torsdag 9 december 2021

JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING , ca 3 KG .

 


                                           HEJSAN !

Skinkan är stor , så den räcker länge eller till flera .

Det som blir över kan Du frysa i skivor .

Jag tänkte lägga ut receptet på 1 rimmad skinka .

Jag brukar göra den i ugnen , men  någon vill kanske koka den 

så jag lägger ut båda två .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 RIMMAD SKINKA  ca 3 kg 

GRILJERING :

1 ägg,  1 msk senap,  1 msk fransk senap , 1 msk socker -   

rörsocker eller strösocker  +  1/2 dl ströbröd .

SÅ HÄR GÖR DU :   KOKT JULSKINKA .

SPOLA  av skinkan  med  kallt vatten .   LÅT eventuellt nät sitta kvar .

STICK i en  köttermometer, se till att spetsen kommer i mitten  av skinkan 

och  att  så mycket som möjligt av röret är i skinkan .

LÄGG  skinkan i en gryta  och häll på vatten så att det täcker skinkan .

KOKA  upp  och sjud sedan skinkan på svag värme tills termometern visar 70 grader , 

 för saftig skinka eller 

75 grader för  en skinka med  "klassisk  skinksmak " .


ELLER SÅ HÄR :  UGNS- KOKT JULSKINKA

SKINKAN kan också  lindas in i ugnsfolie och läggas i en långpanna .

TILLAGA  i  nedre delen av ugnen i 175 grader till ovan nämnd  temperatur .

BERÄKNA  i båda fallen 45 minuter - 1 timme  per kilo skinka .

LÅT  skinkan vila  ca 15 minuter innan  nätet tas bort .

LÄGG skinkan i en ugnssäker form .

BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna  och socker .

BRED blandningen över skinkan och strö över ströbrödet .

GRILJERA skinkan i mitt i ugnen i 225 grader  ca 15 minuter 

tills skinkan fått fin färg .

LÅT skinkan kallna  innan den skärs i tunna skivor  och serveras på JULBORDET .


GOD JUL !


GRÖNKÅLSGRATÄNGEN SOM PASSAR JULBORDET , 4 - 6 PORT. 200 grader i 40 min )

 


                                          HEJSAN  !

Den här gratängen är ett måste på JULBORDET i våt familj .

Så himla god ,  mm....!  Gott med små prinskorvar,  små köttbullar,

bacon eller vad  Du  känner för ... JULSKINKA .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g djupfryst ,  hackad  grönkål 

1 kg  potatis

1 palsternacka

3 morötter 

1 rotselleri

2 dl riven ost

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk svartpeppar / pepparmix

2 - 3 tsk  örtsalt

3 msk ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

TINA grönkålen enligt förpackningens anvisning .

Skala och skiva  potatis, palsternacka, morötter och rotselleri .

Koka palsternacka ,  rotselleri och morötter i lättsaltat vatten  i

en gryta ca 4 minuter .

VARVA  potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form .

Strö över den rivna osten .

Lägg Grönkålen som ett översta lager på gratängen .

BLANDA  grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen .

Sätt in i ugnen och tillaga i 200 grader , ca 40 minuter .

SERVERA gratängen som den är eller något tillbehör till .

GRÖNKÅL ,  C-VITAMINRIK  OCH NYTTIG 


Om Du har FÄRSK GRÖNKÅL .

Hacka den sköljda kålen och koka den mjuk i 

lättsaltat vatten i en gryta ca 30 minuter.

Låt kålen rinna av och lägg den på gratängen 

så som i receptet i receptet ovan .


GOD JUL !




onsdag 8 december 2021

MONAS UNDERBARA NÖTKAKA .

 


                                       HEJSAN !

 Min goda vän MONAS ,  bakar denna  kaka till varje  JUL.

MONAS  börjar alltid  några dagar före lucia  att baka  den 

för att kakan ska få  "stå till sig ",  fram till  LUCIA .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 1 /2 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 /2 tsk bakpulver

3 ägg

2 dl rörsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg  och  socker  pösigt .

