tisdag 25 januari 2022

MITT KNAPRIGA BONDBRÖD , - 2 ST .

 


                                                     HEJSAN  !


Så himla lätt att göra ,  och dessutom jättegott !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 tsk salt 

15 dl matbrödsmjöl av vete 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i degbunken och rör ut den i lite av mjölken .

Smält matfettet och häll på resten av mjölken.

Låt blandningen bli 37 grader .

Häll vätskan över jästen ,  rör om och tillsätt saltet och det 

mesta av mjölet .

Arbeta degen smidig.

Strö på lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i ca 40 minuter  

till dubbel storlek .

TAG UPP degen och arbeta den en stund på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 delar  och forma varje del till ett runt bröd.

Lägg bröden på bakpappersklädd plåt .

Snitta ytan i ett rutmönster med en vass kniv .

LÅT bröden jäsa i 30 minuter .

(*Pensla med lite sirapsvatten och strö på sesamfrön .)

och GRÄDDA i  200 grader i 30 minuter .

Ställ plåten i nedre delen av ugnen .

(*Eller också kan Du göra så här  ;  ställ lite vatten i en skål

som Du samtidigt ställer in i ugnen som bröden , ytan på bröden

blir knaprigare .

LÅT bröden kallna på galler ej övertäckt .


LYCKA TILL !


ÄLG- SKAV MED BLOMKÅLSMOS OCH LINGON , - 4 PORT.

 


                                               HEJSAN !

Det här är det godaste jag någonsin har ätit , så himla gott !

Receptet fick jag av min goda vän MONAS .

DET HÄR BEHÖVER DU :

4 schalottenlökar 

200 g kantareller frysta

500 g älg- skav

1 msk kokosfett

1 1/2 dl lingon 

salt

svartpeppar/ pepparmix

BLOMKÅLSMOS :

600 g blomkål 

ca 1 dl mjölk

4 msk Västerbottenost

salt

svartpeppar /pepparmix 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp mycket med saltat vatten.

Dela blomkålen i små buketter  eller skär i skivor 

tills de blivit mjuka .

Mosa blomkålen till mos , häll i mjölk pö om pö 

till önskad konsistens ,  tillsätt osten och smaka av

med salt och peppar.

SKALA och finhacka löken.

Rensa och dela de stora svamparna i mindre bitar .

DELA det halvfrysta älg-skavet i mindre bitar .

Hetta upp 1/2 msk kokosfett i en stekpanna och 

fräs löken och svamparna i några minuter .

Ta ut svampröran, hetta upp resten av kokosfettet 

i pannan och lägg i älg skavet och stek det  tills det bryns.

VÄND i den stekta svampröran och lingon på slutet .


SMAKLIG MÅLTID !


söndag 23 januari 2022

PASTA GRATÄNG - 4 PERS.

 


                                                     HEJSAN  !


En pastagratäng av makaroner, köttfärs- sås och läcker ostsås 

mättar både små och STORA  magar ...

Himla go' !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g spiralmakaroner

300 g nötfärs eller blandfärs

1 /2 finhackad gul lök

200 g  skivade  champinjoner (frivilligt)

1 / 2 buljongtärning 

4 pressade vitlöksklyftor

3 msk tomat-pure'

2 msk kinesisk soja 

3 dl vatten

salt å peppar

OSTSÅS :

25 g smör/margarin

30 g vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

50 g smakrik ost, typ Greve eller....

GARNERING :

hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA pastan,  med tuggmotstånd kvar 

och spola hastigt av med kallt vatten .

SÄTT ugnen på 250 grader .

Bryn färsen i het stekpanna så att den får fin färg .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och låt 

alltsammans koka ihop så endast en liten mängd 

vätska återstår .

Smaka av med salt och peppar .

OSTSÅS :

SMÄLT smöret i en kastrull med tjock botten .

RÖR ner vetemjölet och tillsätt mjölken och grädden.

LÅT koka upp, blanda i Greve osten + eventuellt lite

(parmesanost ca 1/2 dl  =om Du har en annan ost med inte så mycket smak )

Smaka av med salt och peppar .

LÄGG köttfärsen i botten på en ugnsfast form .

Lägg pastan över och häll ostsåsen över .

GRATINERA :

i 250 grader tills pastan fått en fin färg , ca 10 minuter .

Garnera med lite hackad persilja .


SMAKLIG MÅLTID !





                                                     

lördag 22 januari 2022

RANDIGA BAGATELLER , 32 ST.

 

                                           HEJSAN !

Hemma hos farmor gjorde vi dessa lätta goda kakor .

Det var farfar som döpte kakorna , för att de var randiga .                     !

Med mandel och potatismjöl blir resultatet 

lätta, spröda kakor som passar på de flesta

kaffebord .

Riktigt goa !


