fredag 4 februari 2022

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG , 10 ST .

 


                                 HEJSAN  !


Det här brödet är så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g  jäst

5  dl  vatten

3  dl  fullkorn  av  råg

2  tsk  salt

5  dl  grovt  rågmjöl

6  dl  vetemjöl

1 dl solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  rågkornen i en skål .

SLÅ  på varmt vatten så att det täcker och låt dem stå över natten i köket .

SMULA  jästen i en degbunke . VÄRM vattnet till 37 grader .

HÄLL det över jästen och rör om tills den har löst upp sig .

SILA av allt vatten på  tågkornen .

BLANDA ner dessa  tillsammans  med salt och det grova rågmjölet .

TILLSÄTT vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.

SPARA en del av vetemjölet till utbakningen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek i 30 - 40 minuter.

TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund.

DELA degen i 10 bitar och forma dem till små runda kakor (10-12 cm) .

LÄGG brödkakorna på bakpappersklädd plåt, nagga dem lätt med 

en gaffel .  LÅT dem jäsa i 20 - 30 minuter.

GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter.

PENSLA  efter halva tiden med lite vatten .

och strö över solrosfrön.

LYCKA TILL !


MORMORS SPRÖDA VETEKAKOR , 80 ST .

 


                                                      HEJSAN  !


När vi var och hälsade på hos mormor 

hade mormor alltid dessa frasiga kakor 

att bjuda oss på .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör eller margarin

1 dl strösocker

3 dl rågmjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR det mjuka matfettet och sockret vitt och poröst .

BLANDA  mjölsorterna och bakpulvret och arbeta 

in blandningen i smeten .

KAVLA  ut degen mellan smörpapper/bakpapper .

TA ut runda kakor med ett mått eller ett glas .

NAGGA  med  en gaffel .

LÄGG kakorna  på bakpappersklädd plåt  och 

grädda i 200 graders värme i några minuter  eller

tills kakorna fått lite  färg .


LYCKA TILL !

PAJALAGRÖT , 4 PORTIONER .

 


                                                HEJSAN !


Den här gröten är riktigt god, med alla sina godsaker i .

DET här en fiberrik och näringsriktig gröt .

ÄT den gärna med en klick smör eller rapsolja !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl linfrö

1/2 dl russin

1 /2 dl katrinplommon

1/2 dl aprikoser ,  klippta i småbitar

1/2 tsk salt

7 dl vatten

1 dl havrekli

2 dl fiberhavregryn


SÅ HÄR GÖR DU :

ALLA ingredienserna  blandas  och  läggs i  blöt  på kvällen .

PÅ  morgonen kokas gröten i 3 - 5 minuter, tillsätt eventuellt 

mer  vatten .

FÄRDIG  gröt  kan  förvaras  flera dygn i kylen .

LYCKA TILL !



 

                                                                  


torsdag 3 februari 2022

JÄSTPULVER - SKORPOR , ca 75 ST.

 


                                      HEJSAN  !


En  gammaldags liten skorpa som nästan är som en småkaka .

God till både kaffe och te.


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 1/2 dl strösocker

6 - 7 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

150 g smör / margarin

1 1/2 dl gräddfil eller grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT  upp alla torra  ingredienser i en bunke .

Skiva fettet och lägg det till det övriga .

Tillsätt vätskan och blanda hastigt samman 

allt till en deg .

RULLA små runda bullar av degen -  

ungefär stora som en valnöt-med skal.

GRÄDDA bullarna genast i 225 grader 8 -10 min.

Klyv bullarna medan de är varma .

Rosta till skorpor i 150 graders ugnsvärme, 40 min- 

känn  på dem om de är lätta .  Klara !


LYCKA TILL !


INBAKAD LAX MED ROMSÅS , 4 PERSONER .

 


                                                   HEJSAN  !


HÄR  är dagens middag  -  Guldkant på vardagen 

Passa på att köpa hem djupfryst lax när det är extrapris .

Å så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g lax delad i 4 bitar 

8 - 12 blad färsk basilika 

1 liten vitlöksklyfta 

4 skivor bacon

salt å peppar

100 g färsk spenat

2 msk olivolja

2 plattor fryst smördeg

1 äggula

ROMSÅS :

1 - 2 dl kräm fraiche

1 - 2 msk röd stenbitsrom,( finns på liten burk i affären )


SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA  basilika och supertunna skivor vitlök på  laxbitarna .

Vira en baconskiva  runt varje laxbit, salta och peppra .

Stek laxen lite lätt i het stekpanna så att  baconet får lite färg .

STEK SPENATEN mjuk i olivoljan och krydda med salt å peppar .

Låt spenaten rinna av på hushållspapper .

KAVLA ut smördegsplattorna till dubbel storlek och dela på mitten .

Lägg över på en bakpappersklädd plåt .

Pensla kanterna med uppvispat ägg .

FÖRDELA spenaten i mitten på de fyra degplattorna och lägg laxen ovanpå .

Nyp ihop smördegen nästan helt runt om laxen och 

GRATINERA i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter .

BLANDA  ingredienserna till såsen .

Känns såsen för fast, kan såsen tunnas ut med några droppar vatten .

SERVERA med en fräsch sallad på finriven morot- och purjolök 

och eventuellt kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !




LINGONSMOOTHIE , - 2 glas .

 


                                                   HEJSAN !


Det tar bara en minut att mixa ihop 

en god och hälsosam smoothie .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl lingon 

2 msk lingonpulver  - torkade lingon - mal sedan till pulver.

3 dl havredryck 

1 kryddmått  malen  kanel

2 msk flytande honung


SÅ HÄR GÖR DU :

Mät upp alla ingredienserna och mixa 

till slät konsistens .

HÄLL upp i glas och strö över några extra 

lingon och lite malen kanel .   SERVERA .


LINGONPULVER =

är gjort av torkade lingon .

Det är gott att använda i smoothies 

eller att strö över filen - yoghurten 


LYCKA TILL !

TIPS !

 

TIPS !

                          HEJ....!

HONUNGS-PÄRON .

Visst hör man redan på namnet 

att det är gott ?..

2 port.

Skala, halvera och kärna ur 1 moget päron .  Lägg halvorna på ett ugnssäkert fat .

Droppa över 1 tsk citronsaft .

Ringla över 2 tsk flytande honung och strö över 1 msk hackade valnötter .

Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen 4 - 5 minuter

eller  ca 10 minuter i ugn på 225 grader .

Dofta över 1 kryddmått malen ingefära .

SERVERA med 2 msk (lätt) - yoghurt  vanilj .


TACK !