fredag 10 december 2021

JULSALLAD MED VALNÖTTER ...mm..!

 


                                    HEJSAN !

Vad är salladen ?  Den hade jag glömt att göra !

Så därav denna sallad i år !

HÄR  samsas  flera av Julens  allra  finaste smaker

och  ingredienser  i en  fräsch  sallad .

Den  passar till det mesta på Jul-Bordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

350 g rödkål

3 äpplen 

3 apelsiner

5 färska fikon 

100 g valnötskärnor 

VINÄGRETT :

1/2 dl rapsolja

1 /2  msk vitvinsvinäger

2 msk  koncentrerad  apelsinjuice

1 msk skånsk senap


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA kålen med osthyvel .

KÄRNA ur och skär äpplena i klyftor .

SKALA och skär apelsinerna i skinnfria klyftor .

BLANDA  kål ,  äpple,  apelsin, fikon och nötter.

 BLANDA  ingredienserna till vinägretten  och häll

den över salladen .

LYFT och vänd runt  försiktigt  med salladsbesticken 

så att allt blandas .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

GOD  JUL !

REVBEN MED JULSMAK ,,,,, mm ....!

 


                                     HEJSAN  !

HONUNG  och  KARDEMUMMA  ,

ger  REVBENEN  en spännande  smak  och fin yta .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg  revben 

MARINAD :

3 dl chilisås 

1 dl olja

5 msk krossade kardemummafrön

1 /2 dl honung

salt och peppar 

UGN :  225  grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp rikligt med vatten i en stor kastrull .

LÄGG i Revbenen .

LÅT vattnet koka upp  igen och skumma .

SÄNK värmen och låt Revbenen koka tills köttet lossnar från benen .

DET tar 1 - 2 timmar  beroende på Revbenens tjocklek .

MARINAD :

BLANDA ingredienserna  och  smaka  av med  salt  och peppar .

LÅT Revbenen ligga i marinaden 1 dygn .

LÄGG Revbenen i en långpanna och stek mitt i ugnen 

tills de har fått  fin  färg ,  10 - 15 minuter .


GOD  JUL !

                                        

LUTFISK MED SENAPSSÅS , 4 PORT.

 


                                    HEJSAN !

Smaka på detta !   

Gillar Ni fisk ? - så gillar Ni det här !

Lutfisk äter vi på Juldagen .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg Lutfisk

1 msk salt

2 msk smör / margarin

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 msk fransk senap / senap 

1/2 msk brun farin

1 tsk salt

1 kryddmått pepparmix

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG Lutfisk i kallt vatten enligt förpackningens anvisning 

Lägg Lutfisken i en mikrosäker form .  Täck formen .

Tillaga i mikrovågsugn, full effekt ( max 800 W),  ca 10 min.

Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare 10 min .

Strö över salt och låt stå ca 5 minuter för värmeutjämning .

SMÄLT  matfettet i en kastrull .

Tillsätt vetemjöl och späd med mjölk .

Låt koka ca 5 minuter under omrörning .

Smaksätt såsen med fransk senap,  brun farin, salt å peppar .

SERVERA såsen till Lutfisken .  Kokt potatis och broccoli

passar bra  till .

HAR Du inte  tillgång till mikrovågsugn kan Lutfisken 

tillagas i långpanna i 225 grader ,  ca 45 minuter 

övertäckt med aluminiumfolie .

GOD JUL !



torsdag 9 december 2021

JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING , ca 3 KG .

 


                                           HEJSAN !

Skinkan är stor , så den räcker länge eller till flera .

Det som blir över kan Du frysa i skivor .

Jag tänkte lägga ut receptet på 1 rimmad skinka .

Jag brukar göra den i ugnen , men  någon vill kanske koka den 

så jag lägger ut båda två .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 RIMMAD SKINKA  ca 3 kg 

GRILJERING :

1 ägg,  1 msk senap,  1 msk fransk senap , 1 msk socker -   

rörsocker eller strösocker  +  1/2 dl ströbröd .

SÅ HÄR GÖR DU :   KOKT JULSKINKA .

SPOLA  av skinkan  med  kallt vatten .   LÅT eventuellt nät sitta kvar .

STICK i en  köttermometer, se till att spetsen kommer i mitten  av skinkan 

och  att  så mycket som möjligt av röret är i skinkan .

LÄGG  skinkan i en gryta  och häll på vatten så att det täcker skinkan .