DET HÄR BEHÖVER DU :

25 g sötmandel

100 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 litet ägg

rivet skal av 1/2 apelsin

2 1/2 - 3 dl potatismjöl

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA och skala mandeln .

Mal den i mandelkvarn .

RÖR smör och socker vitt och poröst .

Tillsätt ägg och apelsinskal .

Rör ner den malda mandeln och potatismjöl .

DELA degen i 32 lika stora bitar och rulla dem 

till bollar .

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .

Doppa en gaffel i lite potatismjöl och tryck

ett mönster på varje kaka .

GRÄDDA mitt i ugnen 10 - 12 minuter .

himla goa !


LYCKA TILL !


                                    

 


fredag 21 januari 2022

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED BACON , 2 PERSONER.

 


                                                          HEJSAN !

mm...så himla gott !  Gammaldags  soppa , 

 fast  Farmor hade knaperstekt fläsk till ,

Ni kan ju prova vilket som !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


DET HÄR BEHÖVER DU :

300 g jordärtskockor 

125 g potatis,  (mjölig sort)

1/2 gul lök

4 dl vatten 

1/2 dl vitt vin - jag har matlagnings  vitt vin,                              

1 hönsbuljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

salt , svartpeppar eller ett stänk pepparmix

1/2 msk pressad citronsaft.


SERVERING :

70 g bacon

1 dl frysta gröna ärter

25 g riven parmesan


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  skär jordärtskockor, potatis och lök i bitar .

Lägg i kastrull och tillsätt vatten , vin, och buljongtärning.

Koka tills allt är mjukt , ca 15 minuter, under lock .

TILLSÄTT  grädden och mixa soppan slät med stavmixer.

Späd eventuellt till önskad konsistens med vatten .

Smaka av med salt, peppar och eventuellt citron.

SERVERING :

STEK baconskivorna knapriga och dela dem sedan i bitar.

Koka ärterna hastigt i saltat vatten, låt rinna av och blanda

med bacon .

Strö parmesan över soppan och toppa med bacon - och ärt - blandning .


SMAKLIG MÅLTID !


torsdag 20 januari 2022

KYCKLINGFÄRS OCH GRÖN SÅS , MED SALVIA , - 4 PORT .

 


                                   HEJSAN !

SALVIA  är  väl  inte  en  örtkrydda jag  har  använt  mig  av 

alltför  ofta, men  nu får det bli ändring  på  det .

Men  i  den  här  rätten  är  det  ett  måste !

Smaka  NI  också !   mm..!


DET HÄR BEHÖVER DU :

250 g kycklingfärs

1 /2 gul lök

1 vitlöksklyfta

350 g zucchini 

1 kruka färsk salvia

1 1 /2 dl grädde

150 g fetaost

1 ekologisk citron 

olivolja

1 /2 tsk salt

nymald svartpeppar  eller pepparmix

rapsolja till stekning 

TILL SERVERING :

spagetti


SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  kycklingfärsen  i  lite  rapsolja .

Salta  och  peppra .

Finhacka  lök  och  vitlök .

Riv  zucchinin  grovt .

Lägg  i  lök,  vitlök  och  zucchini  i  stekpannan 

och  fräs  några  minuter  tills  det  mesta  av  vätskan

från  zucchinin  kokat  bort .

KOKA  spagettin enligt anvisning på förpackningen 

HACKA  salvian grovt .

Spara lite salvia till serveringen .

Häll grädde, salvia och smulad fetaost i stekpannan 

och låt puttra några  minuter .

Smaka av med rivet citronskal och eventuellt mer

salt och peppar .

KOKA spagettin .

SERVERA  såsen med spagetti och strö över hackad 

salvia  och lite rivet citronskal .


SMAKLIG MÅLTID , och LYCKA TILL !



onsdag 19 januari 2022

FARMORS LYXIGA KÖTTBULLAR , - 4 personer.

 


                                                   HEJSAN !


Å,  DU kan tro att dessa köttbullar är riktigt goda !

Är Ni 1 eller 2 personer i hushållet ,  gör den större 

satsen och frys in och ta fram till en annan gång .


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g  blandfärs

2 msk ströbröd

2 tsk salt

1 1/2 dl vatten

1 msk vinbärs - gele'

1/2 tsk rivet apelsinskal

1/2 tsk svartpeppar

1 /4 tsk riven färsk ingefära

1 liten röd lök

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG gele'n i vattnet och värm tills det har smält.

Låt vattnet kallna .

HÄLL gele'vattnet över ströbrödet och låt det svälla.

SKALA och riv löken .

Rör ner den i ströbröds - blandningen tillsammans med

färs, apelsinskal, salt, svartpeppar och ingefära .

Rör till en jämn smet .

FORMA köttbullar och stek dem i smör gyllenbruna 

runt om .

Slå på vatten och låt allt puttra  en stund .

RED  av skyn med mjöl och lite grädde .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !