torsdag 30 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! NYÅRS -DESSERT ; HALLON , JORDGUBBAR OCH BLÅBÄR MED PISTASCHGLASS. 4 PORT.

 


                                                HEJSAN !

DET HÄR BEHÖVER DU :

3 msk smör/margarin

150 g hallon

150 g jordgubbar

150 g blåbär

1 dl strösocker

2 msk hackade hasselnötter

3 msk konjak eller vatten

1 liter pistaschglass


SÅ HÄR GÖR DU :

STEK smöret i en stekpanna och lägg i 

hallon, jordgubbar och blåbär .

TILLSÄTT socker och hasselnötter  och 

rör om försiktigt .

TILLSÄTT konjaken ,  TÄND PÅ och 

låt den brinna av .

LÄGG glass i 4 serveringsskålar och häll

frukt-såsen över  glassen .

SERVERA omedelbart .


Ta det försiktigt med elden !

LYCKA TILL !

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRS - DESSERT . - 8 PERS .

 

                                                                     HEJSAN  !

  

DET ÄR SÅÅ....GOTT,  mm...NJUT !

och  SÅSEN sen,  mm....NJUT !

PAPAYA ,  GURKA  OCH APELSIN

MED JAPP-SÅS   OCH   GLASS .


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 papaya 

1 slanggurka

2 apelsiner

2 msk limejuice

1 liter glass


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  papayan och gurkan .   TA bort fröna och skär i kuber .

SKALA  apelsinerna och skär bort hinnor och membran från

klyftorna .

LÄGG fruktsalladen i en skål och rör försiktigt i limejuicen .

LÅT stå några minuter .    

SERVERA   Fruktsalladen,  med en stor  sked glass och häll sås över.


JAPP -SÅS :

1 msk smör/margarin

1/2 dl grädde

2 japp, 120 g 

(1 msk konjak)  eller 1 msk vatten .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

SKÄR chokladen i mindre bitar och 

låt den smälta i smöret .

RÖR hela tiden i kastrullen .

TILLSÄTT konjaken eller vattnet,  

låt såsen bli varm och häll den över glassen .

LYCKA TILL ! 

GOTT NYTT ÅR !


onsdag 29 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! - CITRONPAJ , 6 - 8 PERS !

 


                                       HEJSAN !

NYÅRS - PAJ !

Visst kan det väl vara gott,  efter  all  den goda Julmaten 

att smaka  denna  goda,  friska paj till kaffet  !


DET HÄR BEHÖVER DU :

100 g sötmandel

2 dl extra fint vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 msk strösocker

100 g smör /margarin

1 litet ägg

CITRONKRÄM :

150 g smör

1 1/2 dl socker

rivet skal och pressad saft av 2 citroner

2 ägg

2 äggulor

MARÄNG :

3 äggvitor

6 msk socker

UGN  :  200 - 250 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA,  skala  och  mal mandeln .

Blanda samman den med mjöl,  socker och vaniljsocker .

Tillsätt  smör  och finfördela det till en smulig massa .

Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg .

TRYCK  ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter.

Nagga den i bottnen och ställ den kallt , ca 30 min.

Förgrädda pajskalet mitt i 200 graders varm ugn ca 

15 - 18 minuter .    LÅT pajskalet kallna.

LÄGG alla ingredienser till citronkrämen i en rostfri

kastrull .

Låt det sjuda på svag värme under omrörning tills 

krämen tjocknat .

Kyl den i kallt vatten under fortsatt omrörning.

Häll krämen i det förgräddade pajskalet .

VISPA äggvitorna till hårt skum .

Tillsätt socker i omgångar under fortsatt kraftig vispning .

Bred marängsmeten toppigt över citronkrämen .

GRÄDDA mitt i ugnen tills marängen fått lite färg , ca 2 -3 min.


ALL LYCKA TILL !

GOTT NYTT ÅR !


GOTT NYTT ÅRS - TIPS !

 


                 TIPS !


PENSLA  4  folie - ark  med  olivolja  .

Lägg  1 laxkotlett ,  2 tomatskivor ,  

1 msk  av  vardera  hackad  rödlök,

basilika och dill på varje  ark .  Salta .

