäger, senap, socker,

salt, och riven pepparrot.  Rör ner kål och äpple i såsen .

STÄLL kallt några timmar innan det ska avnjutas .

GOD JUL !


GROV MUSTIG JULSENAP .

 


                                           HEJSAN !

Kom  ihåg  att  börja  i  tid ,  senap  behöver

cirka  två  veckor  för  att  mogna  i  smaken .

Så himla god  senap !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 påse gult senapsfrö,  35 gram

1 påse brunt senapsfrö, 35 g

3/4 dl vatten

3 msk brunt  farinsocker

1 msk äppelcidervinäger

2 - 3  kryddmått salt

1 dl  rapsolja ,  gärna  kallpressad


SÅ HÄR GÖR DU :

FINFÖRDELA  senapsfröna .

Lägg  över  dem  i  en  skål  och  rör 

samman  med  vatten,  brunt farinsocker,

vinäger  och  salt .

BLANDA  till  sist  ner  oljan .

HÄLL  över  i  en  glasburk  och  sätt på  lock .

Låt  stå  svalt  i  två  veckor  före  serveringen .

LYCKA TILL !

och  GOD JUL !


"Att göra senap till Jul är en fin tradition att föra vidare . "

Riktigt god senap är självskriven till Julskinkan och korven .

GOD JUL !

 

lördag 4 december 2021

NU SKA VI ....

 


                  ..... SNART BAKA LUSSEKATTER  !

                      Å ,  VAD KUL !   HÅLL UTKIK !

TANT HULDA : s PEPPARKAKOR . 100 ST. (Lägg i frysen det Du inte behöver av degen )

 


                                     HEJSAN  !

Tant  HULDA  bakade jättemånga pepparkakor,

som hon delade med sig av, till oss barn som bodde på gården ,

med våra familjer,  det luktade så gott och  smakade så mm...! 

 då visste vi barn att det snart var JULEN som nalkades !

Farmor fick  Tant HULDA:s  recept och sedan jag .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

1 1/2 dl sirap

3 dl strösocker

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 msk ingefära

1 msk bikarbonat 

ca 8 dl vetemjöl


SÅ HÄR HÖR DU :

BLANDA  mjöl  och  bikarbonat  väl .

Ljumma  matfett,  sirap,  socker,  ingefära  och  grädde .

Tillsätt  mjölblandningen .  LÅT degen  vila  kallt ,

helst  över  natten .

KAVLA  ut  degen  tunt  och  ta  ut  kakor  med  önskat mått .

Lägg dem  på  bakpappersklädd  plåt .

GRÄDDA  i  175  grader  i  5 - 7  minuter .


LYCKA  TILL !

och  GOD JUL !


VÖRTBRÖD MED PORTER OCH JULMUST , 2 ST BRÖD.

 


                                               HEJSAN !

Det här brödet har jag gjort i några års tid  till varje JUL .

Det doftar ljuvligt  och smakar perfekt till julmaten .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör / margarin

33 cl julmust (1 flaska )

33 cl porter (1 flaska )

25 g jäst

1 dl mörk sirap

3 dl russin

2 tsk malda nejlikor 

1 1/2 - 2 msk malda pomeransskal

1 - 2 msk mald ingefära 

1 tsk salt

18 dl  rågsikt 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret  i  en kastrull .

Tillsätt  must och porter och ta kastrullen från plattan .

HÄLL över vätskan i en bunke och smula ner jästen .

Rör tills jästen har löst sig .

TILLSÄTT sirap, russin, kryddor och salt .

Blanda ner rågsikten , lite i taget .

Knåda degen för hand i 20 minuter eller i köksmaskin i 10 min

tills degen är slät och smidig .

Låt degen jäsa övertäckt i en bunke med plastfolie i 45 minuter.

TA upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig .

Forma 2 avlånga bröd och lägg dem på en plåt med bakplåts-

papper .

Låt bröden  jäsa under bakduk i 30 minuter .

SÄTT  ugnen  på  200  grader .

GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i 40 - 45 minuter.


LYCKA TILL 

och 

GOD - JUL !




POMERANS STJÄRNOR , ca 125 ST . (vill Du inte ha så många - dela degen och lägg i frysen )

 


                                     HEJSAN !


HÄR är ett annat gammaldags  recept , som  en del familjer gjorde 

till  sitt  JUL- KAFFEBORD !  och jag skulle vara  hjälp-reda .

Receptet fick jag av en husmor .

HÄR ÄR RECEPTET :

fredag 3 december 2021

JULENS KANELPINNAR , ca 60 ST .

 


                             HEJSAN !

Här  är  de  lättaste   kakor  man  kan  göra  

och  dessutom  jättegoda .

Visst var  det  spännande  för  barnen mina , att

 hjälpa till , då använde vi bordsknivar att dela med .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  smör/margarin

1 rågad dl strösocker

1 äggula 

300 g vetemjöl (1/2 liter)

kanel och socker att doppa i 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och  socker,  tillsätt  äggulan  och  mjöl .

RULLA  degen  till  fingertjocka  längder .

SKÄR  i  bitar  och tryck ner dem lätt i blandning

av  kanel  och  socker .

GRÄDDA  i 175 - 200 grader  i 8 - 10 minuter .


LYCKA  TILL 

och  GOD JUL !