onsdag 8 december 2021

MONAS UNDERBARA NÖTKAKA .

 


                                       HEJSAN !

 Min goda vän MONAS ,  bakar denna  kaka till varje  JUL.

MONAS  börjar alltid  några dagar före lucia  att baka  den 

för att kakan ska få  "stå till sig ",  fram till  LUCIA .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 1 /2 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 /2 tsk bakpulver

3 ägg

2 dl rörsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg  och  socker  pösigt .

Mal  nötterna  och  rör  ner i  smeten .

Tillsätt mjölet  och det i-blandade  bakpulvret .

Häll smeten i välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader,  35 minuter ,  

i mitten av ugnen .

"när kakan har svalnat, vira in den i folie i kylskåpet "

Ta fram kakan i god tid  så den blir rumstempererad .


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL !

MÖRA , JUL- APELSINKRANSAR , 22 ST.

 


                                       HEJSAN  !

Detta är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.

Visst kan det här bli en ny favorit för många  ?


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

2 1 /2 dl vetemjöl

1 1/2  dl potatismjöl

2 msk råsocker

1 msk koncentrerad apelsinjuice

PENSLING:

uppvispat ägg

1 msk lätt - sötad aprikosmarmelad

UGN  :  200 GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp alla ingredienser i en matberedare .

Arbeta samman till en deg på högsta hastighet 

endast en kort stund .

Låt degen vila kallt i 20 minuter .

DELA  degen i 22 bitar .

Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala längder,  ca 12 cm långa .

SNO längderna om varandra två och två .

Forma till kransar och lägg  på plåt med bakplåtspapper .

PENSLING :  Blanda ägg  och  marmelad .

Pensla  kakorna med blandningen .

GRÄDDA i ugnen 10 minuter.


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL  !



TIPS ! TOBIAS SAFTSÅS , - TILL JUL- GRÖTEN .

 


                      TIPS !


TOBIAS,  SAFTSÅS .

1 dl röd saft

3 dl vatten 

2 msk potatismjöl

TOBIAS   blandar och vispar 

och jag kokar, när den kokat upp 

ta bort kastrullen från platten .

Nu är den färdig ,  låt svalna.    ( att  hälla på risgrynsgröten )

TOBIAS är 5 år när vi gör detta !

TACK !


KLENÄTER . 35 - 40 ST . EN RIKTIG JULKAKA .

 

                                     HEJSAN  !


Dessa supergoda kakor har vi gjort i alla år , jag minns !

mm...!  himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

160 g strösocker

150 g  smör/margarin

1 tsk kardemumma

skal av 1 citron

1 /2 dl grädde

500 g mjöl

kokosfett


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA ägg och strösocker pösigt .   SMÄLT smöret och låt det svalna .

Blanda det  svala smöret ,  rivet skal av 1 citron  och stött

kardemumma ner i äggblandningen .

TILLSÄTT  grädde  och  arbeta  in  mjölet .

Låt degen  vila  på kallt ställe ett par  timmar .

Kavla ut halva eller mindre av degen, åt gången och kavla tunt .

SPORRA  degen i diagonala rutor  och gör en skåra i mitten  av 

varje ruta .

Träd rutans ena spets genom hålet ,  så att klenäten gör ett omslag .

KOKA  klenäterna  gyllenbruna  i  kokosfett  och låt dem droppa av

på  hushållspapper .

(när klenäten flyter upp till ytan är de så gott som klara.)

TREVLIG LUCIA och GOD JUL !



tisdag 7 december 2021

KARDEMUMMA KNUTAR , ca 50 ST ;



                                      HEJSAN  !

DET här är vetebröd smaksatt med kardemumma .

Den enda dekorationen  är det vackra  ut - bakningssättet .

 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma

ca 1 1/2 liter vetemjöl

PENSLING ;  smält smör + lite vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

Smula jästen i en bunke .  Smält smöret i en kastrull 

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och nästan allt mjölet .

Arbeta degen smidig .  Låt den jäsa 30 - 40 minuter .

Arbeta upp degen på mjölat bakbord .

Trilla ut den till smala rullar , 30 - 40 cm långa .

Forma sedan en ögla med två långa ändar, stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån , i öglan så att ytterligare två öglor bildas.

Jäs knutarna  50 - 60 minuter .

Grädda i 250 - 275 grader  6 - 8 minuter.

Pensla med smält smör + lite vatten .

Degen kan också bakas ut till snurror och längder .


TREVLIG  LUCIA  och GOD  JUL !


NU SKA VI BAKA .... SAFFRANSLUSSEKATTER

 

                                           HEJSAN  !


DETTA  JULENS  EGET  BRÖD ,

Det  bakas  ut  i  många  former .  Kanske  har varje  familj  sitt   traditionella  bröd .

Låt hela familjen vara med  om Julbaket .  Ju  fler  Ni  är  som  bakar saffransbröd 

och  andra traditionella  julkakor desto  roligare  blir  det .

När Du använder saffran ; stöt saffran och en sockerbit i en mortel .Tillsätt  2 msk mjölk.  

Häll sedan allt i degspadet .  Skölj ur morteln med 1 msk vatten, häll i degspadet.

HÄR ÄR RECEPTET : 

50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 påsar saffran (1 påse saffran- mildare smak )

2 dl strösocker

1 ägg ca 1 1/2 liter vetemjöl

eventuellt 1 tsk kardemumma (om Du tar kardemumma i så dämpas saffrans-

smaken , men Du får den gula fina färgen )

russin, uppvispat ägg, pärlsocker - till julgranen . 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt stött saffran, socker, salt och ägg. Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .

Jäs den i 30 minuter .

ARBETA degen på mjölat bakbord.  DELA den i 4 delar och baka ut varje del antingen till

20  lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 julkaka = lite större bulle  i mitten + 8 mindre bullar 

runt om ; när bullen är klar och serveras sätts 1 ljus i mitten på stora bullen och tänds .

Eller  1 JULGRAN  med 3 av de 4 delarna .

 Pensla med ägg , garnera med russin till lussekatter , pärlsocker till julgran .

JÄS det ut - bakade  brödet på plåt 30 - 40 minuter .

GRÄDDA , LUSSEKATTER  i 250 grader i 6 - 8 minuter.

FLÄTOR,  JULKAKA,  och  JULGRAN  i 200 grader 20 - 25 minuter.

När JULGRANEN  är gräddad  och strax ska serveras ; 

Sätt små  FÖDELSEDAGSLJUS i varje bulle  och tänd ljusen före servering 

OBS ! INGET BARN ELLER VUXEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN 
ÄR TÄNDA ;  OCH EN VUXEN BLÅSER UT LJUSEN .  TACK !

TREVLIG LUCIA  och GOD JUL !









söndag 5 december 2021

COLESLAW MED RÖDKÅL, - GOD RÖRA TILL JULSKINKAN .



                                           HEJSAN ! 

HÄR ÄR RECEPTET :

1 klyfta rödkål, ca 300 g

2 äpplen

2 dl kräm fraiche

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk fransk senap eller hemma -gjord

1/2 msk strösocker

1/2 tsk salt

2 msk riven pepparrot 

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  kålen fint .  Kärna ur äpplena och strimla dem tunt .

Rör samman kräm fraiche med äppelcidervinäger, senap, socker,

salt, och riven pepparrot.  Rör ner kål och äpple i såsen .

STÄLL kallt några timmar innan det ska avnjutas .

GOD JUL !