VIK ihop  till  paket  och stek i 225  graders -

ugn  10 - 15 minuter .


GOTT NYTT ÅR !

TACK !


tisdag 28 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! - VARMRÖKT LAXLÅDA , 4 PORT.

 


                                      HEJSAN !


En riktig lyxlåda ....mm !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g varmrökt lax 

6 potatisar

1 liten squash

1 knippa dill 

4 ägg

4 dl grädde 

salt, peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

RENSA laxen skinn- och benfri.   Skär köttet i mindre bitar .

SKALA och skiva potatisen och skölj och skiva squashen .

Varva potatis, lax och squash i en smord ugnssäker form.

ÖVERSTA  lagret ska vara potatis .

Hacka  dillen .  VISPA samman ägg och grädde, blanda i dillen 

och krydda med salt och peppar.  HÄLL blandningen i formen .

GRÄDDA lådan i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 40 min.

OM man använder kokt potatis blir gräddningstiden ca 10 min 

kortare .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !





CURRYRÄKOR I RIS-RAND, 4 PORT.

 


                                                 HEJSAN !

EN NYÅRS - RÄTT PÅ KVÄLLSKVISTEN 

mm.. !

DET HÄR BEHÖVER DU :

500 g räkor med skal

eller 200 g rensade

1 msk smör/margarin

2 tsk curry

2 msk vetemjöl

1/2 färsk gurka

4 dl fiskbuljong (tärning+ vatten)

1 /2 tsk salt 

5 portioner ris


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA räkorna om inte skalade används .

SMÄLT matfettet i en gryta .

Tillsätt curryn och låt den fräsa några minuter.

Pudra över mjölet .

SKÖLJ och skär gurkan i stora tärningar .

Tillsätt dem i grytan .

SPÄD under omrörning med buljongen.

Koka några minuter.

TILLSÄTT räkorna .

Salta och peppra eventuellt .

KOKA  ris  enligt paketets anvisning.

PACKA  sedan riset i en kransform .

Stjälp upp den på ett fat .

HÄLL den kryddstarka  röran i mitten 

och servera gärna  skivade bananer till

och ett gott pain rich .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !



GOTT NYTT ÅR ! - REVBENSSPJÄLL MED COLESLAW, 4 PERS . + TIPS !

 


                                                 HEJSAN !

mm...!

Funkar till både fest och vardag !


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 gul lök

rapsolja till stekning

GRILLSÅS :

500 g krossade tomater

1 msk koncentrerad kalvfond

2 msk tomat - pure'

2 msk soja 

2 tsk dijonsenap

1 tsk malen svartpeppar 

2 tsk torkad oregano

salt å vitpeppar

1, 2 kg tjocka revbensspjäll

med  ben

TILLBEHÖR :  3 dl coleslaw.


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS löken i rapsolja .

RÖR samman grillsåsen genom att hälla på krossade tomater

och kalvfond och tillsätt tomat-pure' , soja, senap, svartpeppar

och oregano .

KOKA  upp och låt sjuda i 10 minuter utan lock .

GNID in köttet med salt å vitpeppar och lägg köttet i en 

långpanna med den "köttiga " delen nedåt .

PENSLA köttet med grillsåsen ,  slå på lite vatten i långpannan 

och ställ in i ugnen på 225  grader  i  20 minuter .

VÄND köttet och pensla på resten av grillsåsen .

Blöt med lite vatten för att undvika att pannan blir torr i ugnen .

Grilla i ytterligare 45 - 60 minuter .

OM DU använder kött-termometer ska innertemperaturen vara 80 grader.

LÅT spjällen vila i ca 10 minuter innan de skärs upp .

SERVERA med coleslaw.

DET HÄR BEHÖVER DU :

En vinnare !

8 dl vitkål, finstrimlad

1 rödlök, finstrimlad

1/2 dl majonnäs

3 tsk fransk senap 

1 dl kräm fraiche

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  vitkål, rödlök, majonnäs, fransk senap, 

och kräm fraiche .

Ställ in i kylen i minst 1 timme .


TIPS !

COLESLAW kan DU göra i större portioner, då den

går utmärkt att spara till senare tillfällen .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !