HEJSAN !
NU GÅR VI MOT ETT NYTT ÅR !
Jag känner ....
alltid så här års , en viss förväntan , på vad som komma skall ?
VI får alla hoppas att pandemin ger med sig .
Så Vi kan leva som vanligt igen .
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
HEJSAN !
NU GÅR VI MOT ETT NYTT ÅR !
Jag känner ....
alltid så här års , en viss förväntan , på vad som komma skall ?
VI får alla hoppas att pandemin ger med sig .
Så Vi kan leva som vanligt igen .
TACK !
HEJSAN !
Det här var en finare mjuk kaka, som bakades vid tillställningar ,
förr om åren , - när jag fick vara hjälpreda .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
2 1 /2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
UGN ; 150 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker .
Rör ner det i smeten och blanda väl .
HÄLL smeten i en smord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen
ca 60 min.
Pröva med en sticka !
Stjälp upp kakan och låt den kallna under
formen på galler .
SANDKAKAN går bra att frysa .
(tant Jönsson som hade tillställningen fick hänga kakan utanför fönstret
när det var vinter och kallt ute , - för det fanns inget kylskåp ) !
LYCKA TILL !
GOD JUL !
HEJSAN !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 tomater
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk färsk hackad basilika
2 tsk olivolja
salt å peppar
10 svarta oliver
4 skivor rökt skinka
4 runda bröd
4 msk ost
UGN : 225 grader , 5 min.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA tomater, blanda ner pressad vitlöksklyfta,
olivolja salt och peppar .
SKIVA oliverna och strimla den rökta skinkan .
FÖRDELA tomatröra , oliver och skinka på
4 runda bröd , typ polarkaka .
STRÖ över 4 msk riven ost .
GRATINERA i 225 grader ca 5 min .
SERVERA med en god sallad .
GOD JUL !
HEJSAN !
LIKA goda på det stora julbordet,
som till en läcker skinksmörgås .
1) HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLÅ MÖGELOST
1 /2 dl lätt kräm fraiche
1 - 2 msk matlagningsgrädde
1 äpple
1 päron
2 msk grov hackade valnötter
pressad citronsaft
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA osten med en gaffel tillsammans med
kräm fraiche och grädde till en krämig konsistens .
Kärna ur äpple och päron .
Tärna och rör ner i ost - röran .
SMAKA av med pressad citronsaft och
strö över valnötterna .
2) HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpplen
2 dl lätt kräm fraiche
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
salt och pepparmix
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR samman kräm fraiche med honung
och vinäger .
Smaka av med salt och pepparmix .
Kärna ur äpplena och tärna dem fint .
RÖR ner dem i kräm fraichen .
LYCKA TILL !
GOD JUL !
HEJSAN !
Det här måste NI smaka !
Så himla gott !
Jag fick receptet av en arbetskamrat , som bjöd
hem oss tre andra till henne , och då bjöd hon oss på detta .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strömmings - file'
3 msk socker
2 msk salt
6 krossade vitpepparkorn
saft och rivet skal av 2 limefrukter
CHILISÅS :
2 dl lätt kräm fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 - 1 kryddmått chilipasta
1 - 2 kryddmått malen ingefära
rivet skal av limefrukt
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman socker med salt och vitpeppar .
LÄGG den sköljda och avrunna strömmingen i en
skål, varva dem med socker-blandningen , rivet limeskal
och pressad limesaft .
GÖR under tiden såsen .
Blanda samman alla ingredienserna till såsen och smaka
av med lite salt .
Ställ såsen kallt .
HETTA upp en stekpanna med lite smör/margarin
och halstra strömmings-fileerna ca 1 minut per sida .
BJUD strömmingen ny halstrad tillsammans med såsen .
SERVERA på JULBORDET .
NJUT säger jag bara !
GOD JUL !
HEJSAN !
Det här är smaskens kan Ni tro !
BRED en blandning av persilja, ost, olivolja
och ströbröd över fisken och gratinera ,
Gott, snabbt och lätt .
DET HÄR BEHÖVER DU :
ca 500 g fiskfile' av lax, hälleflundra eller gös
TILL GARNERING
4 dl hackad persilja
2 dl smakrik ost , t ex västerbottenost
eller lagrad svecia
rivet skal av 1 citron
3 msk olivolja
1/2 dl ströbröd
2 tsk salt
TILLBEHÖR
kokt , gärna pressad potatis
1 paket, ca 250 g , hel spenat
kräm fraiche smaksatt med paprika
och chili .
SÅ HÄR GÖR DU ,
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda alla ingredienser till garneringen .
LÄGG fisken på ett smort ugnsfast fat .
Bred över persiljeblandningen .
Sätt in fatet mitt i ugnen och gratinera
fisken 15 - 20 minuter tills den är färdig.
SERVERA med kokt potatis och smörstekt
spenat samt en kräm fraiche - sås .
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
Janssons Frestelse, har jag lärt mig att äta som vuxen ,
smakerna var väl lite annorlunda som barn .
Men nu är det så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
10 - 12 medelstora potatisar
1 burk ansjovis
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk ströbröd
UGN : 200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär löken i tunna skivor .
Fräs den mjuk och glansig i lite smör/margarin .
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor .
LÄGG hälften av potatisen i en smord form .
Salta . Lägg därefter i lök och ansjovis .
Täck med resterande potatis .
Salta försiktigt och droppa över ansjovisspad .
Häll över grädde och mjölk.
Strö över ströbrödet och klicka på lite smör-klickar .
GRÄDDA mitt i ugnen 50 - 60 min eller tills
potatisen är mjuk och fått fin färg .
LYCKA TILL !
GOD JUL !