söndag 2 januari 2022

GRÖNSAKS BRÄSSERAD TORSKFILE - MED PASTA , 2 - 3 PORT.

 


                                    HEJSAN !


Det här är gott kan NI tro !

Med just pasta till,  mm... !

VARSÅGODA !

DET HÄR BEHÖVER DU :

300 g torskfile'

1 burk krossade  tomater

1 gul lök  (strimlad )

1 röd paprika (strimlad)

1 purjolök (strimlad)

dill

pasta


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG torsken i en ugnsfast form .

Krydda med örtsalt och vitpeppar .

Häll sedan på de krossade tomaterna 

och de strimlade grönsakerna .

Klipp över lite dill .

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in torsken  under folie i ca 20 - 25 min.

Koka pastan .

SERVERA  till torsken .


SMAKLIG MÅLTID !

och   GOD FORTSÄTTNING !


                                         

lördag 1 januari 2022

TRETTONDEDAG JUL , BRIE- PAJ MED BROCCOLI, - 6 PORT.

 


                                     HEJSAN  !

Varför inte ha denna jättegoda paj till  TRETTONDEDAG  JUL  6 / 1  2022 

 På  kvällen  är det TRETTONDAGS - BAL,  då  fick ungdomarna , 

 fick sy eller hyra en vacker klänning           

och pojkarna  var  finklädda i kostym .

Då var det TRETTONDAGS - BAL  på  Rondo .


DET  HÄR BEHÖVER DU,  FÖR RECEPTET :

PAJDEG :

3 dl vetemjöl 

125 g smör /margarin

2 msk kallt vatten 

FYLLNING :

1 stånd broccoli

200 g brieost 

3 ägg 

3 dl grädde, valfri fetthalt 

salt , peppar 

1/ 2  dl valnötter

UGN 225 GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG :

HACKA ihop smör och mjöl till en smulig massa.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .

Låt vila kallt i 30 minuter .

Kavla ut degen och lägg i  en  pajform.

Nagga och förgrädda i 10 minuter .

FYLLNING :

Dela broccolin i mindre buketter och förväll .

Låt rinna av väl och lägg i pajskalet .

Skär osten i bitar och lägg ovanpå .

Vispa ihop ägg, grädde , salt och peppar och häll över.

Strö på valnötter och grädda i 30 minuter.

Servera med en god sallad och något gott att dricka .


GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET !

                                         

fredag 31 december 2021

MOSTER GRETAS - små fina , - 60 st . - Gott Slut och Gott Nytt År !

 


                                                 HEJSAN  !

Detta är ett recept som gått i arv .

När Du har smakat dem förstår Du varför !

De bakades till varje NY ÅRS AFTON ...

eller helst samma dag , - Så det ska jag göra nu !


DET HÄR BEHÖVER DU :

300 g smör /margarin

2 1/2 dl strösocker

1 ägg

3 msk kakaopulver

1 1/2 tsk hjorthornssalt

5 dl kokosflingor

5 dl vetemjöl

DEKORATION :

1/2 dl pärlsocker

UGN : 175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker vitt och poröst .

Tillsätt ägget .

Blanda kakao,  hjorthornssalt och kokosflingor

och rör ner detta i smeten .

Arbeta in mjölet .

Forma degen till 4 cm tjocka rullar .

Svep in dem i folie och låt vila kallt ,  30 min.

DEKORATION :

SKÄR rullarna  med  vass  kniv  i 5 mm  tjocka 

skivor .

Häll  pärlsocker  i  en  liten  skål .

Tryck  kakorna  mot  pärlsockret  och  lägg  dem 

på  plåt  med  bakplåtspapper .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  15  minuter .


TACK !



torsdag 30 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! NYÅRS -DESSERT ; HALLON , JORDGUBBAR OCH BLÅBÄR MED PISTASCHGLASS. 4 PORT.

 


                                                HEJSAN !

