tisdag 8 februari 2022

STEKT KYCKLINGBRÖST MED TIMJAN - GREMULATA , 4 PORT.

 


                                        HEJSAN  !


Jag såg i affären idag att en hel del olika potatissorter fanns att välja mellan !

Däribland  en liten påse färskpotatis ?? 

Då kom jag att tänka på denna rätt , med brynt färskpotatis, så ... Varsågoda !


HÄR ÄR  RECEPTET :

4 skinn- och benfria  kycklingbröst

MARINAD :

3 msk olivolja 

2 - 3 msk pressad citronsaft

1 msk soja

2 kryddmått svartpeppar

2 kryddmått salt

TIMJAN- BLANDNING :

1 citron

1 ask färsk timjan 

1 - 2 vitlöksklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA samman alla ingredienserna till marinaden

i dubbla plastpåsar .

Lägg i kycklingbrösten och knyt samman .

LÄGG påsen i kylen och låt den ligga i 3 - 4 timmar.

Vänd påsen några gånger under tiden .

TA FRAM kycklingdelarna och stek dem gyllene på 

båda sidor i smör/margarin.  

Sänk värmen och låt kycklingdelarna eftersteka på svag

värme under lock ca 12 minuter eller tills de är genom -

stekta .

RIV  under tiden skalet av citronen .

Klipp timjan ganska fint och finhacka vitlöken .

Blanda samman det .

STRÖ över timjanblandningen och bjud kycklingbrösten

genast tillsammans med brynt färskpotatis och en grönsallad.


SMAKLIG MÅLTID,

LYCKA TILL !



söndag 6 februari 2022

PATE' MED LÖK OCH ÄPPELKOMPOTT , 4 PERSONER.

 


                                        HEJSAN !

mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g blandfärs

100 g kycklinglever

75 g rökt skinka

10 gröna oliver

2 dl grädde

2 ägg

2 msk vetemjöl

salt och pepparmix

KOMPOTT :

1 rödlök

1/2 dl vatten

1/2 dl vittvinsvinäger

ca 2 msk flytande honung

1 syrligt äpple 

SERVERING :  inlagd gurka och sallad .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader.

Finhacka levern och skär skinkan fint .

BLANDA  färsen med levern, skinkan och resten

av ingredienserna i en bunke .

Krydda med lite salt och peppar.

LÄGG över färsen i en avlång och baka i ugnen 

ca 40 minuter .

Låt pate'n svalna .

GÖR kompotten medan pate'n gräddas .

Skala löken och skär i tunna skivor.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten,

vinäger och honung och koka på svag värme i 5 min.

Skär äpplet i mindre tärningar och låt koka med mot 

slutet .  

SKÄR den färdiggräddade pate'n i skivor  och 

SERVERA med lökkompott, inlagd gurka och en sallad .


SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !



FÄRSBIFFAR MED BLOMKÅLSMOS , 4 PERSONER .

 


                                        HEJSAN  !

mm... himla  gott !

BLANDA  blomkål  och  potatis  för  ett  riktigt  gott  mos ,

till Dina biffar  gjorda  på  blandfärs .


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  blandfärs

1/2  gul lök

1 vitlöksklyfta

3 äggulor

1 dl vispgrädde

salt och pepparmix

smör / margarin till stekning 

1 1 /2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl vatten

1 dl grädde

TILLBEHÖR :
2 dl frysta lingon 1 dl socker

200 g haricots verts 

MOS :

500 g mjölig  potatis .

400 g blomkål

1 dl kräm fraiche


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA löken och riv fint .

Blanda färsen med löken och pressa ner vitlöken.

Rör  ner äggulor och vispgrädde.

Salta och krydda med pepparmix.

Forma till små biffar .

LÅT lingonen tina något och mosa sedan lite lätt 

med sockret.

KOKA haricots verts i lättsaltat vatten i 4 minuter .

HETTA upp en klick smör i en stekpanna och stek

biffarna på medelvärme ca 3 minuter på var sida .

Ta upp biffarna och koka ur pannan med fond, vatten

och grädde.

SKALA potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka

i lättsaltat vatten .

Häll bort vattnet från potatisen och blomkålen.

Blanda och mosa med en potatisstöt .

