onsdag 2 februari 2022

MIN GODA KÖTTFÄRSPAJ MED PARMESANOST . - 2 PORT.

 


                                 HEJSAN !

MUMSIG  paj med mycket smak , här använder jag   

FILODEG som ger  ett  fint  å  frasigt pajskal .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ark filodeg

2 tsk olja

200 g nötfärs

1 dl tomatsås med örtkryddor

salt , peppar

1 röd paprika

2 msk grovt riven parmesanost 

UGN :  225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR filodegen i 6 kvadrater, ca 12 x 12 cm .

Pensla degplattorna  med olja och lägg vardera 

tre plattor i två små pajformar .

Vrid varje blad en aning så att kanten blir flikig .

Tryck försiktigt så att degen formar sig efter 

pajformens botten .

Se till att de inte får för mycket färg .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 5 min.

Se till att de inte får för mycket färg.

STEK färsen smulig  i stekpanna .

Blanda ner tomatsåsen och smaka av med salt 

och peppar .

HALVERA kärna ur och skölj paprikan .

Koka halvorna i vatten ca 5 minuter.

LÅT ligga i en plastpåse 5 minuter , så skalet lossnar.

Dra av skalet och skär paprikahalvorna i långa strimlor.

FÖRDELA köttfärssåsen  i de båda pajskalen .

Toppa med paprika och strö över lite parmesan .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



SOLSKENS KAKA MED MOCKA GLASYR .

 


                                 HEJSAN !


FESTLIG  som en tårta blir den här kakan  med sin goda kaffeglasyr 

och många mandlar - mandelspån .


HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 ägg

1 1/2  dl  strösocker

100 g smält smör/margarin

25 g sötmandel

2 msk grädde

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

GLASYR :

1 dl  florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk smält smör/margarin

1 - 1 1/2 msk starkt kallt kaffe

rostade mandelspån till garnering .


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .

TILLSÄTT  smält  smör,  mald  mandel och  grädde .

SIKTA  sist  ner  mjölet  blandat  med  bakpulvret .

HÄLL  smeten  i  en  väl  smord,  och  mjölad  form 

ca  1 1/2  liter ,  och  grädda  i  175  grader  ca  40  min,

eller  tills  kakan  känns  torr .

GLASYR :

SIKTA  florsocker  och  vaniljsocker  och  blanda  ner

det  i  det  smälta  smöret .

TILLSÄTT  kaffet  och  rör  till  en  slät  massa .

BRED  glasyren  över  den  ljumma  kakan  och

strö  på  rostade  mandelspån . (rosta mandelspån i torr stekpanna,- aning färg)

SERVERING :  vispad  grädde ,

mm...så himla god !


LYCKA TILL !

söndag 30 januari 2022

MORGONSTUND , ca 8 DL .

 


                                               HEJSAN  !


"MORGONSTUND  HAR  GULD  i  MUND "    

OM FRID OCH RO PÅ MORGONEN,  INNAN ALLA DAGENS BESTYR .


HÄR ÄR RECEPTET :  på  MORGONSTUND  ;

4 morötter 

4 apelsiner 

4 äpplen 

en  bit  ingefära , ca 3 cm 


SÅ HÄR GÖR DU :

Skala morötterna , apelsinerna och  ingefäran .

Kör  allt i centrifugen eller mixern 

Häll upp i fint  glas ,  och  NJUT !


HA EN STILLA MORGON  !



MITT GODA FULLKORNSBRÖD I KORG , 2 ST .

 


                                                        HEJSAN  !

Enkelt  och  lätt  att  göra  och  väldigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten

2 dl råg -  eller vetekross 

1/2 dl  linfrö

KOKA upp vattnet  och  slå  det  över 

krosset  och linfrö .

Låt  det  svalna  till 37 grader,  -färsk jäst ,

torrjäst - svalna till  45-50 grader .


Ta en annan bunke  och blanda ihop resten 

av  ingredienserna :

50 g  jäst 

1/2 dl olja  eller 50 g smör/margarin

2 tsk salt

6 dl grovt  rågmjöl

3 1/2  dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR i krosset  och  låt  sedan  jäsa  i 45 minuter .

När  degen har jäst klart är degen ganska lös .

Tillsätt  mer  vetemjöl  efter  behov .

DELA  degen i  2  delar ,  och  mjöla  2 fina korgar .

LÅT degen  jäsa  i korgarna , i  30 minuter .

VÄND  upp korgarna på bakplåtspappersklädd  plåt.

(tag brödet ur korgarna före gräddning).

GRÄDDA  i 200 grader  i 45 minuter .


Kolla vad vackra bröd Du har gjort !

LYCKA TILL !


lördag 29 januari 2022

KESO - MACKA, MED AVOKADO - SMÖR OCH KRASSE , LUNCH , 1 PORTION .

 


                                       HEJSAN  !


RIKTIGT  god macka  !

Smaka Ni också   mm... !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g ljust fullkornsbröd ,  t ex  LEVAIN  eller  annat.      

4  msk  avokado - smör 

100 g  keso

1 näve  krasse  

salt å peppar ,  bara lite


SÅ HÄR GÖR DU :

BRED  avokados - smör  på  brödet  .

Klicka  över  keso 

1  näve  krasse,  eventuellt lite salt och peppar.


SERVERA med en mugg ,  gott te !

LYCKA  TILL !



OMEGA 3 - MACKA , 1 PORTION . - LUNCH .

 


                                                 HEJSAN  !


Denna  macka  är  verkligen  super - god !

NJUTER  i varje tugga !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g ljust  surdegsbröd  t ex  LEVAIN.

50 g keso

1 burk makrill file'  i  tomatsås 

1 näve ruccola 

några droppar citronsaft


SÅ HÄR GÖR DU :

BRED  ut  keson  på  brödet , lägg  makrillen i  tomatsås 

ovanpå  keson .

Och  sist  ruccolan .


SERVERA  med en mugg,  gott  te , till det hela !




fredag 28 januari 2022

MOROTSBULLAR , - 10 BULLAR .

 


                                           HEJSAN  !

RIV MOROT ,

i degen,  då får DU vackert guldgula bullar 

och samtidigt ett extra tillskott av A - vitamin .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk margarin /smör

2 1/2 dl filmjölk ,  3 %

1/2 tsk salt

1 msk farinsocker

25 g jäst 

3 rårivna morötter

1 dl vetegroddar 

7 dl vetemjöl

GARNERING :

ägg och sesamfrö


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och blanda med filmjölken .

Värm till 37 grader och häll i en bunke 

tillsammans med  salt,  farinsocker, och 

söndersmulad jäst .

RÖR tills jästen är helt löst .

Tillsätt morötterna, groddar och vetemjöl .

ARBETA till en smidig deg som får jäsa till

sin dubbla storlek under duk .

TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen 

 och rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar.

Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd

plåt .

Låt jäsa till dubbel storlek .

Pensla  med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.

GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader 15-20 min.

-himla goda !

LYCKA TILL !