Mal  nötterna  och  rör  ner i  smeten .

Tillsätt mjölet  och det i-blandade  bakpulvret .

Häll smeten i välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader,  35 minuter ,  

i mitten av ugnen .

"när kakan har svalnat, vira in den i folie i kylskåpet "

Ta fram kakan i god tid  så den blir rumstempererad .


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL !

MÖRA , JUL- APELSINKRANSAR , 22 ST.

 


                                       HEJSAN  !

Detta är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.

Visst kan det här bli en ny favorit för många  ?


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

2 1 /2 dl vetemjöl

1 1/2  dl potatismjöl

2 msk råsocker

1 msk koncentrerad apelsinjuice

PENSLING:

uppvispat ägg

1 msk lätt - sötad aprikosmarmelad

UGN  :  200 GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp alla ingredienser i en matberedare .

Arbeta samman till en deg på högsta hastighet 

endast en kort stund .

Låt degen vila kallt i 20 minuter .

DELA  degen i 22 bitar .

Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala längder,  ca 12 cm långa .

SNO längderna om varandra två och två .

Forma till kransar och lägg  på plåt med bakplåtspapper .

PENSLING :  Blanda ägg  och  marmelad .

Pensla  kakorna med blandningen .

GRÄDDA i ugnen 10 minuter.


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL  !



TIPS ! TOBIAS SAFTSÅS , - TILL JUL- GRÖTEN .

 


                      TIPS !


TOBIAS,  SAFTSÅS .

1 dl röd saft

3 dl vatten 

2 msk potatismjöl

TOBIAS   blandar och vispar 

och jag kokar, när den kokat upp 

ta bort kastrullen från platten .

Nu är den färdig ,  låt svalna.    ( att  hälla på risgrynsgröten )

TOBIAS är 5 år när vi gör detta !

TACK !


KLENÄTER . 35 - 40 ST . EN RIKTIG JULKAKA .

 

                                     HEJSAN  !


Dessa supergoda kakor har vi gjort i alla år , jag minns !

mm...!  himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

160 g strösocker

150 g  smör/margarin

1 tsk kardemumma

skal av 1 citron

1 /2 dl grädde

500 g mjöl

kokosfett


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA ägg och strösocker pösigt .   SMÄLT smöret och låt det svalna .

Blanda det  svala smöret ,  rivet skal av 1 citron  och stött

kardemumma ner i äggblandningen .

TILLSÄTT  grädde  och  arbeta  in  mjölet .

Låt degen  vila  på kallt ställe ett par  timmar .

Kavla ut halva eller mindre av degen, åt gången och kavla tunt .

SPORRA  degen i diagonala rutor  och gör en skåra i mitten  av 

varje ruta .

Träd rutans ena spets genom hålet ,  så att klenäten gör ett omslag .

KOKA  klenäterna  gyllenbruna  i  kokosfett  och låt dem droppa av

på  hushållspapper .

(när klenäten flyter upp till ytan är de så gott som klara.)

TREVLIG LUCIA och GOD JUL !



tisdag 7 december 2021

KARDEMUMMA KNUTAR , ca 50 ST ;



                                      HEJSAN  !

DET här är vetebröd smaksatt med kardemumma .

Den enda dekorationen  är det vackra  ut - bakningssättet .

 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma

ca 1 1/2 liter vetemjöl

PENSLING ;  smält smör + lite vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

Smula jästen i en bunke .  Smält smöret i en kastrull 

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och nästan allt mjölet .

Arbeta degen smidig .  Låt den jäsa 30 - 40 minuter .

Arbeta upp degen på mjölat bakbord .

Trilla ut den till smala rullar , 30 - 40 cm långa .

Forma sedan en ögla med två långa ändar, stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån , i öglan så att ytterligare två öglor bildas.

Jäs knutarna  50 - 60 minuter .

Grädda i 250 - 275 grader  6 - 8 minuter.

Pensla med smält smör + lite vatten .

Degen kan också bakas ut till snurror och längder .


TREVLIG  LUCIA  och GOD  JUL !