fredag 28 januari 2022

MOROTSBULLAR , - 10 BULLAR .

 


                                           HEJSAN  !

RIV MOROT ,

i degen,  då får DU vackert guldgula bullar 

och samtidigt ett extra tillskott av A - vitamin .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk margarin /smör

2 1/2 dl filmjölk ,  3 %

1/2 tsk salt

1 msk farinsocker

25 g jäst 

3 rårivna morötter

1 dl vetegroddar 

7 dl vetemjöl

GARNERING :

ägg och sesamfrö


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och blanda med filmjölken .

Värm till 37 grader och häll i en bunke 

tillsammans med  salt,  farinsocker, och 

söndersmulad jäst .

RÖR tills jästen är helt löst .

Tillsätt morötterna, groddar och vetemjöl .

ARBETA till en smidig deg som får jäsa till

sin dubbla storlek under duk .

TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen 

 och rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar.

Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd

plåt .

Låt jäsa till dubbel storlek .

Pensla  med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.

GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader 15-20 min.

-himla goda !

LYCKA TILL !


RÅGSTOLLE .- 1 bröd .

 


                                     HEJSAN !

SMAKA på detta goda RÅGSTOLLE med  linfrö och solroskärnor .

Bakar DU det idag,  så skär DU upp det först imorgon så det får 

ligga till sig .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl grovt rågmjöl

4 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1/2 dl linfrö och solroskärnor - tillsammans

1/2 dl sirap

1 dl lingonsylt

2 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl mjölk

UGN : 150 grader ,  50 - 55 minuter.


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA alla torra ingredienser .

Tillsätt lingonen, sirapen och sist mjölken .

Häll  smeten i en smord  form .

GRÄDDA  i 150 grader ,  50 -55 minuter.

BRÖDET blir bäst om Du skär det först nästa dag .

Förvara inlindat i bakduk .


LYCKA TILL !


torsdag 27 januari 2022

TANT ANNAS , MJUKA MANDELKAKA .

 


TANT  ANNA , 

En  rar  liten  tant  jag känner,

bjuder alltid  på  denna  kaka,

när  det  ska  vara  något  riktigt  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg

2 dl socker

150 g smält margarin / smör

100 g sötmandel

3 - 4 bittermandlar

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU  :
Sätt på ugnen .

Smörj och bröa en form ( 1 1/2 liter) .

Skålla , skala och mal mandeln .

Vispa ägg  och  socker  pösigt .

Blanda  ner  det  avsvalnade  fettet  och  mandeln .

Blanda  vetemjöl  och  bakpulver. 

Rör  ner  det  snabbt  i  äggsmeten .

Häll  smeten  i  formen  och  grädda  kakan i  45  min .

Pröva  med  en  sticka .


LYCKA TILL !



onsdag 26 januari 2022

PÄRON MED HALLONSÅS , - 4 port. (dessert )

 


                                    HEJSAN  !

 Stilrent , vackert och väldigt gott !          

HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk  konserverade päron, ca 400 g

1 paket  djupfrysta  hallon, ca 200 g

2 dl vispgrädde

50 g hackade valnötter 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT päronen rinna av .

TINA hallonen och mosa sönder dem  med elvisp eller i mixer till en sås.

HÄLL  såsen på ett fat och lägg  i päron-halvorna .

VISPA grädden .   RÖR ner valnötterna i grädden .

SERVERA  päronen med kall valnötsgrädde .

LYCKA  TILL !



DET HÄRLIGA OLIVBRÖDET FRÅN GREKLAND , 2 BRÖD .



                                              HEJSAN ! 


ALLT i ETT,  kan man säga om det här Grekiska brödet 

som fylls med ost och oliver .

Gott till te, öl eller annan dryck .


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter vatten,  37 grader 

50 g jäst

3 tsk salt

1 dl olivolja

2 ägg

16 - 17 dl vetemjöl

FYLLNING :

ca 20  oliver  med  Pimiento

mjukost 

PENSLING : 1  uppvispat ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA sönder jästen i en degbunke, slå på lite 

av det ljumma degspadet och rör om .

SLÅ på resten av degspadet, rör ner olja, salt, ägg

och det mesta av mjölet .

Arbeta degen blank och smidig .

Låt den jäsa till till dubbel storlek .

SLÅ  upp degen på lätt mjölat bakbord .

Knåda den blank och med resten av mjölet.

DELA DEGEN  i 2 lika stora delar,  kavla ut 

varje del till en avlång  kaka .

Klicka på ost och lägg  ca 10 oliver på varje deg-

kaka, rulla ihop och forma till en krans .

LÄGG  kransarna på  bakpappersklädd plåt för att

jäsa, pensla sedan med uppvispat ägg .

GRÄDDA i 225 graders ugn 30 - 35 minuter.

BRÖDEN  går utmärkt att frysa och värma upp i ugnen .


HOPPAS NI GILLAR BRÖDET !   mm...!

LYCKA TILL !



tisdag 25 januari 2022

MITT KNAPRIGA BONDBRÖD , - 2 ST .

 


                                                     HEJSAN  !


Så himla lätt att göra ,  och dessutom jättegott !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 tsk salt 

15 dl matbrödsmjöl av vete 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i degbunken och rör ut den i lite av mjölken .

Smält matfettet och häll på resten av mjölken.

Låt blandningen bli 37 grader .

Häll vätskan över jästen ,  rör om och tillsätt saltet och det 

mesta av mjölet .

Arbeta degen smidig.

Strö på lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i ca 40 minuter  

till dubbel storlek .

TAG UPP degen och arbeta den en stund på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 delar  och forma varje del till ett runt bröd.

Lägg bröden på bakpappersklädd plåt .

Snitta ytan i ett rutmönster med en vass kniv .

LÅT bröden jäsa i 30 minuter .

(*Pensla med lite sirapsvatten och strö på sesamfrön .)

och GRÄDDA i  200 grader i 30 minuter .

Ställ plåten i nedre delen av ugnen .

(*Eller också kan Du göra så här  ;  ställ lite vatten i en skål

som Du samtidigt ställer in i ugnen som bröden , ytan på bröden

blir knaprigare .

LÅT bröden kallna på galler ej övertäckt .


LYCKA TILL !


ÄLG- SKAV MED BLOMKÅLSMOS OCH LINGON , - 4 PORT.

 


                                               HEJSAN !

Det här är det godaste jag någonsin har ätit , så himla gott !

Receptet fick jag av min goda vän MONAS .

DET HÄR BEHÖVER DU :

4 schalottenlökar 

200 g kantareller frysta

500 g älg- skav

1 msk kokosfett

1 1/2 dl lingon 

salt

svartpeppar/ pepparmix

BLOMKÅLSMOS :

600 g blomkål 

ca 1 dl mjölk

4 msk Västerbottenost

salt

svartpeppar /pepparmix 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp mycket med saltat vatten.

Dela blomkålen i små buketter  eller skär i skivor 

tills de blivit mjuka .

Mosa blomkålen till mos , häll i mjölk pö om pö 

till önskad konsistens ,  tillsätt osten och smaka av

med salt och peppar.

SKALA och finhacka löken.

Rensa och dela de stora svamparna i mindre bitar .

DELA det halvfrysta älg-skavet i mindre bitar .

Hetta upp 1/2 msk kokosfett i en stekpanna och 

fräs löken och svamparna i några minuter .

Ta ut svampröran, hetta upp resten av kokosfettet 

i pannan och lägg i älg skavet och stek det  tills det bryns.

VÄND i den stekta svampröran och lingon på slutet .


SMAKLIG MÅLTID !