KOKA  upp  och sjud sedan skinkan på svag värme tills termometern visar 70 grader , 

 för saftig skinka eller 

75 grader för  en skinka med  "klassisk  skinksmak " .


ELLER SÅ HÄR :  UGNS- KOKT JULSKINKA

SKINKAN kan också  lindas in i ugnsfolie och läggas i en långpanna .

TILLAGA  i  nedre delen av ugnen i 175 grader till ovan nämnd  temperatur .

BERÄKNA  i båda fallen 45 minuter - 1 timme  per kilo skinka .

LÅT  skinkan vila  ca 15 minuter innan  nätet tas bort .

LÄGG skinkan i en ugnssäker form .

BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna  och socker .

BRED blandningen över skinkan och strö över ströbrödet .

GRILJERA skinkan i mitt i ugnen i 225 grader  ca 15 minuter 

tills skinkan fått fin färg .

LÅT skinkan kallna  innan den skärs i tunna skivor  och serveras på JULBORDET .


GOD JUL !


GRÖNKÅLSGRATÄNGEN SOM PASSAR JULBORDET , 4 - 6 PORT. 200 grader i 40 min )

 


                                          HEJSAN  !

Den här gratängen är ett måste på JULBORDET i våt familj .

Så himla god ,  mm....!  Gott med små prinskorvar,  små köttbullar,

bacon eller vad  Du  känner för ... JULSKINKA .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g djupfryst ,  hackad  grönkål 

1 kg  potatis

1 palsternacka

3 morötter 

1 rotselleri

2 dl riven ost

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk svartpeppar / pepparmix

2 - 3 tsk  örtsalt

3 msk ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

TINA grönkålen enligt förpackningens anvisning .

Skala och skiva  potatis, palsternacka, morötter och rotselleri .

Koka palsternacka ,  rotselleri och morötter i lättsaltat vatten  i

en gryta ca 4 minuter .

VARVA  potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form .

Strö över den rivna osten .

Lägg Grönkålen som ett översta lager på gratängen .

BLANDA  grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen .

Sätt in i ugnen och tillaga i 200 grader , ca 40 minuter .

SERVERA gratängen som den är eller något tillbehör till .

GRÖNKÅL ,  C-VITAMINRIK  OCH NYTTIG 


Om Du har FÄRSK GRÖNKÅL .

Hacka den sköljda kålen och koka den mjuk i 

lättsaltat vatten i en gryta ca 30 minuter.

Låt kålen rinna av och lägg den på gratängen 

så som i receptet i receptet ovan .


GOD JUL !




onsdag 8 december 2021

MONAS UNDERBARA NÖTKAKA .

 


                                       HEJSAN !

 Min goda vän MONAS ,  bakar denna  kaka till varje  JUL.

MONAS  börjar alltid  några dagar före lucia  att baka  den 

för att kakan ska få  "stå till sig ",  fram till  LUCIA .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 1 /2 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 /2 tsk bakpulver

3 ägg

2 dl rörsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg  och  socker  pösigt .

Mal  nötterna  och  rör  ner i  smeten .

Tillsätt mjölet  och det i-blandade  bakpulvret .

Häll smeten i välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader,  35 minuter ,  

i mitten av ugnen .

"när kakan har svalnat, vira in den i folie i kylskåpet "

Ta fram kakan i god tid  så den blir rumstempererad .


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL !

MÖRA , JUL- APELSINKRANSAR , 22 ST.

 


                                       HEJSAN  !

Detta är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.

Visst kan det här bli en ny favorit för många  ?


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

2 1 /2 dl vetemjöl

1 1/2  dl potatismjöl

2 msk råsocker

1 msk koncentrerad apelsinjuice

PENSLING:

uppvispat ägg

1 msk lätt - sötad aprikosmarmelad

UGN  :  200 GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp alla ingredienser i en matberedare .

Arbeta samman till en deg på högsta hastighet 

endast en kort stund .

Låt degen vila kallt i 20 minuter .

DELA  degen i 22 bitar .

Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala längder,  ca 12 cm långa .

SNO längderna om varandra två och två .

Forma till kransar och lägg  på plåt med bakplåtspapper .

PENSLING :  Blanda ägg  och  marmelad .

Pensla  kakorna med blandningen .

GRÄDDA i ugnen 10 minuter.


TREVLIG LUCIA  och  GOD JUL  !