lördag 29 januari 2022

KESO - MACKA, MED AVOKADO - SMÖR OCH KRASSE , LUNCH , 1 PORTION .

 


                                       HEJSAN  !


RIKTIGT  god macka  !

Smaka Ni också   mm... !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g ljust fullkornsbröd ,  t ex  LEVAIN  eller  annat.      

4  msk  avokado - smör 

100 g  keso

1 näve  krasse  

salt å peppar ,  bara lite


SÅ HÄR GÖR DU :

BRED  avokados - smör  på  brödet  .

Klicka  över  keso 

1  näve  krasse,  eventuellt lite salt och peppar.


SERVERA med en mugg ,  gott te !

LYCKA  TILL !



OMEGA 3 - MACKA , 1 PORTION . - LUNCH .

 


                                                 HEJSAN  !


Denna  macka  är  verkligen  super - god !

NJUTER  i varje tugga !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g ljust  surdegsbröd  t ex  LEVAIN.

50 g keso

1 burk makrill file'  i  tomatsås 

1 näve ruccola 

några droppar citronsaft


SÅ HÄR GÖR DU :

BRED  ut  keson  på  brödet , lägg  makrillen i  tomatsås 

ovanpå  keson .

Och  sist  ruccolan .


SERVERA  med en mugg,  gott  te , till det hela !




fredag 28 januari 2022

MOROTSBULLAR , - 10 BULLAR .

 


                                           HEJSAN  !

RIV MOROT ,

i degen,  då får DU vackert guldgula bullar 

och samtidigt ett extra tillskott av A - vitamin .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk margarin /smör

2 1/2 dl filmjölk ,  3 %

1/2 tsk salt

1 msk farinsocker

25 g jäst 

3 rårivna morötter

1 dl vetegroddar 

7 dl vetemjöl

GARNERING :

ägg och sesamfrö


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och blanda med filmjölken .

Värm till 37 grader och häll i en bunke 

tillsammans med  salt,  farinsocker, och 

söndersmulad jäst .

RÖR tills jästen är helt löst .

Tillsätt morötterna, groddar och vetemjöl .

ARBETA till en smidig deg som får jäsa till

sin dubbla storlek under duk .

TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen 

 och rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar.

Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd

plåt .

Låt jäsa till dubbel storlek .

Pensla  med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.

GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader 15-20 min.

-himla goda !

LYCKA TILL !


RÅGSTOLLE .- 1 bröd .

 


                                     HEJSAN !

SMAKA på detta goda RÅGSTOLLE med  linfrö och solroskärnor .

Bakar DU det idag,  så skär DU upp det först imorgon så det får 

ligga till sig .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl grovt rågmjöl

4 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1/2 dl linfrö och solroskärnor - tillsammans

1/2 dl sirap

1 dl lingonsylt

2 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl mjölk

UGN : 150 grader ,  50 - 55 minuter.


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA alla torra ingredienser .

Tillsätt lingonen, sirapen och sist mjölken .

Häll  smeten i en smord  form .

GRÄDDA  i 150 grader ,  50 -55 minuter.

BRÖDET blir bäst om Du skär det först nästa dag .

Förvara inlindat i bakduk .


LYCKA TILL !


torsdag 27 januari 2022

TANT ANNAS , MJUKA MANDELKAKA .

 


TANT  ANNA , 

En  rar  liten  tant  jag känner,

bjuder alltid  på  denna  kaka,

när  det  ska  vara  något  riktigt  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg

2 dl socker

150 g smält margarin / smör

100 g sötmandel

3 - 4 bittermandlar

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU  :
Sätt på ugnen .

Smörj och bröa en form ( 1 1/2 liter) .

Skålla , skala och mal mandeln .

Vispa ägg  och  socker  pösigt .

Blanda  ner  det  avsvalnade  fettet  och  mandeln .

Blanda  vetemjöl  och  bakpulver. 

Rör  ner  det  snabbt  i  äggsmeten .

Häll  smeten  i  formen  och  grädda  kakan i  45  min .

Pröva  med  en  sticka .


LYCKA TILL !



onsdag 26 januari 2022

PÄRON MED HALLONSÅS , - 4 port. (dessert )

 


                                    HEJSAN  !

 Stilrent , vackert och väldigt gott !          

HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk  konserverade päron, ca 400 g

1 paket  djupfrysta  hallon, ca 200 g

2 dl vispgrädde

50 g hackade valnötter 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT päronen rinna av .

TINA hallonen och mosa sönder dem  med elvisp eller i mixer till en sås.

HÄLL  såsen på ett fat och lägg  i päron-halvorna .

VISPA grädden .   RÖR ner valnötterna i grädden .

SERVERA  päronen med kall valnötsgrädde .

LYCKA  TILL !



DET HÄRLIGA OLIVBRÖDET FRÅN GREKLAND , 2 BRÖD .



                                              HEJSAN ! 


ALLT i ETT,  kan man säga om det här Grekiska brödet 

som fylls med ost och oliver .

Gott till te, öl eller annan dryck .


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter vatten,  37 grader 

50 g jäst

3 tsk salt

1 dl olivolja

2 ägg

16 - 17 dl vetemjöl

FYLLNING :

ca 20  oliver  med  Pimiento

mjukost 

PENSLING : 1  uppvispat ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA sönder jästen i en degbunke, slå på lite 

av det ljumma degspadet och rör om .

SLÅ på resten av degspadet, rör ner olja, salt, ägg

och det mesta av mjölet .

Arbeta degen blank och smidig .

Låt den jäsa till till dubbel storlek .

SLÅ  upp degen på lätt mjölat bakbord .

Knåda den blank och med resten av mjölet.

DELA DEGEN  i 2 lika stora delar,  kavla ut 

varje del till en avlång  kaka .

Klicka på ost och lägg  ca 10 oliver på varje deg-

kaka, rulla ihop och forma till en krans .

LÄGG  kransarna på  bakpappersklädd plåt för att

jäsa, pensla sedan med uppvispat ägg .

GRÄDDA i 225 graders ugn 30 - 35 minuter.

BRÖDEN  går utmärkt att frysa och värma upp i ugnen .


HOPPAS NI GILLAR BRÖDET !   mm...!

LYCKA TILL !