DET HÄR BEHÖVER DU :

3 msk smör/margarin

150 g hallon

150 g jordgubbar

150 g blåbär

1 dl strösocker

2 msk hackade hasselnötter

3 msk konjak eller vatten

1 liter pistaschglass


SÅ HÄR GÖR DU :

STEK smöret i en stekpanna och lägg i 

hallon, jordgubbar och blåbär .

TILLSÄTT socker och hasselnötter  och 

rör om försiktigt .

TILLSÄTT konjaken ,  TÄND PÅ och 

låt den brinna av .

LÄGG glass i 4 serveringsskålar och häll

frukt-såsen över  glassen .

SERVERA omedelbart .


Ta det försiktigt med elden !

LYCKA TILL !

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRS - DESSERT . - 8 PERS .

 

                                                                     HEJSAN  !

  

DET ÄR SÅÅ....GOTT,  mm...NJUT !

och  SÅSEN sen,  mm....NJUT !

PAPAYA ,  GURKA  OCH APELSIN

MED JAPP-SÅS   OCH   GLASS .


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 papaya 

1 slanggurka

2 apelsiner

2 msk limejuice

1 liter glass


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  papayan och gurkan .   TA bort fröna och skär i kuber .

SKALA  apelsinerna och skär bort hinnor och membran från

klyftorna .

LÄGG fruktsalladen i en skål och rör försiktigt i limejuicen .

LÅT stå några minuter .    

SERVERA   Fruktsalladen,  med en stor  sked glass och häll sås över.


JAPP -SÅS :

1 msk smör/margarin

1/2 dl grädde

2 japp, 120 g 

(1 msk konjak)  eller 1 msk vatten .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

SKÄR chokladen i mindre bitar och 

låt den smälta i smöret .

RÖR hela tiden i kastrullen .

TILLSÄTT konjaken eller vattnet,  

låt såsen bli varm och häll den över glassen .

LYCKA TILL ! 

GOTT NYTT ÅR !


onsdag 29 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! - CITRONPAJ , 6 - 8 PERS !

 


                                       HEJSAN !

NYÅRS - PAJ !

Visst kan det väl vara gott,  efter  all  den goda Julmaten 

att smaka  denna  goda,  friska paj till kaffet  !


DET HÄR BEHÖVER DU :

100 g sötmandel

2 dl extra fint vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 msk strösocker

100 g smör /margarin

1 litet ägg

CITRONKRÄM :

150 g smör

1 1/2 dl socker

rivet skal och pressad saft av 2 citroner

2 ägg

2 äggulor

MARÄNG :

3 äggvitor

6 msk socker

UGN  :  200 - 250 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA,  skala  och  mal mandeln .

Blanda samman den med mjöl,  socker och vaniljsocker .

Tillsätt  smör  och finfördela det till en smulig massa .

Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg .

TRYCK  ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter.

Nagga den i bottnen och ställ den kallt , ca 30 min.

Förgrädda pajskalet mitt i 200 graders varm ugn ca 

15 - 18 minuter .    LÅT pajskalet kallna.

LÄGG alla ingredienser till citronkrämen i en rostfri

kastrull .

Låt det sjuda på svag värme under omrörning tills 

krämen tjocknat .

Kyl den i kallt vatten under fortsatt omrörning.

Häll krämen i det förgräddade pajskalet .

VISPA äggvitorna till hårt skum .

Tillsätt socker i omgångar under fortsatt kraftig vispning .

Bred marängsmeten toppigt över citronkrämen .

GRÄDDA mitt i ugnen tills marängen fått lite färg , ca 2 -3 min.


ALL LYCKA TILL !

GOTT NYTT ÅR !


GOTT NYTT ÅRS - TIPS !

 


                 TIPS !


PENSLA  4  folie - ark  med  olivolja  .

Lägg  1 laxkotlett ,  2 tomatskivor ,  

1 msk  av  vardera  hackad  rödlök,

basilika och dill på varje  ark .  Salta .

VIK ihop  till  paket  och stek i 225  graders -

ugn  10 - 15 minuter .


GOTT NYTT ÅR !

TACK !