Vispa ner kräm fraiche och smaka av med salt och pepparmix .

SERVERA  biffarna med moset, haricots verts och lite lingon .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !




CURRYPANNA MED FISK OCH RÄKOR . 4 PERS.

 


                                               HEJSAN !

mm.... !

EN krämig och underbart god fisk-panna 

med räkor, lättfrästa grönsaker och ljuvlig 

smak av curry .

Dukat och klart på 30 minuter !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g sej eller annan vit fisk

salt och peppar

500 g räkor med skal

1 broccolihuvud

1/2 ananas

1 gul lök

1 röd paprika

olja till stekning

1 msk curry

2 dl grädde

3 dl fiskbuljong

1 /2 knippa dill 

SERVERING :  Nykokt  Jasminris 


SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  fisken i bitar och krydda med salt och peppar .

Skala räkorna.

DELA  broccolin i mindre buketter . 

Skär av skalet från ananasen och skär bort stocken .

Skär ananasköttet i mindre bitar .

Skala löken och skiva tunt .

Ansa paprikan och skär i tunna skivor .

HETTA  upp oljan i en rymlig stekpanna och fräs 

grönsakerna lätt .

Pudra över curry och rör om .

Tillsätt grädde, buljong och dill .

Låt grytan småputtra i ca 5 minuter .

LÄGG ner fisk och räkor .

Lägg på ett lock och låt grytan få ett uppkok.

SMAKA av med salt och peppar .

SERVERA med ris .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


fredag 4 februari 2022

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG , 10 ST .

 


                                 HEJSAN  !


Det här brödet är så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g  jäst

5  dl  vatten

3  dl  fullkorn  av  råg

2  tsk  salt

5  dl  grovt  rågmjöl

6  dl  vetemjöl

1 dl solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  rågkornen i en skål .

SLÅ  på varmt vatten så att det täcker och låt dem stå över natten i köket .

SMULA  jästen i en degbunke . VÄRM vattnet till 37 grader .

HÄLL det över jästen och rör om tills den har löst upp sig .

SILA av allt vatten på  tågkornen .

BLANDA ner dessa  tillsammans  med salt och det grova rågmjölet .

TILLSÄTT vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.

SPARA en del av vetemjölet till utbakningen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek i 30 - 40 minuter.

TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund.

DELA degen i 10 bitar och forma dem till små runda kakor (10-12 cm) .

LÄGG brödkakorna på bakpappersklädd plåt, nagga dem lätt med 

en gaffel .  LÅT dem jäsa i 20 - 30 minuter.

GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter.

PENSLA  efter halva tiden med lite vatten .

och strö över solrosfrön.

LYCKA TILL !


MORMORS SPRÖDA VETEKAKOR , 80 ST .

 


                                                      HEJSAN  !


När vi var och hälsade på hos mormor 

hade mormor alltid dessa frasiga kakor 

att bjuda oss på .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör eller margarin

1 dl strösocker

3 dl rågmjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR det mjuka matfettet och sockret vitt och poröst .

BLANDA  mjölsorterna och bakpulvret och arbeta 

in blandningen i smeten .

KAVLA  ut degen mellan smörpapper/bakpapper .

TA ut runda kakor med ett mått eller ett glas .

NAGGA  med  en gaffel .

LÄGG kakorna  på bakpappersklädd plåt  och 

grädda i 200 graders värme i några minuter  eller

tills kakorna fått lite  färg .


LYCKA TILL !

PAJALAGRÖT , 4 PORTIONER .

 


                                                HEJSAN !


Den här gröten är riktigt god, med alla sina godsaker i .

DET här en fiberrik och näringsriktig gröt .

ÄT den gärna med en klick smör eller rapsolja !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl linfrö

1/2 dl russin

1 /2 dl katrinplommon

1/2 dl aprikoser ,  klippta i småbitar

1/2 tsk salt

7 dl vatten

1 dl havrekli

2 dl fiberhavregryn


SÅ HÄR GÖR DU :

ALLA ingredienserna  blandas  och  läggs i  blöt  på kvällen .

PÅ  morgonen kokas gröten i 3 - 5 minuter, tillsätt eventuellt 

mer  vatten .

FÄRDIG  gröt  kan  förvaras  flera dygn i kylen .

LYCKA TILL !